17/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ 1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ

«Κούρεμα» ή «γδάρσιμο»

Σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο που θα προβλέπει μείωση στις εγγυημένες τιμές (μεσοσταθμικά 40-45%) προκειμένου να αποφευχθεί νέα επιβάρυνση των καταναλωτών (διπλασιασμός ΕΤΜΕΑΡ). Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
      Pin It

Σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο που θα προβλέπει μείωση στις εγγυημένες τιμές (μεσοσταθμικά 40-45%) προκειμένου να αποφευχθεί νέα επιβάρυνση των καταναλωτών (διπλασιασμός ΕΤΜΕΑΡ). Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

fotovoltaika1410Τις τελικές πινελιές στο νομοσχέδιο για το περιβόητο «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, μέσω των οποίων η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποφύγει τον σκόπελο μιας νέας μεγάλης αύξησης του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που θα επιβαρύνει εκατομμύρια καταναλωτές, βάζει αυτές τις μέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Ηδη, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προς τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ξεπερνούν πλέον το 1,1 δισ. ευρώ, ο χρόνος για τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία καλείται να εισηγηθεί ή να «παγώσει» μέχρι το τέλος του χρόνου τις αναμενόμενες αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, μετρά αντίστροφα.

 

Πολιτικά κριτήρια

 

Μέσα στην εβδομάδα θα συγκληθεί η ολομέλεια της ΡΑΕ για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ, ωστόσο, καθώς η οικονομική αλλά και η πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει νέες επιβαρύνσεις ειδικά για τους οικιακούς καταναλωτές, όλα δείχνουν πως η λύση θα δοθεί με πολιτικά κριτήρια. Ταυτόχρονα εκκρεμεί και η απάντηση της τρόικας για το αν θα αποδεχθεί το αίτημα που έχει υποβάλει η κυβέρνηση, να δοθεί νέα παράταση τουλάχιστον έξι μηνών (μέχρι τον Ιούνιο του 2015) ώστε να επιτευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση πλήρους εξάλειψης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, που με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2014.

 

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται διαφορετικό ποσοστό μείωσης των εγγυημένων τιμών, ανάλογα με τον χρόνο που έγινε η εγκατάσταση και με την ετησιοποιημένη απόδοση που αυτή παρουσιάζει.

 

Κίνητρα

 

Αλλο θα είναι το «κούρεμα» δηλαδή για επενδύσεις που επιδοτήθηκαν από τον αναπτυξιακό νόμο, άλλο για εκείνες που έγινε όταν το κόστος εξοπλισμού ήταν ακόμη υψηλό, κ.λπ. Ωστόσο μεσοσταθμικά η μείωση αναμένεται ότι θα είναι κοντά στο 40-45%. Παράλληλα θα προβλέπονται κίνητρα προς τους παραγωγούς για να αποδεχθούν την αλλαγή των συμβάσεών τους, όπως τραπεζικές διευκολύνσεις και παράταση στον εγγυημένο χρόνο απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας από το σύστημα.

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη δηλώσει επίσημα από το καλοκαίρι, όταν αποφασίστηκε η τελευταία μεγάλη αύξηση στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, ότι «δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για άλλες αυξήσεις», ενώ στην επιστολή του προς τη ΡΑΕ εν όψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα προσδοκώμενα αποτελέσματα που θα έχει το επονομαζόμενο «new deal» στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, στο γενναίο δηλαδή «κούρεμα» που θα υποστούν μέσα στο 2014 όλοι όσοι επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά πάρκα, ώστε ο βαθμός απόδοσης των επενδύσεών τους να περιοριστεί σε επίπεδα κοντά στο 8-9%, όταν σήμερα οι αποδόσεις τους είναι πολλαπλάσιες και αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 60-70%.

 

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, με άξονα το νομοσχέδιο για τη μείωση των εγγυημένων τιμών, διοχετεύονται διάφορα σενάρια, όχι μόνο από τους θιγόμενους επιχειρηματίες, αλλά και από επιχειρηματίες της αγοράς ενέργειας και βιομηχανίες που έχουν συμφέρον να μειωθούν οι εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά, ώστε να μην υποστούν νέες επιβαρύνσεις από μια ενδεχόμενη αύξηση του φόρου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και παράλληλα να «περισσέψουν» χρήματα για την υπόλοιπη αγορά ενέργειας, που επίσης βυθίζεται στα χρέη.

 

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν περάσει το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» και η κυβέρνηση αναγκαστεί να καταφύγει στη λύση της νέας αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, η επιβάρυνση για βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι τεράστια. Εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, μιλούν για διπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ από τα σημερινά επίπεδα, ώστε να εξαλειφθεί το έλλειμμα του 1,1 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα από τα 14,6 ευρώ οι χίλιες κιλοβατώρες, που φτάνει σήμερα μεσοσταθμικά μετά τις τελευταίες αυξήσεις, θα πρέπει να εκτοξευτεί στα 29,5 ευρώ.

 

Αυξήσεις 6.800%

 

Η επιβάρυνση για τους οικιακούς καταναλωτές που ήδη έχουν υποστεί αύξηση 123,6% το καλοκαίρι και συνολικά 6.800% από το 2011 θα είναι τέτοια που ουσιαστικά θα καταστήσει ασύμφορη την πληρωμή λογαριασμών, αφού υπολογίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη κατά 90%, και από τα 20,8 ευρώ οι χίλιες κιλοβατώρες να φτάσει τα 39,5 ευρώ. Δηλαδή, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα πρέπει να πληρώνει συνολικά 60 ευρώ μέσω του τέλους ΑΠΕ.

 

Αντίστοιχα, για τη βιομηχανία, όπου το ΕΤΜΕΑΡ μειώθηκε κατά 50% το καλοκαίρι, προβλέπεται αύξηση 95%, στα 3,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 1,79 ευρώ σήμερα, και για τους καταναλωτές της μέσης τάσης (εταιρείες, καταστήματα, αγρότες κ.ά.) προβλέπεται αύξηση μέχρι και 142%, στα 16,9 ευρώ η μεγαβατώρα από 6,97 έως 8,87 ευρώ σήμερα.

 

Scroll to top