Η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία, κόντρα στην ανακοίνωση του προεδρείου του Δ.Σ. του συλλόγου που είχε αναγγείλει τη λήξη της. Ελεύθερη η πρόσβαση καθηγητών και φοιτητών στα μαθήματα, χωρίς όμως στήριξη εκ μέρους των υπαλλήλων της εκπαιδευτικής και διοικητικής διαδικασίας
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Επί 14 εβδομάδες, οι απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων αποφασίζονται σε γενικές συνελεύσεις. Το ίδιο αποφασίστηκε και χθες, σε πείσμα των περισσότερων μέσων ενημέρωσης που έσπευσαν να υιοθετήσουν την «απόφαση-ανακοίνωση» του προεδρείου τού Δ.Σ. του συλλόγου «περί λήξης της απεργίας». Συγκεκριμένα, η απεργία συνεχίζεται, δεν θα εμποδιστεί η ελεύθερη πρόσβαση φοιτητών και καθηγητών στα μαθήματα, αλλά δεν θα υπάρχει καμία υποστήριξη της εκπαιδευτικής και διοικητικής διαδικασίας την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
Μυστική ψηφοφορία
Μειωμένη πάντως, σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, ήταν η συμμετοχή στη χθεσινή γενική συνέλευση των διοικητικών του ΕΚΠΑ – αποτέλεσμα του διχασμού που καλλιεργήθηκε από το απόγευμα της Πέμπτης. Το ρήγμα μεταξύ απεργιακής επιτροπής και προεδρείου τού Δ.Σ. είναι πιο ορατό από ποτέ. Σε μυστική ψηφοφορία το απόγευμα της Πέμπτης, με κάλπη, για την πρόταση μομφής εναντίον του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, 210 ψήφισαν υπέρ της πρότασης, 11 κατά και 10 λευκά. Σύμφωνα με την απεργιακή επιτροπή, το «Διοικητικό Συμβούλιο είναι πλέον έκπτωτο με την ετυμηγορία των μελών του Συλλόγου».
Επιμέρους στοιχεία της πρότασης Αρβανιτόπουλου προς τους διοικητικούς, τα οποία συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν με το υπουργείο η εκπρόσωπος της Συγκλήτου Ε. Καραμαλέγκου και ο καθηγητής Νομικής Χ. Χρυσανθάκης, έγιναν γνωστά στη χθεσινή συνέλευση. Σύμφωνα με το υπουργείο, «από τη στιγμή που δεν έχει επιδοθεί η ατομική διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας σε κανέναν υπάλληλο (χωρίς αυτήν την πράξη νομικά δεν επέρχεται το αποτέλεσμα) μπορεί ο υπάλληλος που είναι υπό διαθεσιμότητα ακόμα και να υπογράφει κανονικά». Το σχέδιο προβλέπει δεύτερη απογραφή των υπαλλήλων στις υπηρεσίες και όχι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπως την πρώτη φορά. Μετά τη νέα απογραφή θα ακολουθήσει δεύτερη διαπιστωτική πράξη που θα άρει την προηγούμενη.
Οπως έγινε γνωστό, έως τις 21 Ιανουαρίου μπορούν οι διοικητικοί υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα να προσφύγουν ατομικά, διεκδικώντας το 25% που παρακρατείται από το κράτος. Στις 14 Ιανουαρίου εκδικάζονται οι ομαδικές προσφυγές που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο για το ίδιο θέμα.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η ένταση που επικράτησε χθες το πρωί έξω από τα γραφεία των οικονομικών υπηρεσιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στην οδό Χρήστου Λαδά, μεταξύ των εργαζόμενων που τάσσονται υπέρ της απεργίας (μαζί με αλληλέγγυους φοιτητές της ομάδας περιφρούρησης) και μελών του προεδρείου τού Δ.Σ. Ηπιες συστάσεις προς τους παρευρισκομένους έκανε η αστυνομία που έφτασε στο σημείο. «Η απεργία έχει λήξει και δεν το έχετε αποφασίσει» ειπώθηκε στους απεργούς διοικητικούς. «Ναι, δεν το έχουμε αποφασίσει, είναι αλήθεια», απάντησε η άλλη πλευρά.
Συγκέντρωση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία οι απεργοί διοικητικοί ζητούν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή αλληλέγγυων, πραγματοποιείται σήμερα στις 17.30 έξω από τη ΓΑΔΑ όπου έχει κληθεί το προεδρείο τής Γ.Σ. στις 2/12 να καταθέσει τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνέλευσης και τα προσωπικά στοιχεία των μελών της απεργιακής επιτροπής.««Το ζήτημα της ανάκρισης στη ΓΑΔΑ συνιστά ωμή κρατική παρέμβαση στα εσωτερικά των συνδικαλιστικών οργάνων και ποινικοποίηση των αγώνων στα πλαίσια του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Ζαχαρίας Τριγάζης.
Η απεργιακή επιτροπή καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους να αποφασίσουν αν θα δεχτούν εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα ή νεοπροσληφθέντες εργολαβικούς εργαζόμενους που θα αναλάβουν το βάρος της λειτουργίας του ιδρύματος. Δηλώνει, ακόμα, ότι η διεύθυνση διοικητικού παραμένει υπό τον έλεγχο των απεργών και ζητάει από τον υπουργό να απαντήσει στα ερωτήματα που επισήμως του έχουν θέσει.