23/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δώρο Χριστουγέννων έως… 31 Δεκεμβρίου

      Pin It

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Ιδιαίτερη ανοχή δείχνουν οι επιθεωρητές Εργασίας σε όσους εργοδότες δεν καταβάλουν το Δώρο Χριστουγέννων την 21η Δεκεμβρίου, θεωρώντας ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να καταβάλουν το Δώρο Χριστουγέννων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου… Παρόλο που η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, που ισχύει από το 1981, ορίζει ότι το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται μέχρι την 21η Δεκεμβρίου και μόνο η διαφορά μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να αποδοθεί μέχρι το τέλος του έτους, εντούτοις μία απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που εκδόθηκε το 2002, επιτρέπει αυτή την ανοχή.

 

Πάντως θα πρέπει να ειπωθεί ότι πέρα από τις ποινικές (Αυτόφωρο και φυλάκιση 6 μηνών για κάθε εργαζόμενο) και τις διοικητικές (πρόστιμο που επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ) ποινές, ο εργοδότης που δεν θα εξοφλήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων και τις αποδοχές και τα επιδόματα αδείας οφείλει μετά και τόκους για το σύνολο της οφειλής του.

 

Οπως λοιπόν έχει κριθεί κατά το άρθρο 655 του Αστικού Κώδικα επί συμβάσεως εργασίας, αν δεν υπάρχει αντίθετη συμφωνία ή συνήθεια, ο μισθός καταβάλλεται μετά την παροχή της εργασίας και, αν υπολογίζεται κατά ορισμένα διαστήματα κατά τη διάρκεια της συμβάσεως, καταβάλλεται στο τέλος καθενός από αυτά. Σε κάθε περίπτωση, μόλις λήξει η σύμβαση γίνεται απαιτητός ο μισθός που αντιστοιχεί στον χρόνο έως τη λήξη. Εξάλλου, μισθός νοείται κάθε παροχή την οποία οφείλει ο εργοδότης κατά τον νόμο ή τη σύμβαση στον μισθωτό ως αντάλλαγμα για την παρεχόμενη εργασία του. Αρα, μισθό αποτελούν και οι αμοιβές που οφείλονται κατά νόμο στον μισθωτό ως αντάλλαγμα υπερεργασίας του, νόμιμης υπερωριακής εργασίας του και επιτρεπόμενης απασχολήσεώς του σε ημέρα αργίας, αφού συνιστούν νόμιμα ανταλλάγματα εγκύρως παρεχόμενης εργασίας του μισθωτού. Επομένως, και για τις αμοιβές αυτές τάσσεται δήλη ημέρα καταβολής ώστε με αυτόν τον τρόπο ακολούθως ο εργοδότης να καθίσταται υπερήμερος και να οφείλει έκτοτε επί χρηματικού χρέους τόκους υπερημερίας. Για την αμοιβή δε της υπερεργασίας, της νόμιμης υπερωριακής εργασίας και της επιτρεπόμενης εργασίας σε ημέρες αργίας δήλη ημέρα καταβολής των απαιτήσεων αυτών σε μισθωτό που αμείβεται με μηνιαίο μισθό είναι η τελευταία ημέρα του μήνα μέσα στον οποίο παρασχέθηκαν οι επί μέρους αυτές εργασίες. Εξάλλου, έχει κριθεί ότι και για το επίδομα δώρων εορτών Χριστουγέννων και τις αποδοχές και το επίδομα αδείας τάσσεται από τον νόμο επακριβώς καθορισμένη ημέρα καταβολής (η 31η Δεκεμβρίου), ώστε με μόνη την πάροδο της δήλης αυτής ημέρας να επέρχονται οι συνέπειες της τοκοφορίας. Ειδικότερα, ο νόμος δεν διακρίνει μεταξύ μισθού υπό στενή και υπό ευρεία έννοια με περιορισμό της εφαρμογής της υποχρέωσης τοκοφορίας μόνο στον πρώτο. Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για την τοκοφορία δεν ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά μόνο αν παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου. Ετσι τα δικαστήρια δεν κρίνουν ποτέ το αν οφείλονται τόκοι και από ποια ημέρα, παρά μόνο το ύψος των απαιτήσεων των εργαζομένων.

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Μέχρι και την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου (και ώρα 12.00 το μεσημέρι) θα μπορούν οι άνεργοι πτυχιούχοι που θέλουν να ενταχθούν στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού σε δημόσιους φορείς να καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις, και μόνο ηλεκτρονικά. Η δημόσια πρόσκληση αφορά τη δημιουργία 4.413 θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα 5 μηνών σε δημόσιους φορείς της χώρας. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής: 1) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 2) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 3) ετήσιο δηλωθέν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2013, 4) ηλικία και 5 )αριθμός ανήλικων τέκνων.

 

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

 

Ενα επιπλέον ημερομίσθιο κάθε εβδομάδα δικαιούται ο εργαζόμενος που εργάζεται υπό το καθεστώς της εξαήμερης απασχόλησης, αλλά συμπληρώνει τις 40 εβδομαδιαίες ώρες εργασίας απασχολούμενος τις 5 ημέρες. Ετσι, ο εργαζόμενος που απασχολείται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, όπου το συλλογικό εβδομαδιαίο ωράριο, των 40 ωρών, κατανέμεται στις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, αντί των 6, όπως συμβαίνει υπό το σύστημα της εξαήμερης εβδομαδιαίας απασχολήσεως, δικαιούται, εφόσον παρέχει την εργασία του και τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και για συνολική σε αυτές απασχόληση 40 ωρών, τις αποδοχές των 6 ημερομισθίων. Από την εργατική νομοθεσία, που ορίζει ότι «η διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας των εργαζομένων, που απασχολούνται σε οποιοδήποτε εργοδότη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας, ορίζεται σε 40 ώρες. Οι αποδοχές των εργαζομένων, παρά τον περιορισμό των ωρών εργασίας τους, δεν μειώνονται…», συνάγεται ότι ο μισθωτός που απασχολείται υπό το σύστημα της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, στο οποίο το άνω συλλογικό εβδομαδιαίο ωράριο, των 40 ωρών, κατανέμεται στις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδος, αντί των 6.

 

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

 

Είναι άκυρη η σύμβαση εργασίας δημοσίου υπαλλήλου που αποφασίζει να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα, αν δεν έχει την άδεια του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασίσει τα ελληνικά δικαστήρια, η παράλληλη άσκηση από μέρους του υπαλλήλου και άλλων καθηκόντων επιτρέπεται μόνον κατ’ εξαίρεσιν κατόπιν άδειας του υπουργού και έπειτα από αιτιολογημένη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και εκτίμηση προφανώς των συγκεκριμένων περιστάσεων, ώστε να μην αποβαίνει εις βάρος των κύριων καθηκόντων του υπαλλήλου και της ομαλής διεξαγωγής της δημόσιας υπηρεσίας. Η σύμβαση εκτέλεσης τέτοιας εργασίας από μέρους του υπαλλήλου χωρίς την άδεια του αρμόδιου υπουργού -έστω και εκ των υστέρων χορηγούμενη- είναι άκυρη, καθόσον προσκρούει στην ανωτέρω απαγορευτική διάταξη (άρθρο 174 ΑΚ), και ανεξαρτήτως αν υφίσταται ενδεχομένως και πειθαρχική ευθύνη του υπαλλήλου.

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

 

Ποιος θεωρείται ναυτικός

 

Από το ναυτεργατικό δίκαιο ρυθμίζονται οι σχέσεις των ναυτικών υπό στενή έννοια, δηλαδή των μελών του πληρώματος στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα εργαζόμενα με μισθό επί του πλοίου πρόσωπα, τα οποία είναι οργανικώς ενταγμένα, ως εκ του προορισμού αυτού, σε εκπλήρωση του σκοπού της ναυτικής αποστολής του για την οποία προορίστηκε, αδιαφόρως του είδους της παρεχόμενης εργασίας, είτε δηλαδή πρόκειται για καθαρά ναυτική ή άλλη εργασία, ως και της εγγραφής ή μη αυτών στο ναυτολόγιο του πλοίου ή της ασφαλίσεως ή μη στο NAT. Eτσι, αναγκαία προϋπόθεση είναι η προσφορά από αυτόν υπηρεσιών επί του πλοίου «κατά τον πλουν».

 

Ενόψει αυτών, δεν θεωρείται ναυτικός με την παραπάνω έννοια το πρόσωπο που έχει ως αποστολή τη συντήρηση, επισκευή, φύλαξη παροπλισμένου πλοίου ή ακόμη και την παροχή κάθε άλλης υπηρεσίας προς εξυπηρέτηση της λειτουργίας του πλοίου για σκοπό διαφορετικό από εκείνο τής ως εκ του προορισμού του αποστολής του. Στην περίπτωση αυτή, η σύμβαση με το εν λόγω πρόσωπο θεωρείται σύμβαση χερσαίας εργασίας, στην οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του κοινού εργατικού δικαίου και όχι του ναυτεργατικού δικαίου.

 

 

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

 

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων

 

Πίσω από τη γενική υποχρέωση πρόνοιας κρύβονται μια σειρά από μικρότερες υποχρεώσεις του εργοδότη, τις οποίες, αν παραβεί, δίνει το δικαίωμα ακόμη και προσφυγής για την καταβολή αποζημίωσης από την πλευρά του εργαζόμενου που υφίσταται τις συνέπειες αυτής της παραβίασης. Ετσι ο εργοδότης υποχρεούται να λαμβάνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή και την υγεία τους ενόσω εργάζονται υπό τις εντολές του. Η εργατική νομοθεσία ρυθμίζει με λεπτομέρεια τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Ειδικότερα ο εργοδότης υποχρεούται: •Να φροντίζει για την καλή λειτουργία των μηχανημάτων της επιχείρησης ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα ή η ζωή του εργαζόμενου. • Να ενημερώνει τους εργαζόμενους αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την ώρα της εργασίας τους. • Να λαμβάνει μέτρα για διαφύλαξη των πραγμάτων των εργαζομένων που βρίσκονται στους χώρους εργασίας. • Να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις ΣΣΕ ή Δ.Α. (χορήγηση φόρμας, υποδημάτων, γάλακτος κ.λπ.).

 

Γενικά να καθιστά ευχάριστη τη ζωή των εργαζόμενων μέσα στον χώρο εργασίας και να βοηθά στην όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση και ευημερία τους.

 

Scroll to top