15/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χριστουγεννιάτικα ψώνια

Δέχομαι αφόρητες πιέσεις για ένα παιχνίδι σήμανσης 16+. Οχι μόνο δεν θα υποχωρήσω, αλλά θα προσπαθήσω να πείσω και μερικούς από εσάς να κάνετε το ίδιο.
      Pin It

Δέχομαι αφόρητες πιέσεις για ένα παιχνίδι σήμανσης 16+. Οχι μόνο δεν θα υποχωρήσω, αλλά θα προσπαθήσω να πείσω και μερικούς από εσάς να κάνετε το ίδιο

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Η Μπάρτσα χάνει δύο-μηδέν από την αιώνια αντίπαλό της και ξαφνικά… ανατροπή του σκορ. Βάζει ένα, δύο, τρία… Ο παίκτης της Ρεάλ κατευθύνεται προς τα δίχτυα μόνος του -όχι, δεν είναι οφσάιντ-, σουτάρει και… 4-2 για την Μπάρτσα. «Κι άλλο αυτογκόλ», ακούω να λέει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. Μα τι γίνεται επιτέλους σ’ αυτό το παιχνίδι;

 

«Σ’ αρέσει το κόλπο μου;» «Μα τι κάνεις, παιδί μου, κατευθύνεις παίκτες της Ρεάλ να βάζουν συνέχεια αυτογκόλ;» «Ε, καλή ιδέα δεν είχα; Οχι που θα κάτσω να χάσω».

 

Με το Pro Evolution Soccer είναι σαν να βλέπεις αυθεντικό ποδόσφαιρο. ΣΑΝ. Γιατί το τελικό αποτέλεσμα 5-2, ακόμα κι αν ήταν πιθανό, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ποτέ με πέντε σερί αυτογκόλ. Αλλά σημασία έχει να κερδίζεις, έτσι δεν είναι;

 

Κι αυτό είναι ένα από τα χαριτωμένα «παράπλευρα» των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Πλησιάζοντας Χριστούγεννα, οι περισσότεροι θα υποκύψουμε στις πιέσεις για το ένα ή το άλλο παιχνίδι. Και μετά θα τα κυνηγάμε να μην παίζουν όλη την ημέρα.

 

«Και τι θες να κάνουν», μου λέει καθηγητής του Γυμνασίου. «Εχουν αλάνες και δεν πάνε; Εχουν δάση, παραλίες, χωράφια να γυρνάνε όλη την ημέρα; Αυτή είναι η εποχή τους κι έτσι ζουν. Και ποιος μας λέει ότι είναι απαραίτητα κακό;»

 

Δίκιο έχει, αλλά να θυμόμαστε και την άλλη πλευρά. Κατ’ αρχάς υπάρχουν χρονικά όρια. Οι κατασκευαστές λένε μία ώρα για τις μεγάλες κονσόλες και μισή για τις μικρές. Ανάμεσα σε αυτές, υποχρεωτικά ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά διάλειμμα. Οι οφθαλμίατροι συμφωνούν με τη μισή ώρα, αλλά προσθέτουν ότι το πρώτο πεντάλεπτο στο διάστημα πρέπει να είναι με τα μάτια κλειστά. Αντε τώρα να πείσεις τους πιτσιρικάδες…

 

Κατά δεύτερον, να θυμίσουμε ότι όλα τα παιχνίδια έχουν υποχρεωτικά ηλικιακή σήμανση. Και όταν λέει 16+, μην παρασυρθείτε από παρακάλια του τύπου «μα ξέρω να το παίζω». Εννοείται ότι ξέρουν. Το ΤΙ παίζουν έχει σημασία και το 16+ σημαίνει ότι έχει αίμα ή ναρκωτικά ή «βρόμικη» γλώσσα ή σεξ ή όλα μαζί (κατά προτίμηση). Θα τους δείχνατε με ταινία με όλα αυτά; Οχι, ε; Τότε, γιατί να τους αγοράσετε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με το οποίο θα τα ξαναδούν δεκάδες φορές; Μην υποχωρείτε! Γιατί η βία προκαλεί επιθετικότητα, εξάρτηση και κατάθλιψη. Και μην ξεχνάτε ότι ο 20χρονος πιστολέρο Ανταμ Λάντζα, που πριν από έναν χρόνο σκότωσε 20 παιδιά και έξι ενήλικους στο Κονέκτικατ, έπαιζε παιχνίδια όπως το «Grand Theft Auto» και το «Call of Duty». Και αν είναι υπερβολές, γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει με 10 εκατ. δολάρια μελέτες για τα αποτελέσματα των βίαιων παιχνιδιών, ταινιών και τηλεοπτικών σειρών;

 

Και μη διαβάζετε εκείνες τις μελέτες που λένε ότι τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν πυροβολισμούς οξύνουν γνωστικές ικανότητες, όπως την περιήγηση στον χώρο, τη μνήμη, τη λογική, την αντίληψη*. Και επίσης την ικανότητα να λύνουν προβλήματα, να γίνονται δημιουργικά και να κοινωνικοποιούνται. Ναι, να κοινωνικοποιούνται, γιατί τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι πια η μοναχική ενασχόληση του παρελθόντος, αλλά τα περισσότερα από αυτά δίνουν πλέον τη δυνατότητα να παίζεις με τους φίλους σου ακόμα και από απόσταση.

 

Αλήθεια είναι όλα τα παραπάνω (μόνο για τις κονσόλες και όχι για τον υπολογιστή ή τα κινητά τηλέφωνα), αλλά αυτά που θα δουν τα ματάκια τους… άσ’ το καλύτερα. Πάρτε ένα παιχνίδι με πυροβολισμούς για την ηλικία τους. Και καλού-κακού επιβάλετε και το μισάωρο. Και τα μάτια κλειστά για πέντε λεπτά. Και ύστερα από τόσους περιορισμούς μπορεί να βαρεθούν και να παίξουν με κάτι άλλο.

 

 

* American Psychological Association, http://www.apa.org/news/press/releases/2013/11/video-games.aspx

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

• Online έρευνα με θέμα «Μπορεί η καλή χρήση της τεχνολογίας να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών στην Ελλάδα;» προτείνει το Eltrun, το εργαστήριο ερευνών για την ηλεκτρονική οικονομία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα φιλοδοξεί να καταγράψει τις απόψεις όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, για το πώς μπορεί η καλή χρήση τεχνολογιών να αλλάξει προς το καλύτερο τη δημόσια και ιδιωτική ζωή της χώρας μας. Η έρευνα βρίσκεται στη σελίδα http://technologyforgood.gr

 

• Το πρόγραμμα «Launching People» της Samsung Electronics Hellas έχει στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει τη δυναμικότητα και τις ιδέες των ανθρώπων γύρω μας, καθώς και να αποδείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Στις τέσσερις κατηγορίες -Παράδοση και Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, Τέχνες και Δημιουργικότητα και Κοινωνική Δράση– οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις ιδέες τους με στόχο να είναι ένας από τους τέσσερις τυχερούς που θα υλοποιήσουν το όνειρό τους. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 26 Ιανουαρίου στο www.launchingpeople.gr

 

• Η Coca-Cola δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες του Spotify και του FB να μοιραστούν, μέσω μιας καινούργιας εφαρμογής, με τους αγαπημένους τους την πιο γιορτινή playlist με 40 χριστουγεννιάτικα τραγούδια Ελλήνων και ξένων τραγουδιστών μαζί με μία ευχή στη σελίδα των φίλων τους στο FB. Η πρωτοποριακή εφαρμογή που συνδέει για πρώτη φορά το Facebook με το Spotify υλοποιήθηκε από την εταιρία Momentum του ομίλου McCANN Worldgroup και την MRM https://www.facebook.com/cocacola/app_687152614642669

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

eΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 

Τον δρόμο για τη διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών σε όλη τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων άνοιξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Ο EASA επικαιροποίησε τις οδηγίες του όσον αφορά τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες και συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, στα αεροπλάνα. Επιβεβαίωσε με αυτόν τον τρόπο ότι οι συσκευές αυτές μπορούν να παραμένουν σε «λειτουργία πτήσης» (λειτουργία μη μετάδοσης) τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και κατά την τροχοδρόμηση, την απογείωση και την προσγείωση, χωρίς κίνδυνο για την ασφάλεια της πτήσης.

 

Ο αντιπρόεδρος και επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε. Σιμ Κάλας ζήτησε από τον EASA να αξιολογήσει ταχύτερα κατά πόσο είναι ασφαλής η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σε λειτουργία μετάδοσης, εντός του αεροσκάφους. Νέες σχετικές οδηγίες αναμένονται στις αρχές του 2014.

 

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες ασφάλειας, που δημοσιεύθηκαν, αφορούν τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται σε λειτουργία «μη μετάδοσης», περισσότερο γνωστή ως «λειτουργία πτήσης». Επιτρέπουν, για πρώτη φορά, τη χρήση προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών σε λειτουργία πτήσης, σε όλα τα στάδια και σε όλη τη διάρκεια της πτήσης.

 

Μέχρι τώρα, όλες οι προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές έπρεπε να τίθενται εκτός λειτουργίας κατά την τροχοδρόμηση, την απογείωση και την προσγείωση.

 

Γενικά, οι αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν, προς το παρόν, τηλεφωνική ή wi-fi σύνδεση από τη στιγμή που θα κλείσουν οι θύρες του αεροσκάφους έως ότου το αεροσκάφος φτάσει στον προορισμό του και ανοίξουν οι θύρες.

 

Σήμερα, μόνον ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να συνδέουν τους επιβάτες με ένα δίκτυο (μπορεί να επιτρέπεται μόνο σε ύψος πλεύσης). Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο επιβάτης δεν συνδέεται με το δίκτυο εδάφους, αλλά με ένα πιστοποιημένο ως προς την ασφάλεια σύστημα που διαθέτει το αεροσκάφος. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν λίγα μόνον τέτοια εξοπλισμένα αεροσκάφη, αλλά μπορούμε να αναμένουμε ότι θα αυξηθούν τα επόμενα έτη. Για τα αεροσκάφη που είναι κατάλληλα εξοπλισμένα, η Επιτροπή έλαβε πρόσφατα αποφάσεις για τις τηλεπικοινωνίες που καθιστούν δυνατή την παροχή 3G και 4G, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των συνδέσεων για τις συσκευές μετάδοσης.

 

Πλέον εναπόκειται σε κάθε αεροπορική εταιρεία να επικαιροποιήσει τους κανόνες λειτουργίας της. Πολλές εταιρείες αναμένεται να το πράξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, οι επιβάτες θα πρέπει να τηρούν πάντα τις οδηγίες ασφαλείας του πληρώματος και συνεπώς να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές μόνον εφόσον το επιτρέπει το πλήρωμα.

 

[email protected]

 

 

Scroll to top