20/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνουν λεφτά στις αδρανείς παρακαταθήκες

Το υπ. Οικονομικών προσδοκά έσοδα από «λιμνάζοντα» τιμαλφή, αξιόγραφα, κλοπιμαία.
      Pin It

Το υπ. Οικονομικών προσδοκά έσοδα από «λιμνάζοντα» τιμαλφή, αξιόγραφα, κλοπιμαία…

 

Των Μάριου Χριστοδούλου – Κώστα Τσάβαλου

 

Χέρι και στις αδρανείς παρακαταθήκες, όπως τιμαλφή, αξίες, αξιόγραφα, ακόμη και κλοπιμαία, βάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να ξεκαθαρίσει μια κατάσταση που παραμένει χαοτική εδώ και αρκετές δεκαετίες. Μετά τον λογαριασμό που ανοίχτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη συγκέντρωση χρημάτων από εγκληματικές ενέργειες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το εν λόγω θέμα. Εργο αυτής είναι η καταγραφή και η κατηγοριοποίηση των υφιστάμενων παρακαταθηκών, αυτούσιων (τιμαλφή κ.λπ.) και χρηματικών που βρίσκονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών, αλλά και αυτών που «λιμνάζουν» στις 122 εφορίες της χώρας.

 

Σε κάθε μία από αυτές τις ΔΟΥ εδρεύουν γραφεία που ασχολούνται με τις παρακαταθήκες. Στο παρελθόν ουδέποτε ασχολήθηκε το υπουργείο Οικονομικών παρά μόνο τώρα που η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας έχει γίνει ασφυκτική και η ρευστότητα στην αγορά παραμένει μηδενική.

 

Με δεδομένες τις ανάγκες για πρόσθετα έσοδα που έχει ο προϋπολογισμός, οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος προχωρούν στην καταγραφή των ευρημάτων από τις συσσωρευμένες παρακαταθήκες που παραμένουν αδρανείς από τη δεκαετία του ’80. Θα ακολουθήσει η αξιοποίησή τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών, το οποίο στη συνέχεια θα αποδώσει στο υπουργείο Οικονομικών το 70% από αυτά τα έσοδα, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν ακόμη και σε ένα εκατομμύριο ευρώ.

 

Ο χρυσός της Λαμίας

 

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας, ότι στη ΔΟΥ Λαμίας υπάρχει στις παρακαταθήκες δεσμευμένος χρυσός, η τιμή του οποίου θα επαναπροσδιοριστεί από την αρμόδια υπηρεσία. Αναλυτικότερα, έργο της επιτροπής είναι:

 

1. Η καταμέτρηση και η καταγραφή των υφιστάμενων αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των γραπτών παραστατικών και των υπαρχόντων αντικειμένων.

 

2. Διαχωρισμός τους σε κατηγορίες (τιμαλφή, αξίες, αξιόγραφα κ.λπ.) και έρευνα του τρόπου κράτησης αυτών.

 

3. Εξέταση του νομικού καθεστώτος που διέπει τις αυτούσιες παρακαταθήκες και των δυνατοτήτων αξιοποίησής τους.

 

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την αξιοποίηση των ευρημάτων της, καθώς επίσης και για τα μέσα, τους τρόπους και τους ανθρώπινους πόρους που θα απαιτηθούν προκειμένου αυτή να καταστεί εφικτή. Η επιτροπή έχει προθεσμία έως το τέλος Φεβρουαρίου για να υποβάλει το πόρισμά της.

 

Scroll to top