Πιο ήπιος εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή συνάντηση με τους γιατρούς. Εδειξε να αποδέχεται την επανέναρξη του διαλόγου από μηδενική βάση και δεν έθεσε προαπαιτούμενο τη λήξη της απεργίας
Της Ντάνι Βέργου
Μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει την κυβέρνηση η εκβιαστική γραμμή του υπουργού Υγείας, με τους ασφαλισμένους να έχουν μείνει χωρίς περίθαλψη και τους γιατρούς να απεργούν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα σε ένα ανεκτό επίπεδο περίθαλψης, ο πρωθυπουργός έδειξε χθες να κρατά αποστάσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς αποδέχθηκε την ανάγκη ενός μεταβατικού διαστήματος για να προχωρήσει η όποια αλλαγή, καθώς και την επανέναρξη του διαλόγου από μηδενική βάση για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού του με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Οι γιατροί εξέθεσαν την υγειονομική πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός ήταν συγκαταβατικός, χωρίς να θέτει ζητήματα όπως «δεν συζητώ με απεργούς» ή να έχει την απαίτηση να λήξει η απεργία για να ξεκινήσει ο διάλογος, όπως έχουμε συνηθίσει τον υπουργό του, ο οποίος μίλησε ελάχιστα. Ο πρωθυπουργός έριξε γέφυρες κι έδειξε να μην έχει συνειδητοποιήσει τις παρενέργειες των χειρισμών Γεωργιάδη.
Μαλάκωσε ο Γεωργιάδης
Βγαίνοντας από τη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον ίδιο και τον υφυπουργό του Αντ. Μπέζα «να δείξουμε τον έμπρακτο σεβασμό μας προς τους γιατρούς, να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, ώστε να ικανοποιήσουμε τη δική τους ανάγκη η μεταρρύθμιση να γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο. Τους καλούμε, λοιπόν, σε διάλογο ει δυνατόν και από σήμερα, όπως κάνουμε όλο αυτό το διάστημα, για να ξεκαθαρίσουμε το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η μετάβαση».
Το κρίσιμο ζήτημα, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, είναι να μη χαθούν στο όνομα της μεταρρύθμισης παροχές που σήμερα υπάρχουν προς τους ασφαλισμένους και οι οποίες δεν θα μπορούν να εξασφαλιστούν, ειδικά αν εξωθηθούν να φύγουν οι εξειδικευμένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Οι άνθρωποι θα μείνουν εντελώς ακάλυπτοι, στα νοσοκομεία δεν θα βρίσκουν τη στήριξη που χρειάζονται λόγω μακράς αναμονής, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος.
Οσον αφορά τις απολύσεις, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει καμία απόλυση παρά μόνο διαθεσιμότητες. Ηταν και η μοναδική φορά που έκανε παρέμβαση στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των γιατρών, λέγοντας ότι υπάρχουν μνημονιακές υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, αφού η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι ένας χώρος που έχει επιλεγεί για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του αριθμητικού στόχου των διαθεσιμοτήτων.
Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ)-ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή των προέδρων των Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ)-ΕΟΠΥΥ όλης της χώρας, για να εκτιμήσει τη νέα κατάσταση μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ενώ συνεχίζουν την απεργία όπως έχουν αποφασίσει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.
Οι γιατροί ζητούν να μην κλείσουν δομές, να μην υπάρξουν απολύσεις και οι μετακινήσεις να γίνουν σε δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας και όχι σε νοσοκομεία, προκειμένου να μη χάσει ο πολίτης της παροχές πρωτοβάθμιας υγείας. Με τα δεδομένα αυτά η απεργία μάλλον θα συνεχιστεί.
Η εβδομάδα αναμένεται κρίσιμη. Ας σημειωθεί πάντως ότι το τελικό σχέδιο για την πρωτοβάθμια ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί.