23/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέρασε την κόκκινη γραμμή ο Πολύδωρας

Καταψήφισε τον φόρο ακινήτων και διαγράφηκε από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Απουσία με νόημα του Απ. Κακλαμάνη. Με 152 «ναι» υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για το νέο χαράτσι και τους πλειστηριασμούς.
      Pin It

Καταψήφισε τον φόρο ακινήτων και διαγράφηκε από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Απουσία με νόημα του Απ. Κακλαμάνη. Με 152 «ναι» υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για το νέο χαράτσι και τους πλειστηριασμούς

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Ο Α. Λοβέρδος σφίγγει το χέρι του Β. Πολύδωρα μετά την ομιλία με την οποία κατακεραύνωσε τον νέο φόρο ακινήτων καταχειροκροτούμενος από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο Α. Λοβέρδος σφίγγει το χέρι του Β. Πολύδωρα μετά την ομιλία με την οποία κατακεραύνωσε τον νέο φόρο ακινήτων καταχειροκροτούμενος από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Από αλλού περίμεναν την… ψυχρολουσία στην κυβέρνηση και από αλλού τούς ήρθε, με τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες το Σάββατο στη Βουλή, για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Ενώ τα μάτια πολιτικών και δημοσιογράφων ήταν στραμμένα σε μερικούς «ασφυκτιώντες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σε κάποιους «παραπονούμενους» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, την παράσταση έκλεψαν οι δύο πρώην πρόεδροι της Βουλής και, κατά πολλούς, «Νέστορες» των παρατάξεών τους: ο Βύρων Πολύδωρας (Ν.Δ.), που καταψήφισε τον φόρο ακινήτων και απείχε από την ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς, και ο -επίσης πολέμιος των πολιτικών τού νυν υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα- Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), που απείχε και από τις δύο διαδικασίες, επισήμως για λόγους υγείας. Ωστόσο, μερικές ώρες μετά, την Κυριακή το πρωί, ο κ. Κακλαμάνης παρευρέθη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Πολύδωρας είχε προειδοποιήσει για τη στάση του ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», όπου χαρακτήριζε τις τροποποιήσεις Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων «αλλαγές επί τα χείρω» και δήλωνε: «Είμαι βουλευτής γνώμης και συνείδησης και όχι δεδομένος».

 

polydorasΕιδικά από το καλοκαίρι και μετά, ο βουλευτής της Ν.Δ. «βομβαρδίζει» με ερωτήσεις στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κυρίως για την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική, ωστόσο δεν ανήκε σε αυτούς που πιστεύουν πως πρέπει να πέσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Είχε καταψηφίσει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και είχε υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014.

 

Δεν παρέλειπε, ωστόσο, να επισημαίνει διαρκώς ότι ψηφίζει «με σφιγμένα τα δόντια».

 

Από τη διήμερη συζήτηση (Πέμπτη και Παρασκευή) για το νομοσχέδιο του νέου φόρου ακινήτων, που μονιμοποιεί πλέον το «χαράτσι», η ομιλία που ξεχώρισε ήταν ομολογουμένως αυτή του κ. Πολύδωρα. Την Παρασκευή το βράδυ ανέβηκε, έπειτα από πολλούς μήνες, στο βήμα της Ολομέλειας κουβαλώντας μαζί του αρκετά χαρτιά και φακέλους. Σε μια ομιλία-ποταμό κατέθεσε πληθώρα εγγράφων στα πρακτικά που τεκμηριώνουν την κριτική του, μεταξύ των οποίων και αποσπάσματα από τα βιβλία του.

 

«Δήμευση» ο νέος φόρος

 

«Πατάμε τον λαό στον λαιμό και θέλετε να το ψηφίσω εγώ αυτό;», αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας «δήμευση» τον νέο φόρο. Οσοι τον άκουσαν, καταλάβαιναν πως πρόκειται για τον πολιτικό απολογισμό ενός ανθρώπου που υπηρέτησε με πάθος τη συντηρητική παράταξη και την ευρωπαϊκή ιδέα για τέσσερις δεκαετίες, πλην όμως, μην μπορώντας πλέον να υποστηρίξει πολιτικά τον μνημονιακό δρόμο, τραβά «κόκκινη γραμμή» και εντάσσεται ιδεολογικά στους ευρωσκεπτικιστές.

 

Παρεμπιπτόντως σε αυτή την ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχουν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ο πρόεδρος των οποίων, Πάνος Καμμένος, δεν κρύβει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Πολύδωρα. Αλλωστε, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ. χειροκρότησε θερμά τον, ανεξάρτητο πλέον, βουλευτή μόλις κατέβηκε από το βήμα.

 

Το Σάββατο το μεσημέρι στην ονομαστική ψηφοφορία φώναξε δυνατά «όχι στο σύνολο» και αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ μετά το πέρας της διαδικασίας ανακοινώθηκε και επίσημα στο Σώμα η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με την οποία τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ο κ. Πολύδωρας.

 

Για την ιστορία, ο νέος φόρος ακινήτων συγκέντρωσε 152 «ναι» και 143 «όχι», ενώ απουσίαζε, εκτός των τριών προφυλακισμένων της Χρυσής Αυγής και του κ. Κακλαμάνη, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν ­ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και εν μέρει (για ένα άρθρο) η ΔΗΜΑΡ.

 

Στο άλλο νομοσχέδιο, αυτό των πλειστηριασμών, που ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν ζητήθηκε από την αντιπολίτευση ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα, αλλά για άλλες διατάξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, το ΤΑΙΠΕΔ και τη ΛΑΡΚΟ. Τα «ναι» ανήλθαν πάλι σε 152 και τα «όχι» σε 141.

 

Scroll to top