Pin It

Με ποσοστό 81,21% επανεξελέγη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Η στρατηγική που αποφασίστηκε στο συνέδριο προκαλεί εσωκομματικούς τριγμούς και ορατό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποχωρήσεις από τους διαφωνούντες

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Kouvelis-Fotis-DimarΑνετη επικράτηση του Φώτη Κουβέλη και της σκληρής γραμμής που επέβαλε η «προεδρική φρουρά» έβγαλε η κάλπη του δεύτερου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.

 

Με ποσοστό 81,21% (954 ψήφοι επί 1.058 εγγεγραμμένων) ο Φώτης Κουβέλης επανεκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος, επιβάλλοντας το πολιτικό του σχέδιο για αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ και των συμμάχων της στις ευρωεκλογές, χωρίς το ΠΑΣΟΚ και τους 58, ενώ οι συσχετισμοί είναι εμφανώς υπέρ της πλειοψηφίας που θα ελέγχει το 76,4% του 110μελούς νέου οργάνου έναντι 23,6% της μειοψηφίας, η οποία -απουσία αντιπάλου για την προεδρία- επέλεξε τη λύση του λευκού (169 στο σύνολο και 11 άκυρα).

 

«Η ΔΗΜΑΡ, πιο δυνατή, θα συνεχίσει για να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, για να αλλάξει την πολιτική, να κινηθεί η πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά την επανεκλογή του. Το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε ό,τι αφορά το στίγμα του κόμματος και το πλαίσιο στρατηγικής που αποφάσισε το συνέδριο, με σαφείς πλέον τις διαχωριστικές γραμμές, προκαλεί πάντως εσωκομματικούς τριγμούς.

 

Δύο ξεχωριστές λίστες

 

Ενδεικτικό είναι ότι -με παρότρυνση της πλειοψηφίας- κατέβηκαν δύο ξεχωριστές λίστες υποψηφίων, μία της συμμαχίας προεδρικών-Αριστερού Δικτύου και μία της μειοψηφίας που τάσσεται υπέρ των 58 και του διαλόγου με τη Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, ο Σπύρος Λυκούδης πρότεινε στον Φώτη Κουβέλη να υπάρξει ενιαία λίστα, όμως η πρόταση απέβη άκαρπη. Εμφανής ήταν εξάλλου ο διχασμός όλες τις ημέρες ανάμεσα στους υποστηρικτές του τρίτου πόλου με αποκλεισμό του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και από την άλλη των εκφραστών της άποψης της συγκρότησης ελληνικής Ελιάς.

 

Προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει λόγος για διάσπαση, είναι όμως πολύ πιθανό το αμέσως επόμενο διάστημα οι αναταράξεις που σημειώθηκαν ανάγλυφα στις τετραήμερες εργασίες να καταλήξουν σε τραύματα για τη συνοχή του κόμματος, λόγω υπαρκτού ενδεχομένου αποχωρήσεων μιας μερίδας των διαφωνούντων οι οποίοι χωρίζονται στους συναινετικούς του Σπύρου Λυκούδη, που έθεσαν υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή, και τους πιο αδιάλλακτους των Στ. Λιβαδά – Γ. Αντωνίου, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν ήταν υποψήφιοι.

 

Στη δευτερολογία του το βράδυ του Σαββάτου ο Φώτης Κουβέλης μπορεί να δήλωσε ότι εγγυάται την ενότητα «στο μέτρο που του αναλογεί», ωστόσο ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρός για τη στάση των εσωκομματικών αμφισβητιών της τακτικής του, τεκμηριώνοντας παράλληλα το κατηγορηματικό «όχι» του στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την κίνηση των 58.

 

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού (και όχι της Κεντροαριστεράς, καθώς, όπως σημείωσε, «αυτός ο όρος δεν τον εκφράζει») δεν μπορεί να μην έχει περιεχόμενο και άποψη για τις πολιτικές που χρειάζεται η χώρα και ασκούνται από την κυβέρνηση.

 

«Ο τρίτος πόλος ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα γίνει» συμπλήρωσε με νόημα και επιτέθηκε στα δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Σταύρο Λιβαδά και Γεράσιμο Γεωργάτο, χωρίς να τους κατονομάσει, εξαιτίας της συμμετοχής τους στη συντονιστική γραμματεία των 58.

 

«Σεβαστή η δημοκρατική λειτουργία, αλλά προϋποθέτει τον σεβασμό της συλλογικότητας σε όσα αποφασίζει το κόμμα» σημείωσε και επισήμανε ότι δεν θα μπορούσε να παραστεί στην εκδήλωση στο «Ακροπόλ» από τη στιγμή που τα κομματικά όργανα είχαν αποφασίσει ότι δεν στηρίζουν την επίμαχη πρωτοβουλία. «Σκεφτείτε τι συμπεράσματα θα έβγαιναν για τον λαό και το κόμμα αν πήγαινα» διερωτήθηκε.

 

Την ίδια ώρα καθησύχασε τα στελέχη που τον επέκριναν ότι με τη στάση του οδηγεί τη ΔΗΜΑΡ «στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι «δεν φύγαμε από προσωπικό καπρίτσιο», οι διαφωνίες παραμένουν και «δεν ξαναπάμε στον ΣΥΡΙΖΑ». Αποκαλυπτικός ήταν και για τους λόγους που εξώθησαν την Αγίου Κωνσταντίνου να φύγει από την τρικομματική, καθώς, όπως τόνισε, πρώτον, το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν προσυμφωνημένο, δεύτερον, οι αλλαγές στα εργασιακά δεν ήταν αρχικά προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων αλλά ετέθησαν από το εσωτερικό της χώρας και τρίτον, για τον αντιρατσιστικό νόμο ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεχόταν πιέσεις από το Μαξίμου «λαμβάνοντας σημειώματα για συμπερίληψη σκληρών διατάξεων».

 

Στο πλευρό του επανεκλεγέντος προέδρου, με καταλυτικό ρόλο στη διαμορφωθείσα γραμμή, βρίσκονται οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γιάννης Αμοιρίδης, Σάκης Παπαθανασίου, Νίκος Τσούκαλης, Γιάννης Πανούσης, Βαγγέλης Ζορκάδης και Θράσος Φωτεινός από το Αριστερό Δίκτυο, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Θανάσης Οικονόμου κ.ά.

 

Οχι στο ΠΑΣΟΚ με ψήφισμα

 

Η απόρριψη της πρόσκλησης του ΠΑΣΟΚ και των 58 και η αυτόνομη κάθοδος στις ευρωεκλογές με τις δυνάμεις που θα συνεργαστούν μαζί της αποτυπώθηκε σε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο η ΔΗΜΑΡ θα λάβει μέρος στην εκλογική αναμέτρηση «με τη συμμαχία που θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου» και το ευρωψηφοδέλτιο «δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεσμεύεται από τις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές».

 

…………………………………………

 

 

 

Βλέποντας και κάνοντας η μειοψηφία

 

Στις τάξεις της μειοψηφίας, που χαρακτηρίζει διχαστικές τις επιλογές των «προεδρικών» για ξεχωριστές λίστες, η ομάδα του απερχόμενου γραμματέα Σπύρου Λυκούδη, γύρω από τον οποίο στοιχίζονται μεταξύ άλλων ο επίσης απερχόμενος εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος και οι Γρηγόρης Ψαριανός, Γεράσιμος Γεωργάτος και Ντόρα Τσικαρδάνη, επέλεξε να μετρήσει τις δυνάμεις της συμμετέχοντας στα νέα όργανα. «Βλέποντας και κάνοντας» είναι η απάντηση που δίνουν σχετικά με το μέλλον τους στο κόμμα, χωρίς να κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους. Πιο κοντά στην αποχώρηση (υπολογίζεται χρονικά τον Φεβρουάριο μετά την πραγματοποίηση της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της κίνησης των 58) θεωρούνται πάντως -σύμφωνα με έγκυρες πηγές- εννέα πρώην μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που σε μια κίνηση ανάδειξης της δυσφορίας τους αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι. Πρόκειται για τους Σταύρο Λιβαδά, Γιάννη Αντωνίου, Μάκη Διόγο, Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, Σάκη Κουρουζίδη, Ανδρέα Βαρελά, Τέλη Σιαμαντά, Γιάννη Καούνη και Κίμωνα Χατζημπίρο.

 

 

…………………………………………

 

 

 

Υποψήφιοι για θέσεις

 

Επικρατέστεροι για τη θέση του γραμματέα της νέας Κεντρικής Επιτροπής εμφανίζονται οι στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη και με εμπειρία στα κομματικά δρώμενα Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Τσούκαλης και ο επικεφαλής της Επιτροπής Θέσεων, Σάκης Παπαθανασίου, ενώ έντονα ακούγεται το όνομα ενός στελέχους της νέας γενιάς, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, υπεύθυνου του Αγροτικού Τομέα της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος θήτευσε επί τρικομματικής στη θέση του γενικού γραμματέα Κοινοτικών πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Πιθανοί αντικαταστάτες του Ανδρέα Παπαδόπουλου παρουσιάζονται οι Θόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης (στην περίπτωση που κανείς εκ των δύο δεν εκλεγεί γραμματέας). Ως αουτσάιντερ φιγουράρει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος αν επιλεγεί, θα είναι μια κίνηση που θα συμβολίζει την απόπειρα προσέγγισης με τους αποχωρήσαντες από το ΠΑΣΟΚ και τους αντιφρονούντες του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

[email protected]

 

Scroll to top