19/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

To επικίνδυνο φλερτ του ΤΑΙΠΕΔ

Η «αξιοποίηση» των φιλέτων του Ελληνικού Δημοσίου και οι συναντήσεις με άκρως κερδοσκοπικά αμερικανικά hedge funds.
      Pin It

Η «αξιοποίηση» των φιλέτων του Ελληνικού Δημοσίου και οι συναντήσεις με άκρως κερδοσκοπικά αμερικανικά hedge funds

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχοι του Ταμείου συναντήθηκαν με τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge funds, Τζον Πόλσον

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχοι του Ταμείου συναντήθηκαν με τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge funds, Τζον Πόλσον

Στον επικίνδυνο κόσμο των αμερικανικών hedge funds -που πριν από 3 χρόνια κατηγορήθηκαν για τη διόγκωση του ελληνικού χρέους και πέρσι έβγαλαν κέρδη 2 δισ. ευρώ από το παιχνίδι τους με την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων- «βουτάει» για τα καλά το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την εκποίηση των φιλέτων του ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ άλλων λιμανιών, κρατικών επιχειρήσεων και ακινήτων. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, αξιωματούχοι του Ταμείου –που έχει επιφορτιστεί με το έργο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και τη συγκέντρωση 11 δισ. ευρώ ώς το 2016- συναντήθηκαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας με τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge funds, Τζον Πόλσον, ενώ ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ εκδήλωσε και το γνωστό μας Third Point του Ντανιέλ Λεμπ.

 

«Υπάρχει βελτιωμένο κλίμα για τις επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το πρακτορείο o εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου, Ανδρέας Ταμπραντζής. Ο Ελληνας αξιωματούχος, που συναντήθηκε με επενδυτές στη Νέα Υόρκη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, υπενθύμισε ότι «έξι μήνες ή ένα χρόνο πριν, οι επενδυτές έρχονταν στην Ελλάδα αναζητώντας αποδόσεις 30%…». «Κάτι που», όπως είπε, «ήταν σουρεαλιστικό». Παρά την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια, ενώ το Bloomberg υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να πουλήσει τη ΔΕΠΑ τον περασμένο Ιούνιο και ότι σχεδιάζει να πουλήσει συμμετοχές σε δύο λιμάνια στα μέσα Φεβρουαρίου και να ολοκληρώσει την πώληση του Ελληνικού τον επόμενο μήνα.

 

Ο «εναγκαλισμός» του ΤΑΙΠΕΔ και της ελληνικής κυβέρνησης με τα άκρως κερδοσκοπικά και αρκετές φορές επικίνδυνα στη δράση τους hedge funds δεν είναι βέβαια ό,τι καλύτερο για την «αξιοποίηση» της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. Τα περισσότερα εξ αυτών λειτουργούν αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία και αξίες πολύ χαμηλά, εκτοξεύουν γρήγορα τις τιμές τους στα ύψη και στη συνέχεια μεταπωλούν καρπούμενα την υπεραξία. Η πρόθεσή τους δεν είναι δηλαδή η επένδυση σε βάθος χρόνου, κάτι που εγείρει εύλογες ανησυχίες για το μέλλον της δημόσιας περιουσίας.

 

Πώς μας «βοήθησαν» να μπούμε στα μνημόνια

 

Οχι άδικα τα hedge funds κατηγορήθηκαν ότι με το επιθετικό τους ποντάρισμα σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011, εκτόξευσαν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σε δυσθεώρητα επίπεδα καθιστώντας τον δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές απαγορευτικό. Κάτι που οδήγησε την τότε κυβέρνηση στην καταστροφική αναζήτηση βοήθειας από το εξωτερικό, στη «θερμή» αγκαλιά της τρόικας και στα επώδυνα μνημόνια.

 

Πέρσι τα ίδια περίπου hedge funds έβγαλαν κέρδη 2 δισ. ευρώ από την ευνοϊκή συμφωνία που πέτυχαν για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από το Δημόσιο στο 34% της ονομαστικής τους αξίας. Τα είχαν αγοράσει νωρίτερα στο 17% ή ακόμη και στο 12% της αξίας τους. Μάλιστα «η προσωπική συνάντηση του πρωθυπουργού με επικεφαλής 15 hedge funds (στα παρασκήνια ενός επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις αρχές Δεκεμβρίου) ήταν το καθοριστικό ραντεβού για το παζάρι στην τιμή επαναγοράς, που έκλεισε κοντά στα 34 σεντς ώστε να είναι ελκυστική» αποκάλυπταν οι «Financial Times» τον Δεκέμβριο του 2012. «Η πολιτική της κυβέρνησης ήταν να δώσει, για πρώτη φορά, πρόσβαση σε πληροφορίες υψηλού επιπέδου σε επενδυτές κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds…», ενώ σημαντικό ρόλο «στις συναντήσεις είχαν επίσης οι Χατζηδάκης και Σταϊκούρας», συμπλήρωνε το άρθρο των FT που είχε τίτλο «The great Greek gamble» (Ο μεγάλος ελληνικός τζόγος).

 

Ενα εκ των hedge funds που επωφελήθηκε ήταν και το Third Point, το οποίο διπλασίασε μέσα σε ένα καλοκαίρι την επένδυσή του στα ελληνικά ομόλογα κερδίζοντας από την επαναγορά 500 εκατ. δολάρια. Το Third Point ενδιαφέρθηκε νωρίτερα φέτος για το 33% του ΟΠΑΠ.

 

Αποδόσεις 100%

 

Το Paulson & Co έχει ήδη επενδύσει στο φετινό ράλι του χρηματιστηρίου αγοράζοντας σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. Αγοράζοντας όμως και άλλα ομόλογά του μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών νωρίτερα φέτος -κυρίως warrants (δικαιώματα αγοράς)- έχει ήδη διασφαλίσει υπέρογκες αποδόσεις που, σύμφωνα με κάποιους, ξεπερνούν το 100%. Aυτή τη φορά για πόσα πάει;

 

Scroll to top