Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έρχεται να στηρίξει το Ίδρυμα, στη διαχείριση του οποίου βρίσκεται το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», προστατεύοντάς το από τους πιστωτές του, αλλά και δίνοντάς του τη δυνατότητα να εισπράξει οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ, με την ελπίδα ότι απ' τις διαπραγματεύσεις στις οποίες βρίσκεται η διοίκηση του Ιδρύματος με επιχειρηματικούς κύκλους θα προκύψει βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, «έχουμε βάσιμες πληροφορίες πως ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης του γνωστού δανείου από την Τράπεζα Κύπρου στην Τράπεζα Πειραιώς, κάτι που είναι στην ουσία η αφετηρία για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νοσοκομείου. Αυτό μπορεί το επόμενο διάστημα να μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση για τη λειτουργία του Ιδρύματος και του συγκεκριμένου νοσοκομείου».
«Το Ίδρυμα είναι ολοφάνερο ότι είναι αιχμάλωτο των πιστωτών του – και μέχρι σήμερα, παρ' όλο που πέρασε ενάμισης χρόνος συζητήσεων και τρία χρόνια δημοσιότητας των προβλημάτων, δεν γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς είναι οι πιστωτές» σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάς, ζητώντας να γίνει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος στο Ίδρυμα. «Γιατί αποφεύγεται ο διαχειριστικός έλεγχος εδώ και ένα χρόνο; Γιατί θα αναδείκνυε πτυχές τρομερές και φοβερές: Μισθούς, προμήθειες, 140 πρόσωπα και συγγενικά πρόσωπα πολιτικών, φαίνονταν ότι εργάζονταν στο Ίδρυμα και πληρώνονταν χωρίς να πατούν το πόδι τους» παρατήρησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Κουρουμπλής.
Κατά τη συζήτηση της πράξης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιφυλαχθεί για την τελική του στάση, δεδομένου ότι η τροπολογία εξασφαλίζει τουλάχιστον συνθήκες για είσπραξη δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους του Ιδρύματος, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί οκτώ μήνες. Η τελική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο, υπήρξε αρνητική τόσο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσφυγή της κυβέρνησης σε μία ακόμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (την 24η μέσα σε ένα χρόνο), όσο και με την πρόταξη του επιχειρήματος πως η παράταση της εκκρεμότητας δεν συνιστά λύση για το Ίδρυμα.
Θετική ψήφο έδωσε η ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε επιφυλαχθεί αρχικά για την τελική της απόφαση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Β. Οικονόμου, υποστήριξε πως «πέραν των τριών λύσεων που μας υποδεικνύονται -ιδιωτικοποίηση του Ιδρύματος, πλήρης κρατικοποίηση και λουκέτο- εμείς αντιπροτείνουμε να αναλάβουν τη λειτουργία της μονάδας οι εργαζόμενοι, με κρατική στήριξη και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων».
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ