Την ώρα που η δημόσια περίθαλψη συρρικνώνεται δραματικά και ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε αγοραστή υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ο Α. Σαμαράς περιγράφει ένα άλλο υγειονομικό τοπίο με μεταρρυθμίσεις και… επανίδρυση του ΕΣΥ!
Της Ντάνι Βέργου
Μία έκθεση ιδεών εκτός υγειονομικής πραγματικότητας της χώρας ανέγνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αποφασισμένος να στηρίξει το υπουργείο Υγείας στη «μεταρρύθμιση» που επιχειρεί. Κεντρικό νόημα της διάλεξης για την «Υγεία ως δημόσιο αγαθό»: ανοίγουμε την αγορά, εξασφαλίζουμε το ελάχιστο επίπεδο παροχών υγείας κι όλο αυτό το πουλάμε με μεταρρυθμιστικό περιτύλιγμα. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες σε ειδική συνδιάσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, τόνισε πως «η μεταρρύθμιση στην Υγεία δεν γίνεται κυρίως για οικονομικούς λόγους».
Προφανώς δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι της μεταρρύθμισης. Οι περικοπές άλλωστε έχουν γίνει. Στη φάση που βρισκόμαστε, το κυρίαρχο στοιχείο, ο στόχος, είναι η παρέμβαση στο προσωπικό, η συρρίκνωση των παροχών και η παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα όσων αφαιρούνται από τις δημόσιες παροχές. Εχει αποδειχθεί ότι οι υπηρεσίες που αγοράζονται από τον ιδιωτικό τομέα είναι πιο ακριβές (τρεις φορές πάνω) σε σχέση με την παροχή τους αποκλειστικά από ένα οργανωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.
«Ο πρωταρχικός στόχος μας στην Υγεία είναι να προσφέρονται στον Ελληνα πολίτη όλες οι βασικές υπηρεσίες υγείας, στην περίθαλψη, στη διάγνωση, στο φάρμακο, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση», είπε ο πρωθυπουργός.
Παραπομπή στην… ιδιωτική ασφάλιση
Οι βασικές υπηρεσίες μοιάζουν ανάλογες της βασικής σύνταξης. Εχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που χρεοκοπεί και εγγυάται το ελάχιστο. Για τα υπόλοιπα, επειδή το κράτος δεν έχει λεφτά, αφήνονται οι πολίτες να πορευτούν μόνοι τους κάνοντας για παράδειγμα (όσοι μπορούν) μια ιδιωτική ασφάλιση.
«Το 1983 ιδρύθηκε το ΕΣΥ! Το 2013 επανιδρύουμε το ΕΣΥ», αναφώνησε ο πρωθυπουργός. Με την «επανίδρυση του ΕΣΥ» κατά Σαμαρά χάνουμε τον δικαιωματικό πυρήνα του συστήματος, ότι η υγεία είναι ένα δικαίωμα που η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει. Πηγαίνουμε σε μια λογική μίνιμουμ εγγύησης που παρέχεται σε όλους(;).
Το κρίσιμο ζήτημα για την καθολική κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων πηγαίνει και αυτό περίπατο. Μετά το «εισιτήριο υγείας» (health voucher), πάλι για το ελάχιστο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. «Αναπτύσσεται ένα δίχτυ ασφαλείας της υγείας για τους Ελληνες πολίτες, το οποίο θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε μια δέσμη στοιχειωδών υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Αυτή είναι η στόχευσή μας». Αυτές οι στοιχειώδεις υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν τη νοσηλεία και τη φαρμακευτική αγωγή, τα δύο κρίσιμα στοιχεία που πιέζουν τον ανασφάλιστο πληθυσμό;
Η κυβέρνηση Σαμαρά ανακάλυψε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με 35 χρόνια καθυστέρηση. Ενα σύστημα φτιαγμένο για να κρατάει μακριά από τη δευτεροβάθμια (νοσοκομεία) και τριτοβάθμια (πανεπιστημιακά νοσοκομεία) φροντίδα υγείας τον ασθενή που δεν τα χρειάζεται. Μια συνολική αντίληψη για την υγεία κι όχι ένα πεδίο εμπορευματικό.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει όταν ο μοναδικός κοινωνικός εταίρος που έχει τοποθετηθεί υπέρ της μεταρρύθμισης είναι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων. Τους είδαμε και τους ακούσαμε προχθές στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το σχέδιο της μεταρρύθμισης, πάντως, σε όλες του τις λεπτομέρειες παραμένει ένα κυβερνητικό μυστικό. Εγκρίθηκε, μας είπαν, από το υπουργείο Υγείας, από το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ετοιμάζεται να νομοθετηθεί: ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών υγείας κι όχι πάροχος.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την πρόληψη. «Να δώσουμε όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη για όλο τον ελληνικό πληθυσμό. Ωστε να ελαχιστοποιήσουμε τους μείζονες παράγοντες κινδύνου. Κι ώστε να εφαρμοστεί, επιτέλους, ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για επιλεγμένα νοσήματα», είπε. Την ίδια στιγμή επιδεινώνονται καθημερινά οι κοινωνικές συνθήκες που «παράγουν» αρρώστιες: έλλειψη εργασίας και εισοδήματος, ανεπάρκεια στη θέρμανση, ανασφάλεια, ένα πλέγμα κοινωνικών όρων που υπονομεύουν την υγεία.
Η απάντηση των γιατρών
Ο Αδ. Γεωργιάδης τόνιζε χθες στην ίδια συνδιάσκεψη ότι είναι θέμα αρχής για τον ίδιο να μη διαπραγματεύεται με απεργούς, λέγοντας ότι «το κράτος δεν εκβιάζεται». Απαντώντας δε σε ερώτηση για το αν μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά του εκβιασμού από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, τόνισε ότι «δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, αλλά ώρα για δουλειά».
Παρά τις δηλώσεις του υπουργού, όπως λέει στην «Εφ.Συν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ), Αθ. Αποστολόπουλος, για πρώτη φορά από την αρχή της απεργίας θα δεχτεί το προεδρείο της Ομοσπονδίας το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο.
«Η φαινομενική υπαναχώρηση του υπουργού από το σενάριο των άμεσων απολύσεων γιατρών και η πρόταση για δήθεν ένταξη των γιατρών σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αποτελεί ελιγμό για εξαναγκασμό σε αποχώρηση (και εμμέσως σε αυτοαπόλυση) των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ με τους δυσμενέστατους και ασύμφορους όρους ένταξης που προβλέπεται να τεθούν», τονίζουν οι γιατροί.
Οσο η συζήτηση κινείται γύρω από τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, τόσο δεν αφορά τον κόσμο. Κανείς δεν συζητά (τεχνηέντως) τι θα σημάνει πρακτικά για τους πολίτες αυτή η αλλαγή του Οργανισμού από πάροχο σε αγοραστή.