17/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινό μέτωπο για το σύμφωνο συμβίωσης

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν επιτακτικά την επέκτασή του και στα ομόφυλα ζευγάρια ως άμεση συμμόρφωση στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και εξάλειψης των διακρίσεων.
      Pin It

Πάπας Φραγκίσκος: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τον σεξουαλικό προσανατολισμό; Αν κάποιος άνθρωπος αναζητά το καλό, ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω αυτή τη συμπεριφορά; Οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να εντάσσονται στην κοινωνία» (28/7/2013).

 

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν επιτακτικά την επέκτασή του και στα ομόφυλα ζευγάρια ως άμεση συμμόρφωση στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και εξάλειψης των διακρίσεων

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

simfono-simviosis-vouleutesΕνα ευρύτερο μέτωπο που ξεπερνά διαχωριστικές κομματικές γραμμές τείνει να σχηματιστεί στην ελληνική πολιτική σκηνή.

 

Στη χθεσινή κοινή τους έκκληση προς την κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν επιτακτικά την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ως άμεση συμμόρφωση στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ως ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και εξάλειψης των διακρίσεων.

 

Δύο εβδομάδες μετά τις απειλές αφορισμού γαλάζιων βουλευτών από τον μητροπολίτη Σεραφείμ, «εκτροπή του οικογενειακού θεσμού» χαρακτηρίζει το σύμφωνο σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας.

 

Η Σύνοδος εκτιμά ότι «η οικογένεια δεν θεωρείται πια “μικρή Εκκλησία”, αλλά μετατρέπεται σε απλό σύμφωνο συμβίωσης και έτσι επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η αποτυχία των ανθρωπίνων σχέσεων. Αυτή η ανθρώπινη σχέση προϋποθέτει την αγάπη».

 

«Την αγάπη προασπιζόμαστε κι εμείς και προσπαθούμε να δώσουμε σε όλους τους συντρόφους που αγαπιούνται τη δυνατότητα να έχουν οικογενειακή ζωή, αν το επιλέξουν» απάντησε χθες η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για ένα διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης για όλους, ετερόφυλους και ομόφυλους. Κατάμεστη (από εκπροσώπους του ΛΟΑΤ κινήματος και από δημοσιογράφους) ήταν χθες το μεσημέρι η αίθουσα των γραφείων της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) και Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ) και ο συγγραφέας Λύο Καλοβυρνάς.

 

Από την πλευρά της ΕΕΔΑ ο γενικός γραμματέας Βαγγέλης Μάλλιος επισήμανε ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου (Βαλλιανάτος και λοιποί κατά Ελλάδος, 7.11.2013), τροποποιώντας τη νομοθεσία της και συμπεριλαμβάνοντας στις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου και τα ομόφυλα ζευγάρια.

 

«Το να συμπεριλαμβάνονται τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης είναι για εμάς στοιχειώδες θέμα ισονομίας και δημοκρατίας και ενισχύει το αίσθημα κοινωνικής συνοχής για όλους. Είναι βασικό αστικό δικαίωμα οι ομόφυλοι να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά» υπογράμμισε η Βασιλική Κατριβάνου.

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να περιλαμβάνει στον λόγο του μίσους τις περιπτώσεις σεξουαλικού προσανατολισμού και τις διαφορετικές ταυτότητες φύλου, παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το bullying μόνο με αυτόν τον νόμο. «Σήμερα είμαστε σε ένα επίπεδο πλειοψηφίας ή οριακής μειοψηφίας στη Βουλή για να πετύχουμε τον στόχο της επέκτασης του συμφώνου. Και είμαστε πολύ κοντά στο να το πετύχουμε. Η δουλειά που γίνεται από τα κινήματα και τους ακτιβιστές βέβαια είναι η σημαντικότερη όλων» πρόσθεσε.

 

«Τραγικά αστεία και νομικά ανυπόστατη ήταν η απόρριψη από τον υπουργό Δικαιοσύνης της τροπολογίας που κατέθεσαν ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ πληρέστερη την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρέπει να στηριχθεί», σημείωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, η οποία θύμισε την περίπτωση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη Μεγάλη Βρετανία, που στηρίχθηκε στη μειοψηφία των Συντηρητικών και υπερψηφίστηκε από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους.

 

«Κωλύματα»

 

Στη χθεσινή εκδήλωση αρνήθηκε να συμμετάσχει το ΚΚΕ. Η Μαρία Γιαταγάνα από τους ΑΝ.ΕΛΛ. δεν προσήλθε λόγω προσωπικού κωλύματος, ενώ όσοι βουλευτές της Ν.Δ. προσεγγίστηκαν ήταν «ήξεις αφήξεις».

 

«Γνωρίζω ότι και στους Ανεξάρτητους Ελληνες αλλά και στο φιλελεύθερο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν πολλά στελέχη που υποστηρίζουν τις ίδιες προτάσεις, αλλά δυσκολεύονται ακόμα να εκφραστούν ανοιχτά για το θέμα λόγω της πίεσης της Εκκλησίας. Πρόκειται για ένα θέμα που ξεπερνά όμως τον διαχωρισμό Μνημόνιο – αντιμνημόνιο» επισήμανε η Βασιλική Κατριβάνου, δηλώνοντας πως «έχουμε δεσμευτεί ότι, όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα ψηφίσουμε τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια».

 

Ολοι οι παριστάμενοι στην εκδήλωση συμφώνησαν πως το υφιστάμενο σύμφωνο συμβίωσης είναι ανεπαρκές: αποστερεί αδικαιολόγητα από τους συμβιούντες προνόμια που απολαμβάνουν οι έγγαμοι (λ.χ. δημοσιοϋπαλληλικού, εργατικού, ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού περιεχομένου). Ετσι, ενδεικτικά, το ΙΚΑ έχει ήδη αρνηθεί να χορηγήσει βιβλιάριο ασθενείας σε έγκυο γυναίκα η οποία είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον –ασφαλισμένο στο ΙΚΑ– σύντροφό της. Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται πώς το 2012 οι πολιτικοί γάμοι έφτασαν τις 25.730, οι θρησκευτικοί τις 23.980 και τα σύμφωνα συμβίωσης μόνο τα 314.

 

Η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στη νομολογία τους το σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια. Είκοσι τρία ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη θεσμοθετήσει το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών.

 

Scroll to top