13/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρίσιμη σύνοδος για τα ΑΕΙ

Σε βαρύ κλίμα από τις περικοπές χρημάτων και προσωπικού, υπό τη σκιά της δίωξης Πελεγρίνη, η 74η Σύνοδος των πρυτάνεων καλείται να διαχειριστεί το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης.
      Pin It

Σε βαρύ κλίμα από τις περικοπές χρημάτων και προσωπικού, υπό τη σκιά της δίωξης Πελεγρίνη, η 74η Σύνοδος των πρυτάνεων καλείται να διαχειριστεί το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Στη σκιά της δίωξης Πελεγρίνη και εν αναμονή της σημερινής παρέμβασης του υπουργού Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλου, ξεκίνησε χθες σε βαρύ κλίμα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, η 74η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των πρυτάνεων χαρακτηρίζει «ζοφερό» το μέλλον των ΑΕΙ, σε δική της τροχιά κινείται η πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασία Σαλή-Παπασαλή, εξυμνώντας το… «νοικοκύρεμα», κατά την κυβερνητική διάλεκτο.

 

«Η σύνοδος αυτή γίνεται κάτω από τη σκιά μιας εξαιρετικά δύσκολης εποχής, της χειρότερης για το ελληνικό Πανεπιστήμιο», σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ και πρόεδρο της συνόδου, Γιάννη Μυλόπουλο, που έδωσε το πλαίσιο των εισηγήσεων, ξεκαθαρίζοντας:

 

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια, με μια μείωση του προϋπολογισμού τους, της τάξης του 60%, και με ελάχιστο πια προσωπικό, μετά τη συρρίκνωση που έχουν υποστεί από τη διαθεσιμότητα, δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν καλά. Προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν. Το ζητούμενο λοιπόν σήμερα είναι το πώς θα επιβιώσει το ελληνικό Πανεπιστήμιο, μετά την πολλαπλή επίθεση την οποία έχει δεχθεί σε όλα τα επίπεδα».

 

«Περιγράφεται ως πολύ ζοφερή η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Δεν εκφράζει αυτό όμως το σύνολο των Πανεπιστημίων», ισχυρίστηκε η πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου: «Υπάρχουν και αυτά που λειτουργούν υποδειγματικά. Είμαστε ένα μικρό Πανεπιστήμιο, το οποίο κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχει χάσει ούτε μία μέρα μαθήματα, έχει εγγράψει κανονικά τους φοιτητές του, έχει κάνει όλες του τις εξετάσεις, έχει ήδη τον προϋπολογισμό του υπογεγραμμένο και έτοιμο και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν είμαι κριτής των υπολοίπων, αλλά το να νοικοκυρέψεις ένα Πανεπιστήμιο είναι στο χέρι και του καθηγητή και του φοιτητή και του εργαζόμενου».

 

Εντελώς διαφορετικά περιέγραψε την κατάσταση ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, εκφράζοντας την πλειονότητα των συναδέλφων του:

 

«Προσπαθούμε να λειτουργούμε όσο γίνεται καλύτερα, αλλά δυστυχώς η κατάσταση μας ξεπερνά. Το κλίμα είναι βαρύ, υπάρχει και η πειθαρχική δίωξη -για πρώτη φορά- ενός πρύτανη, μετά από πάρα πολλά χρόνια που δεν είχαμε πρυτανικές διώξεις. Νομίζω από την εποχή του Μεταξά έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο… Αντιλαμβάνεστε ότι το κλίμα είναι πάρα πολύ κακό και η Σύνοδος αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις θα κρίνουν τη βιωσιμότητα, το μέλλον και την προοπτική του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου», τόνισε.

 

Ο διωκόμενος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, από την πλευρά του, δεν θέλησε να κάνει καμιά δημόσια δήλωση για τη δίωξή του από την κυβέρνηση. Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Συνόδου, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, εξήγησε στους συναδέλφους του ότι το πρόβλημα στο ίδρυμα του οποίου ηγείται θα λυνόταν μόνο με διάλογο. «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έκανα, δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με το υπουργείο, διότι δεν μου έδιναν ουσιαστικές απαντήσεις», φέρεται να είπε.

 

Καταδίκασαν τη διαθεσιμότητα

 

Πάντως, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή μέρα, καθώς στις 18.00 αναμένεται να προσέλθει στη Σύνοδο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

 

Στη σύνοδο των πρυτάνεων παρευρέθησαν χθες και μίλησαν εκπρόσωποι φορέων του Πανεπιστημίου, μεταξύ αυτών ο Γιάννης Κουρμούλης, πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, ο κ. Χρυσανθόπουλος, πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών του ΑΠΘ, και τέσσερις φοιτητές της ΠΑΣΠ που καταδίκασαν τη διαθεσιμότητα με ανακοίνωση της Νεολαίας τους. Σήμερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση-διαμαρτυρία στο λεβητοστάσιο του ιδρύματος.

 

Οι εργασίες της συνόδου συνεχίζονται σήμερα με τα οργανογράμματα των ΑΕΙ, τις διαρκείς μειώσεις του προϋπολογισμού τους, τη φοιτητική μέριμνα, την αναβολή διαγραφής φοιτητών, την εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ και άλλα θέματα μιας καυτής ατζέντας.

 

Ουσιαστικά, οι πρυτάνεις καλούνται να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση στα οκτώ Ιδρύματα που μένουν χωρίς προσωπικό και με δραστικές ελλείψεις σε χρηματοδότηση.

 

Scroll to top