Τα ΑΕΙ μετρούν τις πληγές τους, καθώς αποκαλύπτεται το χάος που επικρατεί. Υπολειτουργούν σπουδαστήρια και βιβλιοθήκες. Ουδείς γνωρίζει τις δεσμεύσεις και τις εγγυήσεις στις συμφωνίες μεταξύ υπουργείου και ιδρυμάτων, οι οποίες έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες
Της Αννας Ανδριτσάκη
Τις διαβουλεύσεις για τη λειτουργία των οχτώ Πανεπιστημίων μετά το πλήγμα της διαθεσιμότητας συνεχίζουν οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των ιδρυμάτων με το υπουργείο Παιδείας, ενώ από χθες άρχισε να λειτουργεί και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετρώντας κατ’ αρχάς τις πληγές του για τις οποίες επιμένουν να προειδοποιούν οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοί του, που συνεχίζουν μεν μέχρι σήμερα, οπότε και επανεκτιμούν, αλλά «δεν παρεμποδίζουν και δεν υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία».
Ζοφερή εικόνα
Οι συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ του υπουργείου και των ιδρυμάτων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για άτυπες και μυστικές δεσμεύσεις, εγγυήσεις προφορικές και λόγια πίσω από κλειστές πόρτες, αποτελούν τον μόνο «οδικό χάρτη» για το πέρασμα στην επόμενη μέρα, η οποία προδιαγράφεται, ούτως ή άλλως, ζοφερή. Ηδη, η επιστροφή σε ΕΜΠ (από την προηγούμενη εβδομάδα) και από χθες σε ΕΚΠΑ αποκάλυψε το χάος που επικρατεί σε όλες τις δομές είτε με υπαλλήλους είτε χωρίς αυτούς.
Οπως αναφέρει και η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ:
● Οι φοιτητές ξεκινούν μαθήματα σε χώρους οι οποίοι δεν φυλάσσονται ούτε συντηρούνται επαρκώς, με ό,τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτό.
● Στις γραμματείες Τμημάτων ο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%, ενώ οι υπό διαθεσιμότητα αλλά παρόντες υπάλληλοι εργάζονται παρανόμως (μη έχοντας δικαίωμα υπογραφής κ.ά.).
● Τα σπουδαστήρια και οι βιβλιοθήκες υπολειτουργούν.
Χθες οι πρυτάνεις συζήτησαν με τον υπουργό τεχνικά θέματα τόσο ως προς τη διαδικασία της διαθεσιμότητας όσο και ως προς την αντιμετώπιση των κενών στις υπηρεσίες τους. Από την άλλη, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης πιστοποίησε την έναρξη της λειτουργίας του ιδρύματος, λέγοντας ότι «τα πάσης φύσεως προβλήματα που έχουν προκύψει γίνεται προσπάθεια να θεραπευθούν», ενώ, επανερχόμενος στις επιθέσεις που δέχεται από το Συμβούλιο του ιδρύματος, ανακοινώνει –χωρίς να κατονομάζει- πως το Πανεπιστήμιο θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του ενώ έχει ήδη διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση «προς πλήρη τεκμηρίωση των αποφάσεων του Πανεπιστημίου και κατάδειξη της συκοφαντίας».
Πάντως, στο ίδρυμα, εκτός από τους διοικητικούς επιμένουν και οι φοιτητές, που συνεχίζουν τις καταλήψεις σε ορισμένες μεγάλες σχολές, όπως η Νομική, δημιουργώντας έτσι διαφορετικές ταχύτητες εξαμήνου.