Στην κυβέρνηση υπάρχει ο φόβος ότι κάποιοι αναποφάσιστοι μπορεί να διαφοροποιηθούν στις 2 ψηφοφορίες που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, αν και εκτιμάται ότι θα επικρατήσει το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Με τον φόβο των διαφοροποιήσεων, από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, στις δύο ψηφοφορίες που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, την Τετάρτη για την εξεταστική και την Παρασκευή για το φορολογικό και τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να φανεί σκληρή έναντι της τρόικας και παράλληλα ανοιχτή σε αλλαγές των δύο επίμαχων ρυθμίσεων μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Η ένταση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο εταίρων προκαλεί ανησυχία στο μέγαρο Μαξίμου, μολονότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δείχνει βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Φόβοι για διαρροές
Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να προλάβει τυχόν διαρροές στην ψηφοφορία για το φορολογικό, λέγοντας ότι «έγινε μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση με τους βουλευτές» και «προέκυψε πραγματική συνεννόηση». Τονίζει, ακόμη, ότι «από ‘δώ και στο εξής οι δυσκολίες θα είναι πολύ μικρότερες». Η στάση των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αυτή την εβδομάδα, όπως παραδέχονται στην κυβέρνηση, «θα καθορίσει την κυβερνητική εικόνα». Η αγωνία των συνεργατών του πρωθυπουργού εστιάζεται στις φυγόκεντρες τάσεις που εντείνονται αυτή την περίοδο στο ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες εκτιμήσεις θέλουν το νομοσχέδιο να περνάει χωρίς απώλειες, αλλά ήδη οι δημόσιες επικρίσεις από πολλούς βουλευτές, καθιστούν τη νίκη εκ προοιμίου πύρρειο.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τονώσει τον κομματικό πατριωτισμό των βουλευτών του, λέγοντας ότι, αν κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «η χώρα θα πέσει στην ακυβερνησία». Μίλησε, μάλιστα, για «πολιτική ανωμαλία» στην περίπτωση που επιχειρηθεί να γίνει άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.
Η αποστροφή του κ. Σαμαρά ερμηνεύεται ως τελευταία προειδοποίηση προς τους βουλευτές της Ν.Δ. και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζονται ακόμη αναποφάσιστοι έναντι του φορολογικού. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι, αν απειληθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πάει σε εκλογές.
Παράλληλα, για να καμφθούν οι επιφυλάξεις, στο φορολογικό θα συμπεριληφθεί με τροπολογία και η διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ετσι, θα είναι πολύ δύσκολη η καταψήφιση του νομοσχεδίου για τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Η διάταξη για τους πλειστηριασμούς δεν έχει ακόμη καταρτιστεί, λόγω της διάστασης με την τρόικα. Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία, πάντως, η κυβέρνηση θα φέρει τη διάταξη, γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.
Το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις της Βουλής. Η πρώτη δοκιμασία, την Τετάρτη με τη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι για τους βουλευτές της Ν.Δ. Στο μέγαρο Μαξίμου, έχουν αποφασίσει να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και επιχειρείται να περιοριστούν οι αντιδράσεις προς το πρόσωπο του Ευάγγ. Βενιζέλου στο επίπεδο των φραστικών αποστάσεων. Προς αυτό εκτιμάται ότι θα συντείνει και το γεγονός ότι η ψηφοφορία είναι ανοιχτή και οι βουλευτές της Ν.Δ. θα μετρήσουν δύο φορές την τελική επιλογή τους, ενόψει της επόμενης ψηφοφορίας για το φορολογικό.
Απέναντι στον Τσίπρα
Το βάρος της αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος. Πάντως, η Ν.Δ. σπεύδει να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, σηκώνοντας τους τόνους της κριτικής απέναντι στον κ. Τσίπρα με αφορμή την ανάδειξή του ως υποψηφίου από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κόντρα της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι επενεργεί θετικά στην προσπάθεια συσπείρωσης των βουλευτών της πλειοψηφίας.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. στην επιτροπή για το φορολογικό, με τον Δ. Τζαμτζή να δίνει τον τόνο των επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά την έναρξη της συζήτησης οι βολές ήταν εστιασμένες στο πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα, με αφορμή τις άσχετες διατάξεις που περιελήφθησαν στο σχέδιο νόμου.