Το παράδοξο είναι ότι ο μικρός Νίκος, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, παρακολουθεί μαθήματα ECDL για να πάρει πιστοποίηση στους υπολογιστές
«Παιδί-θαύμα από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά συνεργασία με την Google» θριαμβολογούσαν, με μια ισχυρή δόση υπερβολής, κάμποσα sites πριν από 2-3 εβδομάδες. Η αλήθεια είναι… ελαφρώς διαφορετική. Μα όχι λιγότερο εντυπωσιακή…
Της Στελλίνας Μαργαριτίδου
Ο 13χρονος Νίκος Αδάμ από τη Θεσσαλονίκη είναι ίσως ένα από τα λίγα παιδιά που όταν κάθονται να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή τους δεν αναζητούν τρόπους να το… τερματίσουν, αλλά να τελειοποιήσουν τον χειρισμό του, απλουστεύοντας τις διαδικασίες που το ορίζουν και ορθώνοντας γύρω του ένα τείχος προστασίας για τους επίδοξους χάκερ. Οταν βέβαια σου λέει κάτι τέτοιο –ως να επρόκειτο για το φυσικότερο πράγμα του κόσμου, με τις μισές από τις λέξεις που χρησιμοποιεί να είναι αγγλικές, ονόματα ηρώων και παιχνιδιών, κώδικας των ανθρώπων που κινούνται με άνεση στον virtual κόσμο- δεν μπορείς παρά να διερωτηθείς κάτι σαν «δηλαδή;» και να ζητήσεις περαιτέρω διευκρινίσεις…
«Οταν παίζω ένα παιχνίδι στον υπολογιστή» μας εξηγεί «ή όταν μπαίνω σε κάποια σελίδα -ακόμα και σε μια σελίδα με ειδήσεις- εντοπίζω τις ατέλειες που υπάρχουν σε αυτήν. Κι αυτό που μου αρέσει να κάνω είναι να χτίζω τείχη προστασίας…»
Μαθητής της Α' Γυμνασίου φέτος –στο 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης- ο Νίκος Αδάμ ξεκίνησε να ασχολείται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές πριν από περίπου τρία χρόνια. Και η καθημερινότητά του ελάχιστα διαφέρει από εκείνην των συνομηλίκων του. «Κάνω τα… συνηθισμένα. Σχολείο, σπίτι, διάβασμα, αγγλικά, καμιά βόλτα με φίλους στη γειτονιά, στο Ποσειδώνιο –το αθλητικό κέντρο της περιοχής-, πού και πού σε κάποιο Ιντερνετ Καφέ».
Τι σ’ αρέσει να παίζεις; «Minecraft. Μου φάνηκε όμως αρκετά περίπλοκο γι' αυτό ετοιμάζω ένα σύστημα, το “MSP”, που σε βοηθά να γράψεις minecraft server για να παίζεις με τους φίλους σου πατώντας ένα μόνο κουμπί».
Κι όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το όνομά σου πώς προέκυψε; «Ολα ξεκίνησαν από την 78η ΔΕΘ. Εκεί, σε μια εκδήλωση της Google μίλησα για τη σελίδα μου tech is game και τον στόχο μου να δημιουργήσω δωρεάν προγράμματα για τους χρήστες. Το πρώτο από αυτά, που ετοιμάζω τώρα, το έχω ονομάσει “Tech is Social” και είναι ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, μόνο που θα έχει ως κλειδί την ασφάλεια στην επικοινωνία, δηλαδή θα υπάρχουν βαθμοί πρόσβασης ανάλογα με τα “κλειδιά” που επιτρέπει ο ένας χρήστης στον άλλον. Τα άλλα δύο είναι το “DTD”, ένα σύστημα ασφάλειας που μας προστατεύει από μια επίθεση στο Διαδίκτυο, και το “MSP” στο οποίο αναφέρθηκα πιο πριν».
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω δεν είναι να απορεί κανείς που ο Νίκος Αδάμ έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας της πόλης, κι ας κρατά πολύ χαμηλό «προφίλ» η οικογένειά του –ο πατέρας του, Γιώργος Αδάμ, είναι γνωστός δημοσιογράφος. «Με κάλεσαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να κάνω μια διάλεξη για το αντι-hacking» μας λέει και σπεύδει να συμπληρώσει εν είδει αναγκαίας διευκρίνισης: «Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία…»
Προς το παρόν παρακολουθεί μαθήματα υπολογιστών για να πάρει πιστοποίηση ECDL. «Κάπου θα χρειαστεί κι αυτό» μου λέει πριν μου ζητήσει μία και μοναδική χάρη: «Οχι φωτογραφίες παρακαλώ. Η δουλειά μου είναι εκείνη που έχει σημασία. Και είναι ανεβασμένη στο Internet. Tech is Game, είπαμε».