Οι μαρτυρίες κατοίκων επιβεβαιώνουν το διάβημα που έχει κατατεθεί για τις επαναπροωθήσεις και τις συνθήκες κράτησης
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Διάβημα για την παράνομη επαναπροώθηση των περίπου 150 Σύρων από το Πραγγί της Ορεστιάδας στις 12 Νοεμβρίου έκαναν στις αρμόδιες αρχές η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, και το μέλος του τμήματος Δικαιωμάτων, Εφη Τελλή. Για το περιστατικό, που είχε φέρει στο φως η «Εφ.Συν.», διενεργεί προανάκριση ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης της Ασφάλειας Ορεστιάδας. Διενεργεί επίσης ΕΔΕ η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.
Η αστυνομία της περιοχής αρνείται κάθε γνώση του περιστατικού. Ωστόσο, στη μαρτυρία επαναπροωθημένου που δημοσιεύσαμε προστίθενται μαρτυρίες κατοίκων, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της σύλληψης, και μαρτυρίες συγγενών και γνωστών των επαναπροωθημένων, που δέχονταν απεγνωσμένα τηλεφωνήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης. Για λίγες ώρες τα τηλεφωνήματα διακόπηκαν και επαναλήφθηκαν από τουρκικό έδαφος.
«Ζητήσαμε από τις Αρχές να γίνει όσο το δυνατόν πληρέστερη έρευνα, να μην κλείσει σαν υπερεπείγουσα η προανάκριση, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν και κάτοικοι αλλά και διασωθέντες που κατάφεραν να ξαναπεράσουν στην Ελλάδα, αλλά χρειάζονται χρόνο για να πάρουν το νομικό καθεστώς που δικαιούνται ως Σύροι πρόσφυγες. Διαφορετικά, αν εμφανιστούν να καταθέσουν, κινδυνεύουν να συλληφθούν», λέει στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Σταμπουλή.
Σε προηγούμενη επίσκεψή της στην περιοχή τον Αύγουστο, μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καρακιουσούφ, ο επιθεωρητής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είχε αρνηθεί την πρακτική των παράνομων επαναπροωθήσεων, παρότι αυτές καταγράφονται σε εκθέσεις έγκυρων διεθνών οργανώσεων και οργανισμών.
Προέβαλε μάλιστα βίντεο από θερμική κάμερα που έδειχνε βάρκα προσφύγων να πλησιάζει τις ελληνικές ακτές. «Κάποιος βγήκε από τη βάρκα για να την τραβήξει στην ακτή. Μας τον υπέδειξαν ως διακινητή. Με ποια λογική; Ο οποιοσδήποτε δεν φοβάται να μη βραχεί ή θεωρείται πιο νέος και γερός μπορεί να βγει να τραβήξει τη βάρκα. Αν αυτό είναι το τεκμήριο, τότε εξηγείται γιατί νεαρά άτομα, ακόμα και ανήλικοι, έχουν φάει δέκα και είκοσι χρόνια ως διακινητές και βρίσκονται στις φυλακές», λέει η κ. Σταμπουλή.
Συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων κατέγραψε η αντιπροσωπεία και στα κέντρα προαναχωρησιακής κράτησης και πρώτης υποδοχής της περιοχής: ασφυκτικούς χώρους, άθλιες συνθήκες, ανήλικους που γυρίζουν από κρατητήριο σε κρατητήριο μέχρι να βρεθεί ο προβλεπόμενος χώρος, ανθρώπους που απολύθηκαν από το κέντρο πρώτης υποδοχής με δεκαπενθήμερη προθεσμία απομάκρυνσης αλλά συνελήφθησαν δέκα μέρες μετά.
«Η συνοριακή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ θα καταγραφεί σαν μια από τις πιο μαύρες επιχειρήσεις συστηματικής παραβίασης δικαιωμάτων. Το τεράστιο κόστος αυτών των επιχειρήσεων, τα 5 εκατομμύρια για την κατασκευή και τον ένα χρόνο λειτουργίας του φράχτη στον Εβρο, τα 14 εκατομμύρια για προκήρυξη για ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης στο Φυλάκιο, το Παρανέστι και την Κόρινθο, πρέπει να συγκριθεί με το πόσες ανάγκες κατατρεγμένων ανθρώπων θα κάλυπταν έτσι που οι άνθρωποι αυτοί να είναι φίλοι της χώρας μας και όχι να τη θυμούνται σαν κάτι άλλο», λέει η κ. Σταμπουλή.