rehn_moscovici

18/12/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Πιο κοντά στην τραπεζική ένωση η Ε.Ε.

Στόχος του Eurogroup είναι ένα νέο πλαίσιο εντός του οποίου οι προβληματικές τράπεζες θα εκκαθαριστούν, χωρίς να επιβαρύνονται άμεσα οι φορολογούμενοι και οι οικονομίες των χωρών.
      Pin It

Ικανοποιημένοι δείχνουν από τις δηλώσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίαζαν το βράδυ της Τρίτης για τον σχεδιασμό της τραπεζικής ένωσης, ενός μηχανισμού δηλαδή που θα φροντίζει να κλείνει εκείνες τις τράπεζες που θέτουν σε ρίσκο τις οικονομίες.

Χωρίς να δώσουν αναλυτικές επεξηγήσεις, οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία αργότερα την Τετάρτη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έφυγε από τις επτάωρες διαπραγματεύσεις με ένα σύντομο σχόλιο ότι «υπάρχει πρόοδος». Ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι υπουργοί «έχουμε τώρα μια προοπτική για το πως πρέπει να είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Διάσωσης και σε ποιες πηγές πρέπει να βασιζόμαστε».

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε: «Απόψε πραγματοποιήσαμε σημαντική πρόοδο για την οικοδόμηση της τραπεζικής ένωσης». Ο Ρεν εξήγησε ότι έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες για την τραπεζική ένωση και το νέο πλαίσιο αναδιάρθρωσης εντός του οποίου, αν χρειάζεται, θα κλείνουν προβληματικές τράπεζες χωρίς οι φορολογούμενοι να πληρώνουν «τον λογαριασμό».

«Προετοιμάσαμε το έδαφος για αύριο, γεγονός που με κάνει πολύ αισιόδοξο ότι αύριο μπορεί να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters οι τράπεζες θα παρέχουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για την εκκαθάριση προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων, συγκεντρώνοντας σε ένα Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (Single Resolution Fund, SRF) ένα ποσό σχεδόν 55 δις. ευρώ σταδιακά στη διάρκεια μίας δεκαετίας.

Αν μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν επαρκή κεφάλαια από τις τραπεζικές εισφορές, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να επιβάλλουν περισσότερες εισφορές στις τράπεζες. Αν αυτές δεν επαρκούν τότε η ενίσχυση θα γίνεται με κρατικά χρήματα – αν μια κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, θα μπορεί να δανείζεται από τον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (ESM).

efsyn.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters

Scroll to top