Του Τάσου Σαραντή
Αγανακτισμένοι και ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι στο Βαθύ Αυλίδας μετά το νέο ατύχημα που συνέβη στα Ναυπηγεία Χαλκίδας το Σάββατο 30/11, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά, από άγνωστη αιτία, στο ανώτερο κατάστρωμα του κρουαζιερόπλοιου «Ocean Countess», που ήταν αγκυροβολημένο εδώ και ένα χρόνο περίπου στον θαλάσσιο χώρο εντός της λιμενικής εγκατάστασης «Ναυπηγεία Χαλκίδας».
Παρά τις προσπάθειες κατάσβεσης από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσής της, η φωτιά σιγόκαιγε μία ολόκληρη βδομάδα, με αποτέλεσμα οι καπνοί από τα καιόμενα συνθετικά υλικά του πλοίου να πνίξουν την ευρύτερη περιοχή.
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτουν προβλήματα από τη λειτουργία των Ναυπηγείων Χαλκίδας είτε με περιστατικά που αφορούν τη ρύπανση του θαλάσσιου και του χερσαίου περιβάλλοντος από κάθε λογής απόβλητα, είτε με ατυχήματα που απειλούν την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων και ενίοτε την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στα ναυπηγεία, στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη έσπασε το ένα από τα τέσσερα συρματόσχοινα που συγκρατούν αερογέφυρα μεταφοράς βαρέων φορτίων, γεγονός που υποδηλώνει την έλλειψη των απαραίτητων εργασιών συντήρησης και θέτει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Οι καταγγελίες μιλούν και για αποσύνθεση του πάτου της δεξαμενής Νο 2, στην οποία φορτώνονται τα προς επισκευή πλοία, λόγος για τον οποίο τοποθετήθηκε νέος.
Μόλις τέσσερις μήνες πριν, στις 6 Ιουλίου, είχε σημειωθεί μεγάλη οικολογική καταστροφή στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται έξω από τα Ναυπηγεία Χαλκίδας, έπειτα από διαρροή πετρελαίου από πλοίο που ήταν και πάλι αγκυροβολημένο στον θαλάσσιο χώρο εντός των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων, προκειμένου να υποβληθεί σε επισκευαστικές εργασίες.
Το πετρέλαιο, εξαιτίας των δυνατών ανέμων, διασκορπίστηκε σε έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχαν συλλεχθεί από τη θάλασσα πάνω από 3,5 τόνοι πετρέλαιο και δεκάδες σακούλες με φύκια βουτηγμένα στο πετρέλαιο οι οποίες παρέμειναν αφημένες στην παραλία επί μέρες.
● Στις 26 Φεβρουαρίου του 2012 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου «Golden Iris», που βρισκόταν εντός των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Χαλκίδας.
● Στις 11 Μαρτίου του 2008 σημειώθηκε έκρηξη στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων κατά τη διάρκεια εργασιών σε δεξαμενή καυσίμων του φορτηγού πλοίου «Νομπλέσε», με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ένας 49χρονος εργαζόμενος και να τραυματιστεί ένας ακόμη. Η έκρηξη αποδόθηκε, τότε, στον ελλιπή καθαρισμό του χώρου από τα επικίνδυνα αέρια.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των κατοίκων, αλλά και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα απόβλητα των δεξαμενών της επιχείρησης που προκύπτουν από τις αμμοβολές (σκουριές, χρώματα και χημικά) συνεχώς απορρίπτονται στη θάλασσα. Επιπρόσθετα τοξικά χημικά σε βαρέλια «θάβονται» σε λάκκους, πάνω από τους οποίους συσσωρεύονται τα απόβλητα των αμμοβολών για να μην μπορούν εύκολα να εντοπιστούν. Τις παραβάσεις αυτές έχει βεβαιώσει και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων τον Οκτώβριο του 2010.
Παράδοξο και με πολλά ερωτηματικά παραμένει το γεγονός ότι αν και σε όλες τις περιπτώσεις το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας διενεργεί προανάκριση για τα αίτια της πρόκλησης των πολλαπλών και ποικίλων επιβαρυντικών για το περιβάλλον και τους ανθρώπους περιστατικών, ποτέ δεν έχουν γίνει γνωστά τα σχετικά πορίσματα αυτών των ερευνών.
Αλλά πώς θα ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο όταν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία («Ενίσχυση της ασφάλειας πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων» – Ν. 3622/2007) και με απόφαση της Γενικής Γραμματείας του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στην «Αρχή Ασφάλειας του Λιμένα Χαλκίδας» συμμετέχει, εκτός των προϊσταμένων των αρμόδιων αρχών, και ο υπεύθυνος ασφάλειας της λιμενικής εγκατάστασης των Ναυπηγείων Χαλκίδας μαζί με τους ομολόγους του από γειτονικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ευθύνονται επίσης για περιβαλλοντικά εγκλήματα που έχουν καταγραφεί στην ίδια περιοχή;