Pin It

Ο υπουργός γύρισε την πλάτη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Λίγες ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη παρέμβασή του χθες, 2η μέρα της συνεδρίασης, ο πανεπιστημιακός υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος ειδοποίησε ότι δεν θα παραστεί στις εργασίες της Συνόδου, αλλά θα δει τους πρυτάνεις… άλλη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «στιγμή» αυτή θα είναι τη Δευτέρα, στο γραφείο του, στην Αθήνα.

 

pritaneis-sinodosΗ εξέλιξη της τελευταίας στιγμής ασφαλώς προκάλεσε δυσφορία στους πρυτάνεις, αφού κανείς από το υπουργείο Παιδείας -με την εξαίρεση του γενικού γραμματέα έρευνας και τεχνολογίας Χρ. Βασιλάκου- δεν παρέστη στην τόσο κρίσιμη για το μέλλον των ελληνικών ΑΕΙ Σύνοδο.

 

Κατά τα άλλα, οι ηγεσίες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας έδειξαν σαφώς ότι ομονοούν στο διεκδικητικό πλαίσιο, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της διαθεσιμότητας. Μόνη… παραφωνία οι θέσεις της πρυτάνεως του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αναστασίας Σαλή – Παπασαλή, που μίλησε για «νοικοκύρεμα» στην ανώτατη παιδεία.

 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το βράδυ, οι πρυτάνεις έδωσαν συνέντευξη Τύπου, εστιάζοντας σε δύο βασικά σημεία:

 

• Θέλουν πανεπιστήμια ευρωπαϊκού επιπέδου, «όπου η κρατική χρηματοδότηση θα θεωρείται επένδυση, όχι δαπάνη».

 

• Ζητούν την άμεση ανάκληση της δίωξης Πελεγρίνη, για την οποία μάλιστα εξέδωσαν και σχετικό ψήφισμα.

 

Μιλώντας για το θέμα, ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος της Συνόδου, Γιάννης Μυλόπουλος, σχολίασε πως η δίωξη Πελεγρίνη ήταν μια κίνηση του υπουργείου που «πυροδότησε» το κλίμα στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

 

Για την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, που, όπως ανέλυσε, έχει φτάσει στο 60%, ο πρόεδρος της Συνόδου ξεκαθάρισε: «Η παιδεία δεν πρέπει να θεωρείται δαπάνη στον προϋπολογισμό. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν το έχουμε αποδεχτεί αυτό. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, παρότι έχουν κι αυτές κρίση, εφαρμόζουν την αρχή αυτή. Η λιτότητα πλήττει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το αποδεχτεί και να εξαιρέσει την παιδεία από τα μνημόνια. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η αυτή πολιτική είναι μια πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου πανεπιστημίου και υποβάθμισής του».

 

Στο μεταξύ, χθες το πρωί, στο περιθώριο της Συνόδου, πραγματοποιήθηκαν και δύο διαμαρτυρίες, μια -συμβολική- από τους διοικητικούς υπαλλήλους, στο λεβητοστάσιο του ΑΠΘ, λόγω της έλλειψης θέρμανσης στο ίδρυμα, και δεύτερη από φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι προσπάθησαν να πλησιάσουν στο ξενοδοχείο όπου γίνονται οι εργασίες, αλλά ανακόπηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top