ipalliloi

19/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβρασμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αντιμετωπίζοντας την «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα» που χαρακτηρίζει 3.708 εργαζόμενους ως πλεονάζοντες ετοιμάζονται για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές.
      Pin It

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αντιμετωπίζοντας την «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα» που χαρακτηρίζει 3.708 εργαζόμενους ως πλεονάζοντες ετοιμάζονται για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται «εν βρασμώ». Αναστάτωση και οργή προκάλεσε στην πλειονότητα των αιρετών της χώρας η μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εστάλη από τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο και κρίνει τη στελέχωση του κάθε δήμου και τον αριθμό των υπαλλήλων που καλούνται να μετακινηθούν μέσω της «εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας». Ο χαρακτηρισμός «γονατογράφημα», που αποδόθηκε στη μελέτη κατά τη διάρκεια του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Αθηναίων, είναι ενδεικτικός τού πώς αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση τη μελέτη. Οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), βλέποντας 3.708 συναδέλφους να κρίνονται «πλεονάζοντες» και κατ' επέκταση «εν δυνάμει απολυμένοι», συγκεντρώνουν δυνάμεις και ετοιμάζονται για αγωνιστικές… χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις απέναντι στην κυβέρνηση.

 

grafima-1-191213

 

Πριν να ψηφιστεί η τροπολογία

 

Η επιστολή του υπουργείου εστάλη στους δημάρχους λίγα 24ωρα πριν από την ψήφιση της τροπολογίας που αναφέρεται στην «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα», δηλαδή το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για τις όποιες μετακινήσεις των δημοτικών υπαλλήλων. Πρόκειται μια διαδικασία καταδικασμένη να αποτύχει ποσοτικά, σύμφωνα με την άποψη στελεχών και εργαζομένων της αυτοδιοίκησης. Η μελέτη της «ομάδας Ραπακούλια» (διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών) ορίζει τους «πλεονάζοντες» υπαλλήλους των δήμων (βλ. μερίδα δήμων στον πίνακα), χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που προκύπτει από τα εξής κριτήρια:

 

• Πληθυσμός δήμου (με βάση την απογραφή του 2011).

 

• Εργαζόμενοι δήμου.

 

• Οικονομική ευρωστία δήμου (οικονομικά αποτελέσματα).

 

• Κόστος μισθοδοσίας δήμου σε σχέση με τα έσοδά του.

 

• Κόστος μισθοδοσίας δήμου ανά κάτοικο.

 

• Ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου.

 

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου 2013, περίοδος πριν από την κατάργηση των υπηρεσιών των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας. Δηλαδή, περίπου 2.100 και 3.500 εργαζόμενοι αντίστοιχα συνυπολογίστηκαν από το άθροισμα των τακτικών και των έκτακτων υπαλλήλων των δήμων και των Νομικών τους Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Αν και σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012 η «κινητικότητα» αφορά μόνο το Μόνιμο Προσωπικό και το Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, η έκθεση υποστηρίζει ότι η «αξιολόγηση» μόνο του τακτικού προσωπικού θα απέφερε στρέβλωση στα αποτελέσματα της εφαρμογής.

 

Σύμφωνα με αυτοδιοικητικούς, η μελέτη ομαδοποιεί όλους τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, μοριοδοτεί αυθαίρετα τους δήμους με κριτήρια τα οποία δήθεν στηρίζονται στην πραγματικότητα και, ως προς τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται, οδηγεί σε μια σειρά από παράδοξους υπολογισμούς που αποτελούν «τεχνοκρατικές μανούβρες». Χθες το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών «διευκρίνισε» πως θα προβεί σε άμεσες επικαιροποιήσεις των στοιχείων.

 

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν πως περιμένουν τις «αξιολογήσεις» των δήμων έως τα Χριστούγεννα περίπου, επαναλαμβάνοντας πως η ένταξη στην «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα» αποκλείει το ενδεχόμενο απόλυσης. Ακόμη το υπουργείο αποκλείει το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων επιλογών.

 

«Με το πιστόλι στον κρόταφο»

 

Εμπειροι αυτοδιοικητικοί επισημαίνουν πως η «αυτοαξιολόγηση» των δήμων θα εμφανίσει την πλειονότητα των δομών τους υποστελεχωμένες και περαιτέρω, όσων οι υπηρεσίες κρίνονται υποστελεχωμένες, θα εμφανιστούν επιπλέον ελλειμματικές. Τα στενά χρονοδιαγράμματα βάζουν τους υπαλλήλους να επιλέξουν «με το πιστόλι στον κρόταφο» την, αποσυνδεδεμένη -κατά την κυβέρνηση- από την απόλυση, μετάταξή τους. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη της «διαδημοτικής», ξεκινά η «αξιολόγηση» των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου της αυτοδιοίκησης, η οποία σημαίνει απολύσεις.

 

Αναμένεται να προγραμμιστεί συνάντηση μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

 

Η τελική θέση της Ενωσης θα διατυπωθεί μετά το τέλος της διαβούλευσης. Σύμφωνα με αυτοδιοικητικούς που πρόσκεινται σε δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητηθεί η άμεση υποβολή παραιτήσεων δημάρχων και έναρξη αγωνιστικών διαδικασιών μαζί με τους δημότες. Συντονισμό μαχητικών κινητοποιήσεων με τους εργαζόμενους προτείνουν αυτοδιοικητικοί από παρατάξεις που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

 

……………………………………..

 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

 

«Είναι αστεία η μεθοδολογία»

 

Υπέρ μιας «μαχητικής και ψύχραιμης» αντιμετώπισης εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Στο πλαίσιο του χθεσινού συμβουλίου δήλωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση της ΚΕΔΕ και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από τους βουλευτές της Α' Αθηνών να πάρουν θέση, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο συνέντευξης Τύπου σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στη μελέτη, την οποία χαρακτήρισε «αστειότητα». Κατέληξε λέγοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων επιστρέφει τη μελέτη στο υπουργείο.

 

Ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θόδωρος Λιβάνιος, προέβη σε σχολιασμό αποδόμησης των αποτελεσμάτων της μελέτης. Στάθηκε ιδιαίτερα αιχμηρός γύρω από το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι δήμοι της Πελοποννήσου, δηλαδή της ιδιαίτερης πατρίδας του κ. Γρηγοράκου και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, κρίνονται υποστελεχωμένοι.

 

Στα μάτια των εργαζομένων κυβέρνηση και ΚΕΔΕ παίζουν με τις θέσεις εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων» επισημαίνει ο ίδιος.

 

Στ.Ζ.

 

 

………………………………………

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

 

«Δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε»

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

«Οχι» Μπουτάρη στο υπουργείο Εσωτερικών. «Δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε αν φύγουν οι εργαζόμενοι» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο.

 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν δέχεται τη λίστα του υπουργείου με τους 321 εργαζόμενους που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό και πρέπει να μετακινηθούν σε άλλους δήμους. Με δηλώσεις του, ο Γιάννης Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αν φύγουν οι εργαζόμενοι που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό .

 

«Οχι μόνο δεν μας περισσεύουν εργαζόμενοι. Μας λείπουν κιόλας…» τόνισε χαρακτηριστικά. Οπως εξήγησε ο Γιάννης Μπουτάρης, η λίστα συντάχθηκε, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 100 συνταξιοδοτήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, οι 180 δημοτικοί αστυνομικοί και οι 160 σχολικοί φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

 

Ν.Φωτ.

 

Scroll to top