→Ο Δήμος Αθηναίων ενισχύεται με 129 εκατ. ευρώ από κοινοτικά προγράμματα για κοινωνικές δράσεις και στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών
Της Χαράς Τζαναβάρα
Πάνω από 400 είναι τα άτομα που στερούνται στέγη και τροφή και αναζητούν καταφύγιο σε διάφορες γωνιές στο κέντρο της Αθήνας. Την πιο σοκαριστική πλευρά της κοινωνικής κρίσης αποκάλυψε ο Γιώργος Καμίνης στον επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν, στην ανοιχτή συνάντηση στο αμφιθέατρο του «9,84» στο Γκάζι, όπου ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης του δήμου, ύψους 129 εκατ. ευρώ, από κοινοτικά προγράμματα.
«Είναι δύσκολη η διαχείριση του προβλήματος», παραδέχτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων επικαλούμενος την άτυπη καταγραφή που κάνουν οι δημοτικές υπηρεσίες, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, που βιώνουν με τον πιο άμεσο τρόπο την πραγματική εικόνα. Εκτιμάται ότι το 60% από αυτούς έχουν και άλλες ανάγκες, καθώς είναι εξαρτημένα άτομα ή παρουσιάζουν ψυχολογικές διαταραχές. Πάντως, με πρωτοβουλία εθελοντικών ομάδων βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ενοικίασης χώρων στο κέντρο της πρωτεύουσας που θα διατεθούν για τη στέγαση και καθημερινή υποστήριξη ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στη χθεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκε και η άλλη πλευρά: οι προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία αλλά και πολίτες ως απάντηση στην κρίση. Ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο θα παραδοθούν οι ανακαινισμένες αποθήκες αερίου στο Γκάζι, όπου διαμορφώνονται 400 χώροι για να στεγάσουν ισάριθμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Πρόκειται για μέρος του προγράμματος «Εργο Αθήνα», που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους. Το πρώτο πακέτο αφορούσε 72 δράσεις, από τις οποίες 16, με προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και άλλες 24, ύψους 61 εκατ., θα δημοπρατηθούν ώς το τέλος του μήνα. Οι υπόλοιπες είναι στη φάση της μελέτης. Περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο βρεφονηπιακών σταθμών, την ανακατασκευή του Σεράφειου Κολυμβητηρίου και τη μετατροπή του σε πολυδύναμο αθλητικό κέντρο. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στο Γαλάτσι. «Μπορεί από γκέτο να γίνει παράδεισος», παρατήρησε ο Κωστής Κοντογιάννης, διευθυντής του 1ου Πειραματικού Σχολείου της Αθήνας. Τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν περισσότερες ώρες για τους μαθητές αλλά και για την κοινωνία. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φυλάκων.
«Εχουμε μυαλά και ιδέες, χρειαζόμαστε όμως υποδομές για να αναπτυχθούμε», επισήμανε ο Μ. Στάγκος, εκπρόσωπος μιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζει επιχειρηματικές δράσεις. Παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχουν κίνδυνοι για πρωτοβουλίες-φούσκες.
Γεννημένος στην Αυστραλία, ο Χρ. Αλεφάντης επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα σε εποχές κρίσης και να υλοποιήσει το πρώτο περιοδικό δρόμου «Σχεδία», με το οποίο φιλοδοξεί να εξασφαλίσει στους άνεργους πωλητές του, πέρα από το μεροκάματο, τη χαμένη τους αξιοπρέπεια και την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό τους.
Σε κλειστή σύσκεψη εκπρόσωποι των Δήμων Αμστερνταμ, Βιέννης, Μάντσεστερ και Λευκωσίας παρουσίασαν τις εμπειρίες τους στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, καινοτομίας και αστικών αναπλάσεων.