«Οι ελαφρύνσεις δεν είναι προς το παρόν αρκετές και δεν αναλογούν σε ένα λαό που θυσίασε περίπου το 25% του εισοδήματός του για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του και να φέρει τη χώρα στο δρόμο της σωτηρίας».
Το παραπάνω ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στις επώδυνες αποφάσεις για την κοινωνία, που λαμβάνει η κυβέρνηση, με αφορμή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας εναπόθεσε στο… απώτερο μέλλον και στις… διαθέσεις των δανειστών, την περίπτωση ενός λιγότερου δυσβάστακτου φόρου για τα ακίνητα: «Η προσπάθεια για απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος θα επιταχυνθεί, όταν και η Ευρώπη αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες για τις οποίες δεσμεύτηκε, αναγνωρίζοντας ακόμη πιο πολύ τη συμβολή του ελληνικού λαού στη σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών απεύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, «να μείνουν προσηλωμένοι στον μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης».
«Κάθε φόρος είναι δυσάρεστος και προέρχεται από το υστέρημα πολλών συμπολιτών μας. Αλλά το να αναφέρονται και να λέγονται υπερβολές και ανακρίβειες περί δήμευσης, καταστροφής κτλ. είναι άκρως επιβλαβής τακτική», σχολίασε τέλος ο υπουργός Οικονομικών.
Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη διαφοροποίηση Πολύδωρα
Την αντίθεσή του στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, εξέφρασε σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, χαρακτηρίζοντας το νόμο «δήμευση» και τα λογιστικά που τον στηρίζουν «εξακολουθητικά ψευδεπίγραφα».
Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε «ευρωσκεπτικιστής», υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πως «τα χωράφια των Ελλήνων δεν είναι φορολογητέα ύλη» – και σε έντονο ύφος υπογράμμισε πως «το κρινόμενο ζήτημα δεν ήταν να αντικατασταθεί το χαράτσι από τον φόρο ιδιοκτησίας, αλλά ένα ελαφρύτερο και δικαιότερο σύστημα, που δεν θα ξεκινούσε απ' το χαράτσι ως βάσιν εκτιμήσεως. Πότε συμφωνήθηκε ότι είναι δεδομένο πως ξεκινάμε με αυτό το κεκτημένο και τώρα προχωρούμε αλλιώς; Ακόμα και το πώς θα εισπραχθεί ο φόρος, αν θα είναι από τον έφορο ή τη ΔΕΗ, είναι δευτερεύον, όπως και η ονομασία του. Το πρωτεύον είναι το βαρύ και δυσβάστακτο φορολογικό κτύπημα στον ελληνικό λαό και Έλληνα ιδιοκτήτη που πνέει τα λοίσθια» σημείωσε ο κος Πολύδωρας.
«Είναι δήμευση. Τον αγριεύεις τον ιδιοκτήτη του βράχου. Τον βράχο τον έσκαψε με τα νύχια του. Δεν έχει συμβόλαιο – αλλά υπογραφή αίματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.
Αμφισβητώντας την επιχειρηματολογία του κόμματός του, ότι αντίστοιχοι φόροι υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ο κος Πολύδωρας χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ «φόρο χωρών τελουσών υπό κατοχήν» – και υποστήριξε πως τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν από τη φορολογία των off shore εταιρειών. Με βάση τις μέχρι στιγμής βεβαιώσεις φόρων σε υπεράκτιες εταιρείες, ο κ. Πολύδωρας υπολόγισε πως «στο σύνολο των 6.500 εταιρειών βγαίνουν δυνητικά 8 δισ.».
«Γιατί δεν εκτιμάται αυτό; Γιατί δεν συνυπολογίζεται η λίστα Λαγκάρντ; Οι καντάδες στη Σιγκαπούρη, οι εξαγωγείς εμβασμάτων; Τι είδους οικονομική πολιτική είναι αυτή που μου ζητάτε να ψηφίσω – βρήκαμε υποζύγιο που λέγεται λαός και τον πατάμε στο λαιμό; Και η ιστορία μου; Ο πολιτισμός μου; Οι αγώνες μου για τη μεσαία τάξη;» αναρωτήθηκε ο κος Πολύδωρας.
Αντίδραση Στουρνάρα κατά Μητρόπουλου
Ο κ. Μητρόπουλος, μάλιστα, συνέδεσε το φορολογικό έλεγχο που του έγινε από το ΣΔΟΕ, με εντολή – όπως ισχυρίστηκε – του ίδιου του κ. Στουρνάρα, που την έδωσε την ίδια μέρα που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τρεις δανειακές συμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές δεν δεσμεύονται από κανέναν αναγκαστικό νόμο, διεθνή συνθήκη ή διεθνή αρχή, και μπορούν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία χωρίς δικαστική απόφαση.
«Αν έχετε στοιχεία να τα προσκομίσετε στη Βουλή. Αυτά που λέτε για μνημόνιο και δικαστές είναι ένα παραλήρημα. Δεν ισχύουν αυτά παρά μόνο στο μυαλό σας», απάντησε ο κ. Στουρνάρας και προσέθεσε: «Λυπάμαι που δεν σέβεστε ούτε το κόμμα σας, και ήρθατε εδώ για να πείτε το προσωπικό σας πρόβλημα».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ισχυριστεί, επίσης, ότι αποπέμφθηκε ο επιθεωρητής του ΣΔΟΕ κ. Κριτσέλης την ίδια μέρα που έκρινε ότι ο κ. Μητρόπουλος δεν πρέπει να φορολογηθεί για τα λεφτά που επέστρεψε από το εξωτερικό στην Ελλάδα, καθώς έκανε χρήση της ευεργετικής διάταξης Αλογοσκούφη.
efsyn.gr