22/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ME AΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πάρτε τα βουνά τα Χριστούγεννα

Η έρευνα και το ρεπορτάζ του άρθρου έγιναν στα μέσα Δεκεμβρίου. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα ξενοδοχεία βεβαιώθηκε η διαθεσιμότητα -μέχρι εκείνη τη στιγμή- των δωματίων, καθώς και οι προσφερόμενες τιμές που αφορούν την περίοδο από 22 Δεκεμβρίου μέχρι 7 Ιανουαρίου.
      Pin It

Η έρευνα και το ρεπορτάζ του άρθρου έγιναν στα μέσα Δεκεμβρίου. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα ξενοδοχεία βεβαιώθηκε η διαθεσιμότητα -μέχρι εκείνη τη στιγμή- των δωματίων, καθώς και οι προσφερόμενες τιμές που αφορούν την περίοδο από 22 Δεκεμβρίου μέχρι 7 Ιανουαρίου.

 

Η ορεινή Κορινθία και η Εύβοια είναι κοντά στην πρωτεύουσα και αποτελούν ιδανικούς προορισμούς της τελευταίας στιγμής. Ολα είναι θέμα απόφασης και κυρίως διάθεσης. Πάντως οι δύο προορισμοί που σας προτείνουμε σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσουν

 

Ορεινή Κορινθία – Λίμνη Δόξα

 

Λίμνη γαλήνη

 

Ανάμεσα σε κορφές που αγγίζουν τα σύννεφα και πανδαισία πράσινου, μια νεότευκτη μικρή λίμνη καθρεφτίζει στα ήσυχα νερά της τα χιόνια του Χελμού και της Ζήρειας. Εδώ, στο οροπέδιο του Φενεού, στην καρδιά της ορεινής Κορινθίας, οι ομορφιές της φύσης περισσεύουν.

 

Πώς θα πάτε: Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσετε το υψίπεδο του Φενεού. Η πρώτη διαδρομή ξεκινά από το Κιάτο (111 χλμ. από Αθήνα) απ' όπου θα κατευθυνθείτε προς Στυμφαλία και Καστανιά και θα καταλήξετε στη λεκάνη του Φενεού και στην Γκούρα. Προσοχή χρειάζονται οι στροφές –λόγω χιονιού ή πάγου– πριν και μετά την Καστανιά. Η δεύτερη διαδρομή ξεκινά από το παραλιακό Δερβένι (145 χλμ. από Αθήνα) απ' όπου θα ανηφορίσετε για Εβροστίνα, Στενό, Γκούρα.

 

Τι θα δείτε: Στο σημείο όπου σήμερα βλέπουμε την πεδιάδα υπήρχε έως το 1829 μια αρκετά μεγάλη, αλλά ρηχή λίμνη που αποστραγγίστηκε. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 το φράγμα που ανυψώθηκε στην κοίτη του ποταμού Δόξα δημιούργησε μια νέα, υγρή, γαλαζοπράσινη παρουσία, την τεχνητή λίμνη Δόξας. Σήμερα ενσωματωμένη πλήρως στον γύρω φυσικό χώρο αποτελεί τμήμα μιας εντυπωσιακής τοπιογραφίας. Ολόγυρά της κρύβονται μέσα στα δάση ένα σωρό μικρά και μεγαλύτερα χωριά όπως η Γκούρα, όπου βρισκόταν η κατοικία του Οπλαρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου Γκούρα και άλλων. Στο χωριό Στενό και Μοσιά σώζονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντόσπιτα του 19ου αιώνα.

 

Γύρω στο 1100 π.Χ. οι Αχαιοί ίδρυσαν την πόλη της Φενεού που αναφέρεται και στα ομηρικά έπη. Η αρχαία Φενεός άκμασε ιδιαίτερα στους Κλασικούς και Ελληνιστικούς χρόνους, όμως καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.

 

Στο ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Φενεού (σημερινά Καλύβια) ξεχωρίζει το μαρμάρινο κεφάλι της Υγείας, έργο του γλύπτη Αττάλου Λαχάρου από την Αθήνα. Επίσης στη Φενεό (ή παλιότερα Συβίστα) θα πάτε στο Λαογραφικό Μουσείο, ενώ βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία ο νερόμυλος του Δημάκου.

 

 

Κοντινές εκδρομές

 

Ο γύρος της Δόξας: Από το χωριό Αρχαία Φενεός θα κατευθυνθείτε προς τις όχθες της λίμνης Δόξα. Ο περιμετρικός δρόμος που πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε φτάνει τα 10 χλμ. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών εστιάζεται κυρίως στο Παλιομονάστηρο, το εκκλησάκι που βρίσκεται πάνω σε τεχνητή νησίδα. Λίγο ψηλότερα στις κατάφυτες πλαγιές δεσπόζει το επιβλητικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 950.

 

Στυμφαλία – Καστανιά: Αν ανηφορίσετε από το Κιάτο για το οροπέδιο του Φενεού αναγκαστικά θα περάσετε από τη Στυμφαλία. Η πορεία, έντονα ορεινή με αρκετές στροφές, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά το χωριό Καλλιανοί, όταν στο οπτικό πεδίο αναδύεται η μυθική λίμνη. Σε κατάφυτο διάσελο πάνω από την ελατοσκέπαστη Καστανιά (51 χλμ. από Κιάτο), σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, ξανοίγεται το πανόραμα του υψιπέδου του Φενεού. Από εδώ θα κατηφορίσετε με αρκετές στροφές για Μοσιά, Γκούρα και τα υπόλοιπα χωριά.

 

 

Πού θα μείνετε

 

«Καλλιστώ» από 65 ευρώ με πλούσιο πρωινό (τηλ.: 6977226514) www.xenonascallisto.gr

 

Ξενώνας «Σεμέλη» από 60 ευρώ με παραδοσιακό πρωινό (τηλ.: 27470-51319) www.hotelsemeli.gr

 

Ξενώνας «Ακροθέα» από 80 ευρώ με πρωινό (τηλ.: 27470-51471) www.akrothea.gr

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

Εύβοια – Δίρφη, Στενή

 

Χιόνια και έλατα

 

Η Δίρφη είναι το μεγαλύτερο βουνό της Εύβοιας και η κορφή της Δέλφι, με τα 1.743 μέτρα ύψος, είναι η ψηλότερη. Ο χαρακτηριστικός ηφαιστειογενής κώνος στον οποίον απολήγει ο ορεινός της όγκος, χιονισμένος τώρα τον χειμώνα, είναι ορατός από σχεδόν κάθε σημείο του νησιού, ακόμα και από την Στερεά Ελλάδα.

 

Πώς θα πάτε: Η πιο γνωστή ορεινή διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί προς τη Δίρφη είναι αυτή που οδηγεί στο χωριό Στενή, το οποίο βρίσκεται κτισμένο σε ύψος 500 μέτρων σε προνομιακή θέση με τρεχούμενα νερά και άφθονη δασοκάλυψη. Από τη Χαλκίδα θα χρειαστεί να καλύψετε 30 χλμ. κι από την Αθήνα 110 σε 70 λεπτά περίπου (εξαρτάται από την κίνηση).

 

Τι θα δείτε: Η δροσιά της θάλασσας και η ανάσα του βουνού ανταμώνουν ανάλογα την εποχή, συνδυάζοντας με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο τα χρώματα και τις μυρωδιές του τόπου. Χιόνι, ομίχλη, φαράγγια, βουνοκορφές και γκρεμοτόπια… ανταριασμένο σκηνικό που όμως γλυκαίνει με τις πρώτες ζεστές ακτίνες του αιγαιοπελαγίτικου ήλιου. Η Στενή, το κεφαλοχώρι της Δίρφης, απαρτίζεται από δύο συνοικισμούς, την Ανω και Κάτω Στενή, απλωμένους σε πλαγιά με άφθονη βλάστηση. Η παρουσία ενός μικρού ποταμού που κυλά τα γάργαρα νερά του μέσα από τους αιωνόβιους πλάτανους δίνει ζωντάνια στη φυσική παλέτα.

 

 

Κοντινές εκδρομές

 

Στενή – Στρόπωνες: Διασχίζετε την Ανω Στενή, περνάτε την κατάφυτη τοποθεσία «Βρύση γιατρού» που βρίσκεται 800 μέτρα έξω από το χωριό και αρχίζετε να στριφογυρνάτε τις πολλαπλές ανηφορικές κορδέλες ανάμεσα σε μικτό δάσος καστανιάς και ελάτης. Στα περίπου 8 χιλιόμετρα, σε χαρακτηριστικό διάσελο, απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στην κορφή της Δίρφης, το Κεροβούνι και το Αιγαίο. Από εδώ κατηφορίζετε με συνεχόμενες στροφές προς το χωριό Στρόπωνες όπου θα φτάσετε μετά από μια ιδιαίτερα συναρπαστική διαδρομή.

 

Στενή – Καμπιά: Φτάνοντας στη Ανω Στενή, ένας στενότερος ασφάλτινος δρόμος φεύγει δεξιά προς Καμπιά, σύμφωνα με την ταμπέλα. Δεν είναι πάνω από 3 χιλιόμετρα ώς το χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 560, χτισμένο στην κατάφορτη με έλατα ράχη του Μεγάλου Λόγγου, επάνω στο φαράγγι του Χάβου. Στην είσοδο του χωριού αφήνετε το όχημά σας και περπατάτε 300 μέτρα ώς τις πηγές της «Κρύας Βρύσης», όπου ένα από τα πιο εντυπωσιακά κεφαλάρια του νησιού κάνει αισθητή την παρουσία του με την πλούσια παροχή νερού χειμώνα, καλοκαίρι.

 

 

Πού θα μείνετε

 

Ξενώνας «Μουσικό Πανδοχείο» από 70 ευρώ με πρωινό (τηλ.: 22280-51202) www.mousikopandoxeio.gr

 

Ξενώνας «Βασιλική» από 70 ευρώ με πρωινό και δωρεάν ξύλα για το τζάκι (τηλ.: 22280-51465) www.vasilikivillage.gr

 

Scroll to top