23/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

      Pin It

Της Αλλοπάρ*

 

Χρονιάρα μέρα σήμερα και, τηρώντας το έθιμο, θα τα ψάλω για τα καλά σε κάποιους (και κάποιες) που κακοποιούν τη γλώσσα σας -που τόσο όμορφη είναι και τόσο πολύ αγαπάω. Ειδικά θα τα σούρω σ' αυτούς που, έχοντας καθημερινό δημόσιο λόγο, αντί να αρπάξουν την ευκαιρία να διδάξουν τα σωστά ελληνικά, αντίθετα, μιλάνε σε μια γλώσσα που μόνο οι αγράμματοι χρησιμοποιούν.

 

Και πρώτα πρώτα θα αναφέρω εκείνο το φοβερό «να λήξουν την απεργία» του Αδώνιδος Γεωργιάδη. Ενός τύπου που παριστάνει τον λόγιο και τον γλωσσαμύντορα, δηλαδή τον υπερασπιστή της γλώσσας, και μάλιστα της αρχαίας και της «καθαρεύουσας», λέγοντας «της κυβερνήσεως» αντί «της κυβέρνησης» και απαγγέλλοντας αρχαία ρητά. Πού στο καλό το βρήκε αυτό το «να λήξουν»;

 

Υπάρχει στα ελληνικά τύπος «εγώ λήγω κάτι»; Οχι, βέβαια. Μόνο κάτι χούλιγκαν φωνάζουν στα γήπεδα «λήχ' το βρε!» στον διαιτητή, εννοώντας να σφυρίξει το τέλος του αγώνα. Ισως και κάποιοι συνδικαλιστές, απ' τους οποίους όμως δεν έχει κανείς αξίωση να μιλάνε σωστά ελληνικά. Ακου «να λήξουν την απεργία»…

 

● Λέει η βουλευτίνα Ραχήλ Μακρή: «Να ισχύσουν τα ίδια μέτρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου αριθμού κλινών»! Τι θα πει, κυρία Ραχήλ μας, «ανεξαρτήτου»; Θα σου πω εγώ: Είναι η γενική της λέξης (ο και η) ανεξάρτητος, στην καθαρεύουσα. Και όχι επίρρημα, όπως εσύ το χρησιμοποίησες. Κανονικά, αν ήξερες ελληνικά, θα έλεγες «ανεξαρτήτως» (στην καθαρεύουσα) ή «ανεξάρτητα από» (στη δημοτική). Το «ανεξαρτήτου» ως επίρρημα το χρησιμοποιούν μόνο οι αγράμματοι.

 

● Είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Των πλεονάζοντων θέσεων»! Μεγάλε! Κι ύστερα λέγαμε για τα μαργαριτάρια του Γιώργου (Παπανδρέου) που, στο κάτω κάτω τα ελληνικά δεν είναι και η μητρική του γλώσσα -κυριολεκτικά. Αλλά εσύ; Δηλαδή είναι «η πλεονάζων θέση»; Αφού σε ταλαιπωρεί η καθαρεύουσα, γιατί επιμένεις να τη χρησιμοποιείς; Πάρ' το αλλιώς να μη γελοιοποιείσαι, πες το με δικά σου λόγια, π.χ. «των θέσεων που περισσεύουν». Το σωστό, στην καθαρεύουσα που σου αρέσει, θα ήταν: «των πλεοναζουσών θέσεων». Σύγκρινέ το με το δικό σου «των πλεονάζοντων θέσεων» και ίσως να συνειδητοποιήσεις την αγραμματοσύνη σου.

 

● Ν' αφήσω το «όλ' αυτά που διαρρέουν οι τηλεοράσεις», που είπε ο άλλος αγράμματος, ο Κασιδιάρης, διότι απ' αυτούς δεν περιμένεις και πολλά. Οταν χρυσαυγίτες λένε Κωνσταντίνο τον Κολοκοτρώνη, όλα τ' άλλα είναι πταίσματα. Αλλωστε, λίγοι μόνο τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί αστέρες χρησιμοποιούν το (σωστό) ρήμα «διοχετεύω», αντί του φρικιαστικού «διαρρέω». Ετσι, κάθε μέρα ακούμε τα απίστευτα «διαρρέουν», «διαρρέονται» κ.λπ. που ΔΕΝ είναι ελληνικά.

 

Θα κλείσω με μερικά μαργαριτάρια, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά, όλα νέας εσοδείας:

 

● «Να βάλουμε έναν εναερίτη της ΔΕΗ, απ' τους εναπομείναντες που έχουν μείνει».

 

● «Πρέπει να υπάρχει μια συνεννόηση διαρκή»!

 

● «Εχει δευτερεύων ρόλο»! (από αθλητική εκπομπή της Nova).

 

● «Ο σερίφης της Νότιας Καρολίνα»! (από τον «Βήμα FM). Mετά απ' τα «του Μεξικό» και «Πεκίνο», αντί «του Μεξικού» και «του Πεκίνου», ήρθε και η (επίσης εξελληνισμένη) Νότια Καρολίνα να υποστεί την ίδια τύχη. Σε λίγο θα λένε «του Λονδίνο» και του «Παρίσι»…

 

 

* Η Αλλοπάρ είναι σκύλα, πανέμορφη και θεότρελη αρχηγίνα αγέλης. Λατρεύει τη γλώσσα μας και τσατίζεται όταν βλέπει κάποιους να τη χρησιμοποιούν με τον χειρότερο τρόπο. Ξέρει ότι μια ζωντανή (εν χρήσει) γλώσσα αλλάζει διαρκώς, όμως εδώ δεν πρόκειται για αλλαγή αλλά για συνειδητή παραφθορά μιας σπουδαίας γλώσσας. Γι' αυτό θυμώνει.

 

Scroll to top