15/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ, Η ΣΚΙΑ ΤΩΝ «58», Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Το στοίχημα και τα ρίσκα του Κουβέλη

Το πολιτικό σχέδιο που θα εγκριθεί αύριο στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσει να οικοδομήσει μια σύμπραξη δυνάμεων με κόμματα, σχηματισμούς και προσωπικότητες από τον χώρο της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας, του Κέντρου και της οικολογίας, αρκεί να έχουν διαχωρίσει τη θέση τους με την κυβερνητική πολιτική.
     
Pin It

Το πολιτικό σχέδιο που θα εγκριθεί αύριο στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσει να οικοδομήσει μια σύμπραξη δυνάμεων με κόμματα, σχηματισμούς και προσωπικότητες από τον χώρο της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας, του Κέντρου και της οικολογίας, αρκεί να έχουν διαχωρίσει τη θέση τους με την κυβερνητική πολιτική

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Ο κύβος ερρίφθη για τη ΔΗΜΑΡ σχετικά με την περιβόητη υπόθεση των συνεργασιών στο πλαίσιο του λεγόμενου τρίτου πόλου. Με την αυριανή ολοκλήρωση των εργασιών του δεύτερου συνεδρίου του κόμματος της «υπεύθυνης Αριστεράς», το πολιτικό σχέδιο, που θα εγκριθεί με ευρεία στήριξη, καθίσταται σαφές ότι δεν θα περιλαμβάνει «το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου» και θα επιχειρηθεί να οικοδομηθεί στη βάση συμπράξεων με κόμματα, σχηματισμούς και προσωπικότητες από τον χώρο της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας, του κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, αρκεί να έχουν διαχωρίσει πλήρως τη θέση τους με τη σημερινή ασκούμενη πολιτική.

 

Αποφυγή ταύτισης

 

Αυτή η επιλογή του Φώτη Κουβέλη σχολιάζεται ποικιλοτρόπως, αφού για ορισμένους αποδεικνύεται έξυπνη, καθώς αποφεύγει την ταύτιση της ΔΗΜΑΡ με ένα «φθαρμένο» και παλιό σύστημα εξουσίας που θα συμπαρέσυρε μαζί του και την Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ για άλλους ενέχει ρίσκο και συνιστά μικροκομματική τακτική λόγω του ότι ο συρρικνωμένος χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς δεν αντέχει δύο ομοειδείς ανταγωνιστικές πρωτοβουλίες.

 

Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιχειρεί να αποδομήσει την κριτική που του ασκείται για την άρνησή του προς το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα είχε νόημα, διότι θα ήταν η ανακύκλωση της ίδιας συντηρητικής και αντικοινωνικής συνταγής που ήδη εφαρμόζουν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ άλλα στελέχη τονίζουν ότι «δεν θα κάνουμε πόλο, όπως το επιθυμούν τα κατεστημένα εκδοτικά συμφέροντα». Παρ’ όλα αυτά, δεν πείθονται όλοι απολύτως για την προοπτική σύναψης συμμαχίας με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που διακρίθηκαν ως υπουργοί για την ακραιφνώς μνημονιακή προσήλωσή τους.

 

Οι διαφωνούντες

 

Το ερώτημα που τίθεται και μένει να απαντηθεί στην πράξη, μετά το συνέδριο, είναι τι στάση θα κρατήσουν οι διαφωνούντες της μειοψηφίας. Αν δηλαδή θα σεβαστούν την απόφαση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου για τον «προοδευτικό τρίτο πόλο» και θα εργαστούν για την επιτυχή υλοποίησή του ή αν θα επιλέξουν τον δρόμο της εξόδου, βελούδινης ή συγκρουσιακής, υπηρετώντας μια λύση που το κόμμα τους θα έχει αποκλείσει, εκείνη των «58», σε κοινή πορεία με τη Χαριλάου Τρικούπη. Στις πρώτες δύο ημέρες του συνεδρίου στον Κεραμεικό, παρά τον έντονο διχασμό στις παρεμβάσεις των συνέδρων, το κλίμα δεν προμήνυε αποχωρήσεις ούτε φυσικά διάσπαση. Καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της ενότητας έπαιξε η συμφιλιωτική στάση ηγετικών στελεχών, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, που στη χθεσινή ομιλία του επανέλαβε την κάθετη διαφωνία του με τη γραμμή Κουβέλη αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προκαλέσει ρωγμές στο κόμμα και στις σχέσεις με τους συντρόφους τους. «Προτείνω να μπούμε επιθετικά στον διάλογο με όλους, και με την κίνηση των “58”. Η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στον διάλογο με όποιους μας καλούν δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο. Οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά», ανέφερε ο απερχόμενος γραμματέας.

 

Για ορισμένους άλλους, οι οριστικές αποφάσεις τους θα ληφθούν όταν προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία της ελληνικής Ελιάς, οπότε θα βρεθούν προ διλημμάτων. Εχει αξία η εκτίμηση που μετέφερε στην «Εφ.Συν.» συνομιλητής στελέχους της ΔΗΜΑΡ που μετέχει στους «58», σύμφωνα με τον οποίο αποδεικνύεται λανθασμένη η συμμετοχή του στην κίνηση, που θα καταλήξει να είναι ατελέσφορη και θνησιγενής λόγω της ισχυρής παρουσίας του διδύμου Βενιζέλου-Σημίτη.

 

Ισορροπίες

 

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο που θα κριθεί το επόμενο διάστημα αφορά τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην παρούσα φάση και προκειμένου να διατηρηθούν εσωκομματικές ισορροπίες με τα στελέχη εκείνα που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για συνεργασία με την Κουμουνδούρου, ο Φώτης Κουβέλης σκοπίμως κρατά αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι το χάσμα με την αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει αγεφύρωτο.

 

Πολύ πρόσφατα όμως είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της προγραμματικής μετεκλογικής -και υπό προϋποθέσεις- σύμπραξης σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα όλοι τότε να μιλήσουν για την απαρχή της αριστερής στροφής της ΔΗΜΑΡ, ενώ την ίδια πρόβλεψη επιβεβαίωσε και η καταψήφιση του προϋπολογισμού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

 

Οι συσχετισμοί

 

Αύριο το βράδυ θα αποτυπωθούν με μεγαλύτερη ευκρίνεια οι συσχετισμοί δυνάμεων στη νέα Κεντρική Επιτροπή -θα κινούνται σε ποσοστό περίπου 75% υπέρ της ηγεσίας-, ενώ σε ψηφοφορία θα τεθούν το κείμενο των θέσεων που παρουσίασε ο Σάκης Παπαθανασίου και οι τροπολογίες της μειοψηφίας που ανέλυσε η Ντόρα Τσικαρδάνη.

 

Για το επίμαχο ζήτημα της λείανσης των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν πολλές απόψεις χθες και σήμερα, οι οποίες συνοψίζονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στην προτροπή η ΔΗΜΑΡ να μη σταθεί ανάχωμα στο να προκύψουν προοδευτικές και αριστερές λύσεις στον τόπο και στη φράση που διατυπώθηκε ότι δεν είναι σωστό να αποκλείεται εκ προοιμίου η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το Αριστερό Δίκτυο (προσμετράται στην πλειοψηφία) στο κείμενο συμβολής που κατέθεσε κάνει λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας «νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας», διαφωνώντας παράλληλα με την ένταξη «κάτω από πίεση» στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουβέλης.

 

d.kouklouberis@efsyn.gr