lance-armstrong

22/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

FLASHBACK

Σκάνδαλα παντού!

Η χρονιά που φεύγει ήταν γεμάτη από ύποπτες ιστορίες, από υποθέσεις που ταρακούνησαν την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, από «γκρίζα» γεγονότα που μάλλον όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν το συντομότερο.
      Pin It

«Σκάνδαλα, σκάνδαλα, σκάνδαλα παντού», όπως θα έλεγε και ο Τζίμης Πανούσης, αν ήθελε να δώσει ένα άλλο νόημα στους στίχους του. Η χρονιά που φεύγει ήταν γεμάτη από ύποπτες ιστορίες, από υποθέσεις που ταρακούνησαν την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, από «γκρίζα» γεγονότα που μάλλον όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν το συντομότερο.

Μόνο η Ελλάδα φαίνεται να ζει τη δική της νιρβάνα. Εδώ, άλλωστε, τα πάσης φύσεως σκάνδαλα (αθλητικά, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά) είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Οσο κρατάνε στα δελτία ειδήσεων, δηλαδή. Δυο–τρεις μέρες στο φόρτε και μετά ξεφούσκωμα και πάγωμα εις τον αιώνα…

Αυτό, άλλωστε, είναι και το μεγαλύτερο εν Ελλάδι διαχρονικό σκάνδαλο. Το κουκούλωμα των σκανδάλων! Και στον αθλητισμό είναι ουκ ολίγα κάθε χρόνο. Για να θαφτούν κι αυτά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Οπότε ας δούμε καλύτερα τι γίνεται εκεί όπου τα σκάνδαλα αποκαλύπτονται, αλλά και τιμωρούνται κιόλας…

Ο… ατιμασμένος Αρμστρονγκ

Το μεγαλύτερο σοκ από σκάνδαλο ντόπινγκ μέσα στο 2013 έγινε στην αρχή της χρονιάς και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου. Τότε ο «ατιμασμένος» Τεξανός ποδηλάτης Λανς Αρμστρονγκ παραδέχτηκε για πρώτη φορά στην εκπομπή της Οπρα Γουίνφρεϊ όλα όσα τον κατηγορούσαν επί χρόνια και ο ίδιος αρνιόταν με πείσμα. Οτι, δηλαδή, έκανε συστηματική χρήση ουσιών ντόπινγκ. Η απογοήτευση στους θαυμαστές του, τεράστια. Πολύς κόσμος ένιωσε εξαπατημένος.

«Αν αισθάνομαι τύψεις; Φυσικά. Αν αυτές θα γίνουν πιο έντονες στο μέλλον; Φυσικά. Πληρώνω το τίμημα, αλλά μου αξίζει», δήλωνε ο ο ίδιος, με τις αποκαλύψεις να συνεχίζονται όλη τη χρονιά. Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό στην Ιταλία ότι o ποδηλάτης Ρομπέρτο Γκατζόλι δωροδοκήθηκε με 100.000 δολάρια το 1993 από τον Αμερικανό για να τον αφήσει να νικήσει στον αγώνα του 1 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Το ντοκιμαντέρ «The Armstrong Lie», με όλα τα άπλυτά του, πέρασε στην τελική 15άδα για τα Οσκαρ του 2014. Ομως στη συνείδηση του φίλαθλου κοινού ο Αρμστρονγκ έχει ήδη θέσει υποψηφιότητα ως ένας από τους πιο «βρόμικους» αθλητές όλων των εποχών.

Η ανάθεση ενός Μουντιάλ

france-footballΤο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ μπορεί να αργεί ακόμα, όμως διαρκώς βρίσκεται στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού Τύπου με οσμές σκανδάλων.

Το γαλλικό περιοδικό «France Football» δημοσίευσε τον περασμένο Ιανουάριο ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για ύποπτες συναντήσεις πριν από την ψηφοφορία για τη χώρα που θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022, με εμπλοκή, μάλιστα, του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, και του τέως Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πλατινί συμμετείχε σε μυστικό δείπνο με τον Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, έτσι ώστε ο παράγοντας να πειστεί να ψηφίσει υπέρ της αραβικής χώρας.

Φυσικά, ο Πλατινί αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι μεμπτό, αν και παραδέχτηκε πως ψήφισε υπέρ του Κατάρ.

Ραντεβού με την Εφορία

Ούτε τα οικονομικά σκάνδαλα έλειψαν το 2013, με εμπλεκόμενα, μάλιστα, και πασίγνωστα πρόσωπα του παγκόσμιου αθλητισμού.

Τον Ιούνιο ο Λίονελ Μέσι είδε το συμβόλαιο ενός έτους στην Μπαρτσελόνα να πηγαίνει στράφι, όταν υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ στο ισπανικό Δημόσιο για απόκρυψη παλαιότερων εισοδημάτων το διάστημα 2007-2009.

Ο Μέσι, από τη στιγμή που έγινε αντιληπτός από τις Αρχές, επέλεξε να πληρώσει άμεσα, έτσι ώστε να αποφύγει την ταλαιπωρία ενός δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο και την έκθεσή του με αρνητικό τρόπο στα φώτα της δημοσιότητας.

Σε ανάλογη θέση βρέθηκε και ο πρόεδρος της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, που θα δικαστεί τον Μάρτιο του 2014.

Το σκάνδαλο αποκάλυψε το περιοδικό «Focus», όταν γνωστοποίησε ότι ο πρώην ποδοσφαιριστής είχε αποκρύψει καταθέσεις στην Ελβετία για να μη φορολογηθεί στη Γερμανία. Ο Χένες έλπιζε ότι θα κλείσει η υπόθεση με ένα απλό πρόστιμο, ωστόσο και εκτέθηκε στην κοινή γνώμη, αλλά και δύσκολα θα γλιτώσει τις βαριές καμπάνες με το νέο έτος.

Πολλαπλά μπαμ στον στίβοstimena-stivos

Το ντόπινγκ, όμως, ταλαιπώρησε κι άλλα αθλήματα. Στον στίβο έγινε σάλος τον περασμένο Ιούλιο όταν πιάστηκαν στη φάκα πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πρωτοκλασάτοι σπρίντερ, όπως ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ και ο Αμερικανός Τάισον Γκέι. Ωστόσο, σε απολογητική θέση βρέθηκε στη συνέχεια όλος ο στίβος της Τζαμάικας μετά τις αποκαλύψεις πως δεν γίνονται αιφνίδιοι έλεγχοι στη χώρα. Επιλήφθηκε του θέματος η WADA, μάλιστα.

Αγιαξ και Γερμανία…

Στα μέσα Νοεμβρίου άναψε φωτιές στο ολλανδικό ποδόσφαιρο το βιβλίο «Voetbal Mysteries», με αποκαλύψεις για ντοπάρισμα ακόμα και στον θρυλικό Αγιαξ της δεκαετίας του 1970, ξεγυμνώνοντας τον μύθο του ολλανδικού μοντέλου: «Η Εθνική Ολλανδίας, που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ το 1974 και το 1978, ήταν ντοπαρισμένη. Το ίδιο και η Φέγενορντ με τον Αγιαξ στους τελικούς του Διηπειρωτικού του 1970 και του 1972, με Εστουντιάντες και Ιντεπεντιέντε. Παρομοίως και η μεγάλη Τβέντε στα τέλη της δεκαετίας του 1970».

Το κρατικό ντόπινγκ

Λίγο νωρίτερα, και συγκεκριμένα πριν από τις γερμανικές εκλογές, βγήκαν στο φως συγκλονιστικά στοιχεία που είχαν να κάνουν με συστηματικό κρατικό ντόπινγκ τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στη Δυτική Γερμανία. Αυτό, ενώ όλοι πίστευαν πως μόνο στην Ανατολική γίνονταν… όργια με τα «δηλητήρια της επίδοσης».

Χορεύουν τα «στημένα»

Ο χορός με τα «στημένα» παιχνίδια καλά κράτησε και το 2013. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς υπήρχαν καραμπινάτες περιπτώσεις από διάφορες χώρες. Κι αν στην Ελλάδα ποτέ δεν βγαίνει τίποτα όταν υπάρχουν κάθε λογής σκάνδαλα, στο εξωτερικό δεν συμβαίνει το ίδιο.

Το πρώτο κραχ έγινε στις 4 Φεβρουαρίου όταν γνωστοποιήθηκε ότι η Europol έχει βάλει στο στόχαστρο 380 ματς απ’ όλη την Ευρώπη, με ταυτοποίηση 425 εμπλεκόμενων προσώπων από 15 χώρες. Ολοι έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη βόμβα που έχει σκάσει ποτέ στο συγκεκριμένο θέμα.

Μεταξύ των «στημένων» παιχνιδιών για το διάστημα 2008-2011 που έβαλε στο σημάδι η Europol ήταν οι προκριματικοί αγώνες για το Μουντιάλ, το Euro, αλλά και δύο παιχνίδια του Champions League, με εμπλοκή χωρών όπως Ισπανία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Τουρκία κ.ά.

Τον Νοέμβριο προκλήθηκε σάλος από τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Daily Telegraph με συνομιλίες για προσυνεννοημένα ματς. Οι κρυφές κάμερες κατέγραψαν ένα μέλος του κυκλώματος από την Ασία να περιγράφει πώς στήνονται τα παιχνίδια, πόσα εισπράττουν οι εμπλεκόμενοι ποδοσφαιριστές (7.000 λίρες είναι η ταρίφα για μια «κατά παραγγελία» κίτρινη κάρτα) και ποιοι είναι οι εγκέφαλοι.

Η υπηρεσία δίωξης οργανωμένου εγκλήματος προχώρησε αμέσως σε συλλήψεις ακόμα και ποδοσφαιριστών.

Πρόσφατα πήρε σειρά η Ιταλία, με την αστυνομία της χώρας να κάνει έφοδο ακόμα και στο σπίτι του Γκατούζο, λόγω ενδείξεων για συμμετοχή σε «στημένα» ματς. Τα παιχνίδια που μπήκαν στο μικροσκόπιο των Αρχών έφτασαν τα 30.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της αστυνομίας, Αντρέα Γκράσι, δήλωσε πως «ο αριθμός των ύποπτων αγώνων ανεβαίνει στους 120 και οι συλληφθέντες έφτασαν τους 54 από το τέλος του 2010. Αυτό είναι το αποτέλεσμα τριών χρόνων εντατικών ερευνών που ποτέ δεν σταμάτησαν και που αποδεικνύουν πως το φαινόμενο των στημένων παιχνιδιών δεν τερματίστηκε ποτέ».

Και σεξουαλικά σκάνδαλα

sex-skandalaΟ χώρος του ποδοσφαίρου έχει εξελιχθεί σε σόου μπιζ τύπου Χόλιγουντ, με συνέπεια τα σεξουαλικά σκάνδαλα να δίνουν και να παίρνουν.

Τα ταμπλόιντ, οι παπαράτσι και οι ροζ δημοσιεύσεις πάντα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα media και «πρόθυμο» αναγνωστικό κοινό για να διαβάσει γαργαλιστικές λεπτομέρειες.

Ετσι, τον Αύγουστο όλοι στη Γερμανία ασχολούνταν με τη Χέρτα Βερολίνου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πέντε παίκτες της ομάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας ροζ ιστορίας με 16χρονη Λολίτα, ενώ οι γονείς της ήταν ενήμεροι. Σύμφωνα με την ανήλικη, όλα ξεκίνησαν όταν πήγε με τον αδερφό της στο γήπεδο και μετά το τέλος του ματς, αντί για αυτόγραφα, οι παίκτες τής έδιναν τα τηλέφωνά τους. Οι ποδοσφαιριστές, πάντως, δεν κινδύνεψαν από τον νόμο, καθώς στη Γερμανία επιτρέπεται το σεξ με 16χρονους όταν γίνεται με τη συναίνεσή τους και δεν υπάρχει οικονομική συναλλαγή.

Μπλεγμένος βρέθηκε τον Οκτώβριο και ο Λίονελ Μέσι, όταν η Παραγουανή Λαρίσα Ρικέλμε αποκάλυψε πως ο Αργεντινός τής προσέφερε χρήματα για μία βραδιά. Σύμφωνα με την ίδια, όσο ήταν στο Σάο Πάολο, επικοινώνησαν μαζί της σχεδόν όλοι οι παίκτες της Εθνικής Βραζιλίας.

«Δεν είμαι εύκολη και ποτέ δεν θα πούλαγα τον εαυτό μου για τα χρήματα» είναι το μότο της.

Πρόσφατα, εξάλλου, οι παπαράτσι «συνέλαβαν» τον βετεράνο ποδοσφαιριστή Ρομάριο να βγαίνει από νυχτερινό κλαμπ αγκαζέ με μια τρανσέξουαλ, «γεγονός» που αξιολογήθηκε ως πρώτο θέμα στα σκανδαλοθηρικά περιοδικά της Βραζιλίας κι όχι μόνο. Ο Ρομάριο ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί δημοσίως με ανακοίνωση «… μου αρέσουν οι γυναίκες». Η 25χρονη τρανσέξουαλ Ταλίτα Ζαμπιρόλι, όμως, επέστρεψε το γάντι: «Μα κι εγώ γυναίκα είμαι. Το ξέρει, άλλωστε, καλά κι εκείνος»…

Και σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 αγγίζει η πρόσφατη παραίτηση του κυβερνήτη του Τόκιο. Ενα γεγονός που συνταράσσει την πολιτική ζωή της χώρας, μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διοργάνωσης από την ιαπωνική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δήλωσε πως η Ιαπωνία παραμένει προσηλωμένη στο να προσφέρει τους καλύτερους αγώνες και πως η παραίτηση του κυβερνήτη του Τόκιο, Ναόκι Ινόζε, δεν θα έχει καμία επίπτωση.

Ο Ινόζε, που είχε σημαντική συμβολή στην υπόθεση διεκδίκησης των αγώνων, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά από πιέσεις. Συγκεκριμένα, πέρυσι αποκαλύφθηκε πως εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του για τη θέση του κυβερνήτη είχε λάβει 370.000 ευρώ από την αλυσίδα νοσοκομείων Τοκουσουκάι, η οποία είναι βουτηγμένη στα σκάνδαλα.

Ο Ινόζε έκανε προσπάθειες να ξεπεράσει αυτή την ιστορία. Ομως δέχτηκε αφόρητες πιέσεις, ειδικά το τελευταίο διάστημα, λόγω της πιθανότητας να κηλιδωθεί η φήμη του Τόκιο ως «ολυμπιακής πόλης».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν μπορώ να αποτελώ εμπόδιο στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων όπου θα διακυβεύεται η εθνική υπερηφάνεια. Αποφάσισα ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να παραιτηθώ από τη θέση του κυβερνήτη του Τόκιο».

Scroll to top