Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

Το ξανάδαμε κι αυτό μέσα σε λίγους μήνες: να πληρώνουν τη Γερμανία προκειμένου να έχουν το προνόμιο να της… δανείσουν. Ο λόγος για τους επενδυτές της αγοράς δημοσίου χρέους, που χθες έφθασαν δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες στο σημείο να πληρώνουν προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στα γερμανικά ομόλογα.

 

Η Γερμανία πούλησε σε χθεσινή δημοπρασία μια νέα σειρά διετών ομολόγων ή Schatz, συνολικού ύψους 4,323 δισ. δολαρίων. Το γερμανικό Δημόσιο είχε θέσει ως μέγιστο στόχο πωλήσεων τα 5 δισ. ευρώ.

 

Οι συνολικές προσφορές του επενδυτικού κοινού ξεπέρασαν όμως τα 8,422 δισ. ευρώ και η μέση απόδοση των νέων Schatz υποχώρησε σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,02%. Ηταν η πρώτη φορά από τις 18 Ιουλίου που η απόδοση σε δημοπρασία διετούς γερμανικού χρέους ήταν αρνητική. Τότε η απόδοση του αντίστοιχου Schatz είχε πέσει στο -0,06%.

 

Οι ειδικοί της αγοράς απέδωσαν στον… φόβο την επιλογή των επενδυτών να πληρώσουν «κόμιστρο» προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να επενδύουν τα κεφάλαιά τους στα γερμανικά ομόλογα.

 

Οι αμφίρροπες εξελίξεις στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η κλιμακούμενη διαμάχη ΔΝΤ-Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι ανησυχίες για ενδεχόμενη επέκταση του ελληνικού προβλήματος στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και ο «δημοσιονομικός γκρεμός» των ΗΠΑ στρέφει όλο και περισσότερο το επενδυτικό κοινό στην αναζήτηση «ασφαλούς λιμανιού». Και, πιο συγκεκριμένα, στην έναντι οποιουδήποτε τιμήματος αγορά γερμανικών ομολόγων. Ακόμη και με χασούρα.

 

Η τάση αυτή «μπουκώνει» για την ώρα με φθηνό χρήμα το γερμανικό κράτος και του επιτρέπει να ευημερεί. Δεν δίνει διέξοδο όμως στην κρίση χρέους που ταλανίζει τη γηραιά ήπειρο, αφού αφενός μεν εντείνει τις δυσκολίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου να αναχρηματοδοτούν τα χρέη τους, αφετέρου απαξιώνει τις υποσχέσεις της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων των χωρών που έχουν ασθενή δημόσια οικονομικά.

 

Από την πλευρά της, στην ετήσια έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η γερμανική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι ο φθηνός δανεισμός μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα και στην ίδια τη Γερμανία.

 

Θα μπορούσε, όπως υπογραμμίζει η Buba, να οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών των γερμανικών ακινήτων και ενδεχόμενη φούσκα, αναιμικές αποδόσεις από τα τεράστια ποσά ρευστού που διακρατούν οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας και αύξηση των επισφαλών επενδύσεων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Scroll to top