ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος
Συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και μάλιστα κατ’ επιλογή του ίδιου του εργαζόμενου δημιουργεί το ίδιο το ΙΚΑ… Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις πολλαπλής (ταυτόχρονης) ασφάλισης σε πολλούς εργοδότες.
Ο ίδιος ο κανονισμός του ΙΚΑ δεν δίνει κανένα επιπλέον μπόνους σε όσους εργάζονται σε πολλούς εργοδότες ταυτόχρονα, αφού είτε έτσι είτε αλλιώς μία ημέρα ασφάλισης προσθέτουν, ενώ για να ζητήσουν πίσω τις εισφορές θα πρέπει να λαμβάνουν μισθούς άνω των 5.000 ευρώ μηνιαίως!
Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί που παρέχουν εργασία σε περισσότερους από έναν εργοδότες (όχι όμως πάνω από τρεις εργοδότες την ίδια ημέρα), μέσα στην ίδια χρονική περίοδο, με τους οποίους συνδέονται με ξεχωριστή σύμβαση, υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, εφόσον βέβαια όλες οι εργασίες αυτές υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ. Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι θεωρείται ότι πραγματοποιούν μία ημέρα εργασίας για τις απασχολήσεις τους σε όλους τους εργοδότες, μέσα στην ίδια ημέρα. Επομένως, αναγνωρίζεται μία ημέρα ασφάλισης.
Εάν από τα ασφαλιστικά βιβλιάρια δεν προκύπτουν οι ημέρες που απασχολήθηκε ο ασφαλισμένος σε περισσότερους από έναν εργοδότες, τότε αναγνωρίζονται στην ασφάλιση όλες οι ημέρες που αναγράφονται στα βιβλιάρια και μέχρι τη συμπλήρωση των 25 κατά μήνα. Εάν όμως από τις εγγραφές των βιβλιαρίων προκύπτουν οι ακριβείς ημερομηνίες απασχόλησης, μπορούν να αναγνωριστούν στην ασφάλιση λιγότερες ή περισσότερες ημέρες εργασίας και μέχρι 30 ή 31 τον μήνα. Η Ανακεφαλαίωση των Ημερών Εργασίας τού πολλαπλώς ασφαλισμένου ελέγχεται κατά μήνα ως εξής:
Α) Οταν οι ημέρες ασφάλισης αθροιζόμενες υπερβαίνουν τον αριθμό 25 και καμιά από τις επιμέρους απασχολήσεις δεν είναι πάνω από 25 για κάθε μήνα, π.χ. 16+10, καταχωρούνται 25 ημέρες εργασίας ως ανώτατο όριο.
Β) Οταν οι ημέρες ασφάλισης αθροιζόμενες υπερβαίνουν τον αριθμό 25 και μία από τις δύο είναι πάνω από 25 ημέρες, όχι όμως και πάνω από 28 έως 31, π.χ. 28+2, 29+10, 30+7 η 31+9 (ανάλογα με τις ημέρες που περιλαμβάνει ο κάθε μήνας), καταχωρείται ο μεγαλύτερος εκ των δύο χρόνος ασφάλισης.
Γ) Οταν οι ημέρες ασφάλισης αθροιζόμενες δεν υπερβαίνουν ή είναι ίσες με τον αριθμό ημερών 25 για κάθε μήνα απασχόλησης, π.χ. 10+11 ή 10+15, καταχωρείται το άθροισμα αυτών, δηλαδή 21 ή 25 αντίστοιχα.
Δ) Εάν υπάρχει ασφάλιση Κυριακή σε έναν εργοδότη, υπολογίζεται η ημέρα χωρίς να εφαρμόζονται οι κανόνες της πολλαπλής.
Ε) Εάν υπάρχει ασφάλιση Κυριακή σε περισσότερους από έναν εργοδότες, τότε εφαρμόζονται οι κανόνες της πολλαπλής.