Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Και εγένετο το θέλημα της Γερμανίας και της ΕΚΤ! Το ευρωπαϊκό μοντέλο διάσωσης των τραπεζών θα τεθεί σε ισχύ το 2016 και όχι το 2018, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, έπειτα από συμφωνία που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες στο Στρασβούργο για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών. «Μεγάλο βήμα απόψε. Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζών» ήταν το μήνυμα του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ αμέσως μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ευρωκοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι υπουργοί Οικονομικών.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες για το bail –in (εκ των έσω διάσωση), τη σωτηρία των προβληματικών τραπεζών θα αναλαμβάνουν πρώτα οι μέτοχοι και ομολογιούχοι και τελευταίοι οι καταθέτες, ωστόσο συνεχίζεται η παροχή διαβεβαιώσεων για προστασία των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.
Η ασφάλεια των καταθέσεων
Μάλιστα και ο Χ. Αλμούνια έσπευσε να διαψεύσει… δημοσιεύματα που τον έφεραν, μέσω της απάντησής του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, να μην… εγγυάται τις «ασφαλισμένες» καταθέσεις.
Παράλληλα οι κυβερνήσεις των κρατών–μελών αποκτούν μεγαλύτερες δυνατότητες, ευελιξία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπό προκαθορισμένες προϋποθέσεις και με την έγκριση της Ε.Ε. Ειδικότερα, από το 2016, το καθεστώς bail-in μπορεί να επιβάλλει στους μετόχους, στους ομολογιούχους και σε ορισμένους καταθέτες να συμβάλουν στο κόστος από τη χρεοκοπία μιας τράπεζας. Οι εξασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ εξαιρούνται και οι ανασφάλιστες καταθέσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων έχουν προνομιακό στάτους στην ιεραρχία της συμμετοχής στο bail-in. Συμφωνήθηκε εξάλλου η δημιουργία ταμείων εκκαθάρισης και η θέσπιση αντίστοιχων εισφορών των τραπεζών, ώστε εντός δέκα ετών να συγκεντρωθεί το ποσό των 70 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ε.Ε. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1% των καλυμμένων καταθέσεων. Να σημειωθεί πάντως ότι για να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια εκκαθάρισης θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει bail-in τουλάχιστον στο 8% των συνολικών υποχρεώσεων της τράπεζας από τους ιδιώτες.