Pin It

Τη βαθύτατη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες καταγγελίες συλλογικών επαναπροωθήσεων από την αστυνομία και το λιμενικό εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία με δήλωση προς την «Εφ.Συν.»

 

«Δυστυχώς η ερευνά μας μετά την τελευταία μας έκθεση τον Ιούλιο δείχνει ότι η τακτική των απωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Σύρων προσφύγων καθώς και οικογενειών με παιδιά, συνεχίζεται από τις ελληνικές αρχές σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Παράλληλα με αυτές, συνεχίζονται και οι καταγγελίες για κακομεταχείριση και αποστέρηση των προσωπικών αντικειμένων και χρημάτων των προσφύγων που απωθούνται.

 

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της καταγγελλόμενης συλλογικής απέλασης πάνω από 150 προσφύγων από τη Συρία τον Νοέμβριο από την περιοχή της Ορεστιάδας, η οργάνωση μίλησε με δύο υπηκόους Συρίας που περιέγραψαν πώς επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές το βράδυ μεταξύ 12 και 13 Νοεμβρίου.

 

Οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές ευρωπαϊκό και εγχώριο δίκαιο με αυτές τις πρακτικές.

 

Η Διεθνής Αμνηστία θέλει να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές ότι οι συλλογικές απελάσεις απαγορεύονται ρητά από το δίκαιο της Ε.Ε. και η προστασία από συλλογική απέλαση ισχύει για όλους, περιλαμβανομένων των παράτυπων μεταναστών. Η Ελλάδα είναι επομένως υποχρεωμένη να εξετάζει την κατάσταση κάθε προσώπου που φτάνει στην επικράτειά της, αν το πρόσωπο δεν επιθυμεί να απομακρυνθεί, και να του επιτρέπει την ευκαιρία να προσβάλει κάθε τυχόν απόφαση απέλασης. Ολοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι απωθήθηκαν με αυτόν τον τρόπο, ανέφεραν ότι ποτέ δεν τους δόθηκε ευκαιρία να επεξηγήσουν την κατάστασή τους ή να προσβάλουν την απέλασή τους. Αυτό αποτελεί παραβίαση των διεθνών και περιφερειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας –ιδίως της υποχρέωσης μη επαναπροώθησης– καθώς και του εγχώριου δικαίου της Ελλάδας.

 

Η οργάνωση επαναλαμβάνει τη σύστασή της στις ελληνικές αρχές «να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι συλλαμβάνονται στο Αιγαίο ή στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένες διαδικασίες για να επιδιώξουν διεθνή προστασία ή να εγείρουν άλλες ανάγκες προστασίας».

 

Scroll to top