15/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε νέα φάση η υπόγεια σύγκρουση Παπανδρέου – Βενιζέλου

Ηχηρή απουσία των παπανδρεϊκών από την «κίνηση των 58», ενώ κάποιοι προτίμησαν να παραστούν στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.
      Pin It

Ηχηρή απουσία των παπανδρεϊκών από την «κίνηση των 58», ενώ κάποιοι προτίμησαν να παραστούν στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

 

Του Τάσου Παππά

 

Κάτι τρέχει με τους παπανδρεϊκούς. Φαίνεται ότι έχουν βαλθεί να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Ευάγγ. Βενιζέλου. Εχουμε και λέμε:

 

● Στην εκδήλωση της κίνησης των «58» η απουσία τους ήταν εκκωφαντική. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να στηρίξει την πρωτοβουλία, αυτοί όμως κρατούν αποστάσεις ασφαλείας.

 

● Δύο πρώην υπουργοί του κλίματος Παπανδρέου, ο Η. Μόσιαλος και ο Π. Μπεγλίτης, παραβρέθηκαν στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπεγλίτης είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ.

 

● Στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ήταν επίσης και τρεις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Μαριλένα Κοππά, η Αννυ Ποδηματά και ο Σπύρος Δανέλλης, οι οποίοι είναι συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού.

 

● Εντεκα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (τα περισσότερα με αναφορές στον Γ. Παπανδρέου) με επιστολή τους ζητούν από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τη σύγκληση του οργάνου με το σκεπτικό ότι «οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με την πυκνότητα και τη σοβαρότητά τους επιβάλλουν τη συζήτησή τους στο κορυφαίο, θεσμικό, συλλογικό κομματικό όργανο».

 

Δεν ξέρουμε αν όλα αυτά είναι αιχμές ενός σχεδίου με ενορχηστρωτή τον κ. Παπανδρέου, ή αν έχουμε να κάνουμε με κινήσεις στελεχών τα οποία αγωνιούν για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά λειτουργούν ερήμην του πρώην προέδρου. Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι σχέσεις Παπανδρέου-Βενιζέλου είναι τεταμένες. Το χάσμα που προκάλεσε η σύγκρουσή τους για την αρχηγία το 2007 έχει μεγαλώσει.

 

Τότε, ο κ. Βενιζέλος γλίτωσε τη διαγραφή στο παρά ένα. Μετά την ήττα του στο κομματικό δημοψήφισμα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να δημιουργήσει έναν όμιλο προβληματισμού. Ο κ. Παπανδρέου διαισθάνθηκε ότι ο αντίπαλός του επιχειρούσε να αντιγράψει το μοντέλο Σημίτη (είχε συγκροτήσει τον δικό του όμιλο, τον ΟΠΕΚ, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο οποίος έγινε το όχημα που τον έφερε στην αρχηγία) και αντέδρασε στέλνοντας τελεσίγραφο: «Αν προχωρήσεις δεν έχεις θέση στο ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Βενιζέλος κατάπιε την πρόκληση, αναδιπλώθηκε, προφανώς όμως δεν ξέχασε.

 

Εκτοτε, οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν στην κυβέρνηση του 2009, με τον κ. Βενιζέλο πάντως να μην είναι στην πρώτη γραμμή. Τους τελευταίους μήνες δύο σοβαρά θέματα βάρυναν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα.

 

1) Ο Ευάγγ. Βενιζέλος με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος παράγγειλε σε έξι εταιρείες διαχειριστικό έλεγχο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Το πόρισμα έχει παραδοθεί εδώ και καιρό, οι πληροφορίες λένε ότι ενοχοποιεί την περίοδο 2007-2010, ωστόσο μετά την ενόχληση που εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου, το 90σέλιδο ντοκουμέντο «αναπαύεται» στο χρηματοκιβώτιο της Χ. Τρικούπη. Είναι όμως ένα όπλο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

 

2) Πριν από μερικές μέρες, με αφορμή το βιβλίο του Χ. Θαπατέρο που περιλαμβάνει τα απαξιωτικά σχόλια του Ν. Σαρκοζί για το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός εξέδωσε εκτενή δήλωση με υπαινιγμούς για τον ρόλο που έπαιξαν διάφοροι εκτός και εντός ΠΑΣΟΚ στην επιχείρηση εκπαραθύρωσής του από την πρωθυπουργία. Οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι δείχνει και προς την πλευρά του κ. Βενιζέλου.

 

Κοντολογίς: Αυτή η εύθραυστη σχέση («σε κρατώ, με κρατάς») δεν μπορεί να αντέξει για πολύ. Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι θυσιάζεται, αναλαμβάνοντας την προεδρία του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι το κόμμα είναι κληροδότημα, ότι του ανήκει και απλώς προσωρινά έχει παραχωρήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας.

 

Scroll to top