Τις προϋποθέσεις για να προστατευτεί ένα ακίνητο από πλειστηριασμό, την περίοδο από 01.01.2014 έως τις 31.12.2014, καθορίζει το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, με το νομοσχέδιο να ψηφίζεται την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Από το ν/σ με τίτλο «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», ξεχωρίζει το όριο των 200.000 ευρώ που θα πρέπει να είναι η αξία του ακινήτου και το αυτό του οικογενειακού εισοδήματος, που θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ ανά οικογένεια, αφού από αυτό θα έχουν αφαιρεθεί ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης.
Βέβαια, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να ενημερώσουν τις τράπεζες αναλυτικά και με κάθε… λεπτομέρεια στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα ακίνητα δεν θα προστατεύονται από πλειστηριασμό.
Δηλαδή, την ώρα που οι δανειολήπτες δεν ξέρουν αν μπορούν να… ελπίζουν στην προστασία της πρώτης κατοικίας τους, θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία τους, λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων τους, ώστε να αποδεικνύονται πως πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων λογαριασμών που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
Παράλληλα, οι τράπεζες θα ζητούν:
α. αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1.1.2007 καθώς και τα φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα που αποκτήθηκαν έπειτα από αυτή την ημερομηνία
β. αντίγραφα τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9
γ. βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού
δ. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
ε. βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ είτε αντίγραφο της επικαιροποιημένης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ
ζ. αποδεικτικό έγγραφο για το ύψος των καταθέσεων που διατηρούσαν πριν από την 20ή Νοεμβρίου 2013
η) πιστοποιητικό Α΄/βάθμιας ή Β΄/βάθμιας Επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της (Νομαρχιακές Υγειονομικές Επιτροπές, Υγειονομικές Επιτροπές Ασφαλιστικών Ταμείων, Υγειονομικές Επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων, Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).
Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο νόμου εδώ
efsyn.gr