Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με προσοχή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών και την εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα να προχωρήσει στην υιοθέτηση νομοθεσίας η οποία θα εγγυάται το δικαίωμα στην πρόσβαση όλων στο πόσιμο νερό και θα αποκλείσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων βάση των κανόνων της ενιαίας αγοράς.
Η πρωτοβουλία «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» έχει ήδη συγκεντρώσει 1,84 εκατ. υπογραφές, εκ των οποίων 1,3 εκατ. στη Γερμανία, εξήγησε η επιτροπή πολιτών που οργάνωσε την πρωτοβουλία, της οποίας βασικός υποστηρικτής είναι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων των Εργαζομένων Δημοσίων Υπηρεσιών (FSESP).
Οι υπογράφοντες –μεταξύ αυτών και πολίτες της Ελλάδας–, υποστηρίζουν το δικαίωμα της πρόσβασης σε καθαρό νερό και σε αποχέτευση, και ζητούν «η προμήθεια του αγαθού αυτού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να μην υπαχθούν στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και οι υπηρεσίες παροχής νερού να αποκλειστούν από την απελευθέρωση της αγοράς».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο να αποσύρει τον τομέα του νερού από ένα σχέδιο νόμου με θέμα την εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης λόγω των φόβων που δημιούργησε η ιδιωτικοποίηση του τομέα στη Γερμανίας, όπου τον έλεγχο έχουν οι δήμοι.
Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» ξεκίνησε στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών της Γαλλίας στον τομέα διαχείρισης του νερού, όπως η Veolia και η Suez, οι οποίες θα ήθελαν να «εξάγουν» το μοντέλο τους, τη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ