Τριβές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων γύρω από την εξεταστική για τα υποβρύχια, το φορολογικό και τους πλειστηριασμούς
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Πρόβα συσπείρωσης των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι για την κυβέρνηση η αποψινή συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στο θέμα των υποβρυχίων και των ναυπηγείων. Μολονότι στις τάξεις των κυβερνητικών εταίρων δεν υπάρχει αγωνία ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τα επιτελεία του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έδωσε γραμμή για κομματική πειθαρχία, όμως έχει γίνει σαφές στους «γαλάζιους» βουλευτές ότι ενδεχόμενες διαρροές θα προκαλέσουν ρωγμή, με απρόβλεπτες συνέπειες στην επόμενη ψηφοφορία για το φορολογικό.
Τα μηνύματα που παίρνει και από τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες η κυβέρνηση είναι αρνητικά, ορισμένα δε και ανησυχητικά. Στους βουλευτές της Ν.Δ. υπάρχει απροθυμία έως και δυσφορία για τη γραμμή υπεράσπισης του Ευάγγ. Βενιζέλου. Και στο ΠΑΣΟΚ όμως φαίνεται πως ανάλογα είναι τα συναισθήματα για το φορολογικό και την καθυστέρηση της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς. Την υπεράσπιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε με βαριά καρδιά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλος. Ο κ. Σαμαράς ενδέχεται να μην παραστεί στη συνεδρίαση, καθώς λόγω της βλάβης στο κυβερνητικό αεροσκάφος εξετάζεται η πιθανότητα να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες σήμερα, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στη σύνοδο κορυφής.
Εκκρεμότητες με την τρόικα
Ο κ. Σαμαράς δεν περιμένει επαίνους, αλλά μετά και την απόφαση του Eurogroup να αποδεσμεύσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι δεν θα έχει την ψυχρή υποδοχή που είχε στην προηγούμενη σύνοδο. Οι εκκρεμότητες με την τρόικα δεν έχουν κλείσει, ωστόσο η κυβέρνηση δείχνει ικανή να περάσει τον κάβο με τους φόρους και τους πλειστηριασμούς και να ετοιμάζεται για την επόμενη επιθεώρηση των δανειστών, τον Ιανουάριο. Το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, αποφεύχθηκε το χειρότερο, δηλαδή να μείνουν ανοιχτά και τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας, του φόρου στην εστίαση και των μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, δηλαδή οι βουλευτές της Ν.Δ. ψηφίσουν υπέρ του Ευάγγ. Βενιζέλου, την Παρασκευή στην ψηφοφορία για το φορολογικό οι όποιες διαφοροποιήσεις θα είναι μέσα στα όρια των αντοχών της κυβέρνησης, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν οι διαρροές είναι πολλές, υπάρχει ανησυχία για τα επακόλουθα. Το βάρος του φορολογικού, αλλά και η άγνωστη -εν πολλοίς- ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν του εκνευρισμού, έχουν δημιουργήσει κλίμα καχυποψίας ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Οι πλειστηριασμοί
Η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα προστεθεί με τη μορφή τροπολογίας στο φορολογικό ή αυτοτελώς με τη μορφή νομοσχεδίου. Η λύση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου εξετάστηκε αλλά δεν προκρίνεται, καθώς οι νομικές απόψεις που συγκέντρωσε η κυβέρνηση κατατείνουν σε σοβαρές εμπλοκές και παράταση της αγωνίας των δανειοληπτών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Εάν τελικά η ρύθμιση κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου, τότε θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και στην περίπτωση αυτή θα παραταθεί για μία ή δύο μέρες η λειτουργία της Βουλής. Η κυβέρνηση περιμένει την αποψινή ψηφοφορία και το κλίμα που θα διαμορφωθεί κατόπιν στη συζήτηση του φορολογικού. Η ρύθμιση για την προστασία από τους πλειστηριασμούς θα λειτουργήσει έτσι σαν αμορτισέρ για την αποσόβηση ισχυρών κραδασμών στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.