22/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παζάρια με φόρους – πλειστηριασμούς

Στουρνάρας και Χατζηδάκης αναγκάστηκαν να αποσύρουν άρθρα από το νομοσχέδιο που έφεραν άρον άρον στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης.
      Pin It

Στουρνάρας και Χατζηδάκης αναγκάστηκαν να αποσύρουν άρθρα από το νομοσχέδιο που έφεραν άρον άρον στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

πλpleistiriasmoi-sxedio-nomouΜε πρωτοφανείς διαδικασίες – εξπρές, η κυβέρνηση επιδιώκει να «περάσει» αλώβητη από τη Βουλή τόσο τη μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα όσο και τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς. Το Κοινοβούλιο παραμένει ανοιχτό και σήμερα, Σάββατο, ώστε στις 12 το μεσημέρι να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ για τα άρθρα που αφορούν τον φόρο ακινήτων. Ταυτόχρονα συζητείται σε μία και μόνο συνεδρίαση στην Ολομέλεια το άλλο νομοσχέδιο που αφορά τους πλειστηριασμούς και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως το βράδυ.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής είχαν «φουντώσει» οι επαφές του υπουργού Οικονομικών με τους «γαλάζιους» βουλευτές για το μείζον θέμα με τα πρόστιμα-μαμούθ που προβλέπει το άρθρο 7 του σχεδίου νόμου. Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται αμετακίνητος στο θέμα της απόσυρσης ολόκληρου του άρθρου, ενώ οι βουλευτές από την πλευρά τους προσπαθούν να μειώσουν τις προσαυξήσεις των προστίμων.

 

Το νομοσχέδιο των πλειστηριασμών κατατέθηκε στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, μοιράστηκε τα μεσάνυχτα στους βουλευτές, για να το διαβάσουν μέχρι το… πρωί της Παρασκευής, όπου στις 10 ξεκίνησε η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην αρμόδια επιτροπή.

 

Το γεγονός όμως ότι στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται μόνο η εξαγγελθείσα ρύθμιση των πλειστηριασμών και η παράταση του 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά δεκάδες ρυθμίσειςκαι «διευθετήσεις», εξόργισε εκτός από την αντιπολίτευση και αρκετούς βουλευτές της πλειοψηφίας.

 

Την αρχή των διαμαρτυριών έκανε ο Τ. Κουίκ (Αν. Ελλ.) και ακολούθησε ο Δημ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έκανε λόγο για «προσβολή του Κοινοβουλίου» και ζήτησε την απόσυρση των άσχετων διατάξεων. Το ίδιο ζήτησε τόσο η Μίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) όσο και η Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ). Το «γαϊτανάκι» των αντιδράσεων πήραν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Οι Φ. Πιπιλή, Δ. Τζαμτζής και Κ. Μαρκόπουλος από τη Ν.Δ. ζήτησαν την άμεση απόσυρση όσων διατάξεων δεν σχετίζονται με τους πλειστηριασμούς, ενώ οι Θ. Μωραΐτης και Π. Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησαν πως η στάση τους, αν δεν αποσυρθούν, θα είναι αρνητική στην ψηφοφορία. Τη λύση έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση με το γνωστό… χαμόγελο «να ψηφίσουμε ό,τι έχει προθεσμία, αλλά τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε για το 2014 που θα έχουμε τα μάτια μας 14». Κατόπιν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε την απόσυρση ορισμένων άρθρων (9, 10, 11, 13) που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ και τις τράπεζες.

 

Αμεση ήταν η απάντηση του Δημ. Παπαδημούλη, που υπογράμμισε ότι το άρθρο 11 είναι «φωτογραφικό και κάποιοι λένε ότι αφορά τον Μελισσανίδη και την ΑΕΚ».

 

Από τις τοποθετήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης ξεχώρισε ο Θ. Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται βελτιώσεις, καθώς «ο υψηλός πήχης είναι καψώνι για τους δανειολήπτες και δεν χρειαζόμαστε διαδικασίες-παγίδες που δημιουργούν εμπόδια».

 

Αναταραχή δημιούργησε η προκλητική τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «δίκαιη ρύθμιση» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ιδεολογικό vertigo, καθώς δεν περίμενα να είστε προστάτες των ακριβών προαστίων».

 

Ακολούθησαν φωνές και έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Μ. Ξηροτύρη επέκρινε τον κ. Χατζηδάκη, λέγοντας πως «κάνετε λαϊκισμό αυτή τη στιγμή και μέλημά σας πρέπει να είναι η διάσωση της πρώτης κατοικίας και των μεσαίων νοικοκυριών».

 

 

……………………………………

 

 

Μήνυμα Σαμαρά εκ Βρυξελλών

 

Στην κυβέρνηση προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή, με τις δύο ψηφοφορίες που θα γίνουν σήμερα στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, τόνισε ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι «η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Κυβερνητικές πηγές πάντως για άλλη μια φορά έβαλαν κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «με το να ζητάει συνεχώς εκλογές δηλητηριάζει το κλίμα και δημιουργεί συνθήκες τρόμου στους επενδυτές».

 

Scroll to top