ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Σε υπερδιπλάσια επίπεδα από τα όρια συναγερμού έφτασαν οι τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων. Σήμα κινδύνου από επιστήμονες που εγκαλούν την κυβέρνηση για τις πολιτικές λιτότητας και για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του φαινομένου
Του Νίκου Φωτόπουλου
«Εσπασαν» χθες το πρωί τα όργανα μέτρησης της ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη από το δηλητήριο στην ατμόσφαιρα. «Το μνημόνιο σκοτώνει…» αναφέρει ανακοίνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου! Εκτακτα μέτρα με… δηλώσεις και δελτία Τύπου από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης.
Η πόλη πνίγεται. Περπατάς και τα μάτια τσούζουν. Προσπαθείς να ανασάνεις και νιώθεις δυσφορία. Κλείνεσαι στο σπίτι και δεν μπορείς να δεις από το παράθυρο.
Κάθε αρνητικό «ρεκόρ» των προηγούμενων ημερών ξεπέρασε χθες η αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να αγγίζει τα 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στον σταθμό του Λαγκαδά στις 5 το πρωί, ποσό υπερδιπλάσιο από το όριο συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων. Το νέφος σε συνδυασμό με την ομίχλη και την υγρασία καθιστούν την ατμόσφαιρα εξαιρετικά επιβαρημένη, σε τέτοιο σημείο που οι επιστήμονες ένιωσαν την ανάγκη να παρέμβουν, κάτι για το οποίο η πολιτεία ολιγωρεί προς το παρόν.
Κίνδυνοι για την υγεία
Οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιάννης Παντής (αντιπρύτανης – καθηγητής οικολογίας) και Αλέξης Μπένος (καθηγητής υγιεινής, κοινωνικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας), σε έκτακτη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πρυτανεία, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας. Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του».
Οι δύο καθηγητές εξηγούν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ενώ αναφέρουν ότι τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια. «Στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης».