Αναξιοποίητες παραμένουν οι προτεινόμενες λύσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) για τα αρχαία του σταθμού «Βενιζέλου», όπου το έργο έχει κολλήσει
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του Νίκου Φωτόπουλου
Τις πυραμίδες της Αιγύπτου και το Σινικό Τείχος συναγωνίζεται πλέον, όχι σε μέγεθος, αλλά σε χρόνο κατασκευής το μετρό της Θεσσαλονίκης που, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), δεν θα είναι έτοιμο ούτε το 2030.
Από το 1986 που άνοιξε η επονομαζόμενη «τρύπα του Κούβελα» στην Εγνατία έως σήμερα που το έργο έχει κολλήσει στα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου, έχουν περάσει 27 ολόκληρα χρόνια κι η λέξη μετρό έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο στα στόματα των Θεσσαλονικέων…
Ερωτήματα
Η διοικούσα του ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει ότι οι παλινωδίες των τελευταίων μηνών εγείρουν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με:
- Το αν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ενδιαφέρεται πραγματικά για την προώθηση του έργου
- Το πόσο «ψηλά» βρίσκεται το μετρό στη λίστα προτεραιοτήτων της Αττικό Μετρό Α.Ε. και το κατά πόσον μπορεί να εξακολουθήσει να τηλε-διοικείται το έργο
- Το ενδεχόμενο κάποιοι να βρήκαν ευκαιρία να τορπιλίσουν το μετρό για να προωθήσουν άλλα μέσα μεταφοράς.
Λύσεις για τις αρχαιότητες υπάρχουν, υποστηρίζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, που στις 3 του περασμένου Απρίλη είχε παρουσιάσει τεκμηριωμένη πρόταση η οποία προέβλεπε: α) προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και β) επανατοποθέτηση και ανάδειξη σχεδόν του συνόλου τους (ποσοστού τουλάχιστον 85% έως και 95%) στον φυσικό τους χώρο, αφότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού.
Μάλιστα, η προτεινόμενη λύση, που μελέτησε διεπιστημονική ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, έχει χαμηλό κόστος (μόλις 0,6%-0,8% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου), σχεδόν μηδενική χρονική καθυστέρηση και έτυχε κατ’ αρχήν θετικής αποδοχής από την Αττικό Μετρό.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παρεμφερείς προτάσεις, με μικρές διαφοροποιήσεις από Ομάδες Εργασίας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Η προσφυγή στο ΣτΕ
Σύμφωνα, όμως, με το Επιμελητήριο, παρά την αρχικά θετική στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, η προσφυγή που είχε κατατεθεί στο ΣτΕ δεν έχει αποσυρθεί, το ΚΑΣ δεν έχει εκδώσει νέα απόφαση και το έργο εξακολουθεί να καρκινοβατεί, με σημαντικό κόστος σε χρόνο και χρήμα.
Η Αττικό Μετρό, από την πλευρά της, δεν έχει ακόμη παραδώσει στο ΤΕΕ/ΤΚΜ την πρότασή της για την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, παρότι αυτή της έχει ζητηθεί μήνες πριν (υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη ο γενικός διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, την είχε χαρακτηρίσει ως «κατ’ αρχήν εφικτή τεχνικά»).
«Η καθυστέρηση αυτή στην παράδοση της πρότασης της Αττικό Μετρό εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία του έργου και επιβεβαιώνει την ορθότητα του επανειλημμένου αιτήματος του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το μάνατζμεντ του έργου απευθείας από τη Θεσσαλονίκη (και όχι μέσω τηλεδιοίκησης από την Αθήνα, καθώς το μοντέλο αυτό δοκιμάστηκε και έχει, προφανώς, αποτύχει)», τονίζει το Επιμελητήριο.
Το ανατολικό τμήμα
Οσον αφορά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων, Στράτου Σιμόπουλου, ότι «είναι απολύτως εφικτή» η παράδοση του ανατολικού τμήματος του έργου, μετά τα πανεπιστήμια, ώς το 2017, το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί σκόπιμο να επισημάνει το εξής:
«Το έργο του μετρό πρέπει να είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και οικονομικά βιώσιμο. Τυχόν λειτουργία μόνο του ανατολικού τμήματος ούτε τους κυκλοφοριακούς δείκτες βελτιώνει ούτε την απαιτούμενη βιωσιμότητα εγγυάται, αφού ο κύριος φόρτος συγκεντρώνεται στις πιο κεντρικές περιοχές της πόλης».
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μηχανικοί επισημαίνουν ότι «το έργο πρέπει να αντιμετωπιστεί πλέον με τη δέουσα σοβαρότητα και συνολικά σε όλο το μήκος του, ώστε να μπει οριστικό φρένο στην κοροϊδία των τελευταίων μηνών». Προς τούτο, θα καλέσουν άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους σε διάλογο με ανοιχτά χαρτιά ώστε να προχωρήσει το έργο.