Επιδεινώνεται η κρίση ρευστότητας στην Κίνα, παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας
Του Μπάμπη Μιχάλη
Περί τα πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια αναγκάστηκε να ρίξει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας τις τελευταίες ημέρες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να εμποδίσει δεύτερο κραχ ρευστότητας μέσα στο 2013.
Η παρέμβαση στην People’s Bank of China (PBoC) εκδηλώθηκε με επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμης ρευστότητας (SLOs )και το συνολικό μέγεθός της είχε αγγίξει μέχρι χθες τα 300 δισ. γουάν, δηλαδή 49,4 δισ. δολάρια. Στόχος της παρέμβασης ήταν η αποκλιμάκωση των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς –των επιτοκίων δηλαδή στα οποία δανείζονται η μια τράπεζα από την άλλη- που υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Aνοδος επιτοκίων
Ομως η ρευστότητα που πρόσφερε απλόχερα η κινεζική Κεντρική Τράπεζα δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού τα επιτόκια της διατραπεζικής συνέχισαν και χθες την ανοδική τροχιά τους φτάνοντας κάποια στιγμή έως και το 9,8% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.
Η κρίση προκλήθηκε από την ίδια την κινεζική Κεντρική Τράπεζα, που δοκίμασε για δεύτερη φορά φέτος (μετά τον Ιούνιο) να σφίξει τα λουριά και να μαζέψει κάπως την τεράστια πιστωτική επέκταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η PBoC απέφυγε συγκεκριμένα τις δύο τελευταίες εβδομάδες να χορηγήσει ρευστότητα στην αγορά, παρ’ ότι παραδοσιακά οι κεφαλαιακές ανάγκες τόσο των τραπεζών όσο και των επιχειρήσεων είναι αυξημένες στο τέλος του έτους. Προκάλεσε έτσι αύξηση των επιτοκίων ευελπιστώντας ότι οι τράπεζες θα περιορίσουν την εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της διατραπεζικής. Η άνοδος των επιτοκίων ήταν όμως υπερβολική και οδήγησε τελικά στη χορήγηση ρευστότητας.
Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι ο τραπεζικός τομέας της Κίνας μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα, που από στιγμή σε στιγμή υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί. Δεν είναι μόνο η υπερβολική εξάρτηση από τις αγορές βραχυπρόθεσμου κεφαλαίου που καθιστά τις κινεζικές τράπεζες τρωτές. Τα δάνειά τους προς τις τοπικές κυβερνήσεις, τον κατασκευαστικό τομέα και τη στεγαστική πίστη είναι τεράστια σε μέγεθος και ιδιαίτερα επισφαλή. Η εγχώρια στεγαστική πίστωση της Κίνας, για παράδειγμα, έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια φτάνοντας το εκρηκτικό ποσό των 23 τρισ. δολαρίων από 9 τρισ. δολάρια το 2008. Αν αυτή η τεράστια πιστωτική επέκταση δεν μαζευτεί, θα καταλήξει σε κραχ και τότε τις επιπτώσεις θα τις λουστεί όχι μόνο η Κίνα αλλά και όλη η Ασία.
Τα επόμενα θύματα
«Αν η οικονομία της Κίνας επιβραδυνθεί, οι χώρες της Ασίας θα δεχτούν διπλό χτύπημα από την απώλεια εξαγωγών και από τις υψηλότερες τιμές», προειδοποίησε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Για την ώρα πάντως, το σφίξιμο των λουριών στην Κίνα σε συνδυασμό με τη σταδιακή απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την αμερικανική Fed έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Χτυπούν πρώτα απ’ όλα νομίσματα και άλλες αξίες των αναδυόμενων αγορών, που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πιθανότατα τα πρώτα θύματα της επόμενης κρίσης.