Το «χάπι» των κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο, που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, «χρυσώνει» η κυβέρνηση αυξάνοντας στα 1.500 το όριο πάνω από το οποίο θα μπορεί να δεσμεύει μισθούς και συντάξεις η Εφορία. Επίσης, δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 500 ευρώ. Αυτά αποφασίστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία δόθηκε εντολή στο οικονομικό επιτελείο να επισπεύσει τον έλεγχο των 2.217 Ελλήνων «κροίσων» της λίστας Λαγκάρντ αλλά και των 27.000 μεγαλοκαταθετών, που την περίοδο 2009-2011 έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 50.000 ευρώ, χωρίς όμως αυτά να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην Εφορία. Για την ώρα, αυτοί οι φορολογούμενοι παραμένουν στο απυρόβλητο, αφού η Εφορία έχει επικεντρώσει τη δράση της σε άλλους… καρχαρίες, κυρίως μισθοσυντήρητους και άνεργους και με χρέη προς αυτήν μόλις πάνω από τα 1.000 ευρώ… Αναλυτικότερα:
1. Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο των μισθών και των συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.000 και μέχρι 1.500 ευρώ, ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο, δεν θα κινδυνεύει πλέον με κατάσχεση ποσού μέχρι 25% επί των μηνιαίων αποδοχών του. Σημαίνει επίσης ότι όποια κατάσχεση αποδοχών γίνει σε φορολογούμενο με μισθό ή σύνταξη άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα δεν επιτρέπεται να αφήσει υπόλοιπο χαμηλότερο των 1.500 ευρώ.
2. Αυξάνεται η χρονική περίοδος προστασίας των μισθοδοτικών λογαριασμών από τις κατασχέσεις από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα, άρα και οι ανάσες των οφειλετών. Σήμερα, από τη στιγμή που θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό οποιοδήποτε ποσό μισθού ή σύνταξης, ο δικαιούχος έχει περιθώριο 24 ωρών να προχωρήσει στην ανάληψη του ποσού, προκειμένου αυτό να μη θεωρηθεί κατάθεση και να μην επιβληθεί επ’ αυτού κατάσχεση! Δηλαδή, ακόμη κι αν ο μισθός ή η σύνταξη είναι κάτω των 1.000 ευρώ, αν περάσουν 24 ώρες από τη στιγμή που θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου και δεν γίνει ανάληψη του ποσού από αυτόν, παύει να θεωρείται «μισθός» ή «σύνταξη» και χαρακτηρίζεται πλέον «κατάθεση». Αυτό έχει συνέπεια, αν ο δικαιούχος του ποσού είναι οφειλέτης του Δημοσίου, να κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με κατάσχεση ακόμη και ολόκληρου του ποσού, δεδομένου ότι για τις καταθέσεις δεν προβλέπεται κανένα ακατάσχετο όριο!
3. Καταργείται το μέτρο των κατασχέσεων επί εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.
Μ. Χριστοδούλου