Η Αγκυρα εξαιρεί τη Λευκωσία από τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση
Του Τάσου Τσακίρογλου
Εντονες αντιδράσεις από Αθήνα και Λευκωσία προκαλεί η αμφισβήτηση, για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα. Μόλις λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής παράνομων μεταναστών στην Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ταγίπ Ερντογάν με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι για την Κύπρο εξακολουθούν να ισχύουν οι θέσεις που είχε διατυπώσει την 1η Μαΐου του 2004 και την 29η Ιουλίου του 2005 κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου.
Δεν αναγνωρίζει
Ουσιαστικά δηλαδή επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο. «Η Ε.Ε. έχει 28 θεσμικά ισότιμα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ανήκει επιπλέον και στη ζώνη του ευρώ» απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, προσθέτοντας: «Αν αυτό το απλό και θεμελιώδες δεδομένο δεν γίνει αντιληπτό και παραδεκτό από την Τουρκία, δεν έχει πρακτικό νόημα οποιαδήποτε επιμέρους συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της».
Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα, η οποία αναλαμβάνει σε λίγες μέρες την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2014, διαμηνύει ότι η γειτονική χώρα θα προχωρήσει ενταξιακά μόνο μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της.
Από την πλευρά της Λευκωσίας ζητήθηκε γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου για τις πιθανές προεκτάσεις της τουρκικής ενέργειας, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει αναλόγως προς την Αγκυρα.
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι παραμένει αμετακίνητο το βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το άνοιγμα του κεφαλαίου 24 για την Τουρκία.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου τόνισε: «Για ακόμα μία φορά η Τουρκία δείχνει πώς αντιλαμβάνεται την εφαρμογή των διεθνών της υποχρεώσεων: όπως τη συμφέρει και αγνοώντας προκλητικά το διεθνές και στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοινοτικό δίκαιο».
Επίθεση στην κυβέρνηση
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας: «Εκείνο που εκκρεμεί είναι το ποια θα είναι, στην πράξη και όχι στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης [...] Θα δεχτεί να προχωρήσει η Ε.Ε. σε κάτι τέτοιο έναντι μιας χώρας που δεν αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος της; Η έλλειψη άμεσης αντίδρασης από την αρμόδια επίτροπο για θέματα μετανάστευσης αποτελεί εξαιρετικά ανησυχητικό οιωνό».