Συζητήσεις των «28» για την πολιτική άμυνας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
Ενας 29ος εταίρος συμμετείχε χθες στη συζήτηση για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, με την οποία άρχισαν τις εργασίες τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής: πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν…
Η συζήτηση των 29 περιεστράφη στον προβληματισμό που εδώ και χρόνια γυροφέρνει στο τραπέζι: Πρέπει η Ευρώπη να είναι από πλευράς άμυνας συμπληρωματική της Συμμαχίας ή οφείλει να αναζητήσει μια αυτονομία; Και μέχρι πού μπορεί να φτάσει… Εγινε ανταλλαγή απόψεων και ακούστηκαν οι γνωστές απόψεις. Η Μ. Βρετανία έπαιξε, όπως συνήθως, το Μπουλντόγκ του ΝΑΤΟ και απέκλεισε οποιαδήποτε πρόταση που θα αποδυναμώσει τη Συμμαχία, η Γαλλία, που έχει μπλεχτεί σε στρατιωτικές επεμβάσεις στην Αφρική, ανέπτυξε τις απόψεις της με βάση το «ναι μεν, αλλά» και τα κράτη που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας μίλησαν για τις ιδιαιτερότητές τους.
Οι περισσότεροι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ασφάλεια στη σημερινή Ευρώπη είναι μια έννοια πιο σύνθετη σε σχέση με την παραδοσιακή. Και η συζήτηση επεκτάθηκε στο αν πρέπει να διευρυνθεί η έννοια της ευρωπαϊκής ασφάλειας και να χρειαστούν συνδυασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε περίπτωση π.χ. που απειλούνται τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης ή η ασφάλεια των θαλασσών της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της έννοιας της ασφάλειας, αλλά η συζήτηση έμεινε εκεί… Η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος για ανθρωπιστικές επεμβάσεις, που προτείνει η Γαλλία, αφέθηκε για το γεύμα, αλλά οι 28 βρίσκονται σε όλα αυτά τα «πονηρά» θέματα ακόμη στο στάδιο της ανίχνευσης και όχι των αποφάσεων. .
Στο δείπνο συζητήθηκε η πρόταση που υποστηρίζει η Γερμανία για σύσταση ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού, πίσω από τον οποίον βρίσκεται η ΕΤΕπ, ο οποίος θα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια στα κράτη- μέλη που αποδέχονται την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -ακόμη ένα «πονηρό» θέμα, μία πρόταση που κρύβει ενδεχομένως παγίδες. Δεν αφορά προς το παρόν την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς Μνημονίου, αλλά… Οι ηγέτες αναμένεται να καταλήξουν σε μια καταρχήν συμφωνία και η οριστική συμφωνία θα ληφθεί τον Ιούνιο 2014.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στους εταίρους το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας.