Τρεις κοπέλες ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν νέα προϊόντα που ξαφνιάζουν
Του Αντώνη Θωμά
Τι μπορεί να προκύψει όταν τρεις νέες κοπέλες με φρέσκες ιδέες, φιλοδοξίες και όνειρα, εμπειρία, πολλή όρεξη και περισσή φαντασία συναντιούνται με κοινό σημείο αναφοράς τη δημιουργικότητα και την καινοτομία και ενώνουν τις δυνάμεις τους;
Τι μπορεί να δημιουργηθεί από παραδοσιακά τοπικά προϊόντα; Τι μπορεί να συμβεί με βάση φρέσκα και αποξηραμένα σύκα ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) από την Κύμη Ευβοίας;
Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα συναρπαστικό! Η πορεία, η διαδρομή και τα μονοπάτια που διένυσε μια νέα ομάδα μέχρι να φτάσει στο σημερινό τελικό αποτέλεσμα αξίζει να σημειωθούν!
Ας πάρουμε όμως τη μικρή μας ιστορία από την αρχή. Θα σας κάνω μια μικρή παρουσίαση μιας νεοσυσταθείσας ομάδας που επιχειρεί δυναμικά να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα.
Αρχικά ας πούμε λίγα λόγια για τα κορίτσια της ομάδας αυτής:
Ειρήνη Παππά: γέννημα-θρέμμα Παλαιού Φαλήρου με καταγωγή από Εύβοια. Ανήσυχο πνεύμα με δημιουργική διάθεση και οξυδέρκεια. Ασχολήθηκε με πωλήσεις και μάρκετινγκ κυρίως στον τομέα τον τροφίμων. Κατάλαβε αμέσως την ανάγκη για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Χρυσούλα Ζιούτη: γεννημένη στην Αθήνα, ασχολείται με πωλήσεις κυρίως στον τομέα των Τροφίμων. Εχει το ταλέντο να κερδίζει την εμπιστοσύνη και του πιο απαιτητικού πελάτη, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο το προϊόν της κάθε φορά. Είναι άκρως επικοινωνιακή και αφουγκράζεται πολύ εύκολα τις εξελίξεις και τις ανάγκες της εποχής.
Ελένη Μαργέλη: γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας, πέρασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα της Τεχνολογίας Τροφίμων. Η ανησυχία της σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα μας την έσπρωξαν να ασχοληθεί ενεργά με τον αγροτικό-μεταποιητικό τομέα.
Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, φιλοδοξούν να πρωτοτυπήσουν και να δημιουργήσουν ορισμένα νέα προϊόντα με βάση το σύκο που θα εκπλήξουν ευχάριστα το καταναλωτικό κοινό. Δημιούργησαν μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των Τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στον χώρο των αγροτικών προϊόντων και μεταποίησης αυτών.
Βασικό υλικό προς μεταποίηση και παραγωγή είναι αποκλειστικά το σύκο Κύμης Ευβοίας. Πρόκειται για ένα φυσικό τοπικό παραδοσιακό προϊόν, το οποίο είναι ΠΟΠ. Σκοπός αυτής της ιδέας είναι η διάδοση του γευστικού αυτού προϊόντος, η παρουσίαση και η γνωριμία του σε όλο και μεγαλύτερο εύρος καταναλωτών.
Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έχει γίνει μια εκτεταμένη έρευνα αγοράς γύρω από το σύκο, το συκόδεντρο και τα νέα προϊόντα που παράγονται από αυτό. Εξι μήνες, δύο από τους συντελεστές της ομάδας παρέμειναν στη Γερμανία στο πλαίσιο της έρευνας αγοράς. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές της Γερμανίας καθώς επίσης και άλλων γερμανόφωνων κρατών.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Λίγα λόγια για τα προϊόντα
1. Αποξηραμένα σύκα
Για όσους προτιμούν το κλασικό! Διατίθενται σε συσκευασίες 250 γρ. και 500 γρ. Είναι ο λευκός τύπος σύκων αποξηραμένων. Χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χρωστικών. Διάρκεια ζωής το λιγότερο ένα χρόνο από την ημερομηνία παραγωγής του.
2. Μπάρα σύκου
Δημιουργείται από την ανάμιξη του σύκου με διάφορα μπαχαρικά, μυρωδικά, σουσάμι και ξηρούς καρπούς, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συντηρητικών, αρωματικών, χρωστικών, κ.α. Διακρίνονται σε μπουκίτσες σύκου, βάρους 10 γρ. περίπου, και σε μπάρες σύκου (συκοπάστελο διαφορετικά) βάρους 70 γρ. περίπου. Το προϊόν «στολίζεται» είτε με σουσάμι είτε με ξηρούς καρπούς είτε με κάποιο μπαχαρικό. θα τις βρείτε σε δύο γεύσεις: τη γλυκιά και την πικάντικη.
3. Σύκο με επικάλυψη σοκολάτας
Μαγευτικό αποτέλεσμα: ράβδοι ολόκληρου σύκου επικαλύπτονται με σοκολάτα ανώτερης ποιότητας και δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
Σύκα Κύμης ΠΟΠ
Αναγνωρισμένα από την Ε.Ε. ως προϊόν ΠΟΠ, τα σύκα Κύμης είναι ένα μοναδικό παραδοσιακό τοπικό προϊόν. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής επιδρούν στην ιδιομορφία του σύκου Κύμης.
Τα σύκα συλλέγονται από αρχές Αυγούστου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και προέρχονται από καρπούς ώριμους πάνω από τα δέντρα και όχι πεσμένα στο έδαφος. Κατόπιν σχίζονται και λιάζονται πάνω σε ξύλινα πλαίσια εκτεθειμένα στον ήλιο για 4-5 μέρες μέχρις ότου αποξηρανθούν.
Στην τελική μορφή τους τοποθετούνται σε πλαστικά κιβώτια και μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Περιφέρειας Κύμης. Εκεί γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος και ακολουθεί η απεντόμωση και η συσκευασία.