Οι εργαζόμενοι αντικρούουν τους ισχυρισμούς του ΟΚΑΝΑ ότι χρηματοδοτούνται κανονικά όσοι φορείς έχουν υποβάλει απολογισμούς
Αναγκάστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ασκήσει έλεγχο σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των Κέντρων Πρόληψης, έπειτα από αγώνες χρόνων. Τα παραπάνω επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.
Το Σωματείο μιλά για μη αποδοθέντα χρήματα από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών στα Κέντρα Πρόληψης, θέμα για το οποίο έχει ήδη απαντήσει ο ΟΚΑΝΑ, τονίζοντας ότι τα Κέντρα λαμβάνουν τη χρηματοδότησή τους από τον Οργανισμό απολογιστικά, αφού δηλαδή καταθέσουν τους σχετικούς οικονομικούς απολογισμούς τους στον Οργανισμό. Ο ΟΚΑΝΑ ισχυρίστηκε ότι καταβάλλει προς τα Κέντρα Πρόληψης που δεν έχουν αποστείλει οικονομικούς απολογισμούς μόνο τα ποσά που αφορούν τη μισθοδοσία των εργαζομένων στα Κέντρα, για την οποία δεν απαιτούνται παραστατικά καθώς προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία.
Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Αλέξανδρος Σταθακιός, «Κέντρο Πρόληψης στη Νότια Ελλάδα (Πελοπόννησο) που έχει στείλει έγκαιρα όλους τους απολογισμούς, από περίπου 180.000 ευρώ που έπρεπε να λάβει για τη διετία 2012-13, έχει λάβει μόνο 19.000, άλλο Κέντρο Πρόληψης στο Αιγαίο, που έχει στείλει τους απολογισμούς –και μάλιστα έχουν ελεγχθεί– και από ένα διαπιστωμένο χρέος γύρω στις 200.000 ευρώ έχει λάβει το 2011 μόνο 20.0000 ευρώ περίπου και το 2012 μηδέν ευρώ και άλλα δύο Κέντρα Πρόληψης στην Κεντρική Μακεδονία και ένα στη Στερεά Ελλάδα, όπου υπάρχει ακριβώς η ίδια κατάσταση: σταλμένοι απολογισμοί και ελάχιστα ή καθόλου χρήματα».
«Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ χρησιμοποιεί το παλιό τέχνασμα των απολογισμών που δεν έχουν κατατεθεί και ελεγχθεί έγκαιρα. Ενα τέχνασμα που βασίζεται στο ίδιο το στρεβλό πλαίσιο ανάπτυξης των Κέντρων Πρόληψης, με προϋπολογισμούς που αργούν να εγκριθούν, συχνά με ευθύνη του ΟΚΑΝΑ, και έτσι δεν υπάρχουν απολογισμοί, με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δεν θέλησαν να αλλάξουν κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και με την ευκαιρία της ψήφισης του Νέου Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά», καταγγέλλει το Σωματείο.
Οσον αφορά τις πληρωμές των εργαζομένων, το Σωματείο δήλωσε πως «μέχρι τις 17/12, που η διοίκηση ΟΚΑΝΑ ανακοίνωνε πως “δεν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι”, υπήρχαν 17 απλήρωτοι εργαζόμενοι σε 3 Κέντρα Πρόληψης. Με την ένταση της “φασαρίας” υπάρχει, πλέον, ένα μόνο Κέντρο Πρόληψης όπου είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι επί μήνες: και εκεί δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, πως δήθεν στα Κέντρα Πρόληψης που δεν έχουν στείλει απολογισμούς ή δεν έχουν εγκριθεί αυτοί από τον ΟΚΑΝΑ, καταβάλλονται ποσά για μισθούς».
Μεγάλες ευθύνες για τη διατήρηση του καθεστώτος των 73 ξεχωριστών αστικών εταιρειών καταλογίζει το Σωματείο στη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, διότι «δημιουργεί δαιδαλώδεις διαδικασίες και προβλήματα στη λειτουργία των δομών. Ενώ είχε τη δυνατότητα να προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός συγκροτημένου πλαισίου (τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2010 ώς τον Απρίλιο του 2011), απέρριψε την πρότασή μας και πρότεινε τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος».
Ντάνι Βέργου