27/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εκστρατεία που στοχοποιεί εργαζόμενους»

Ο Σύλλογος Μεταφραστών, Επιμελητών, Διορθωτών προβάλλει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δράση του ΟΣΔΕΛ με αφορμή τη σύλληψη υπαλλήλων που δούλευαν σε φωτοτυπικά κέντρα.
      Pin It

Ο Σύλλογος Μεταφραστών, Επιμελητών, Διορθωτών προβάλλει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δράση του ΟΣΔΕΛ με αφορμή τη σύλληψη υπαλλήλων που δούλευαν σε φωτοτυπικά κέντρα

 

Υπερβάλλοντα ζήλο δείχνουν οι Αρχές στη δίωξη της παράνομης φωτοτύπησης βιβλίων. Δεν περιορίζονται στις συλλήψεις των ιδιοκτητών και υπευθύνων των φωτοτυπικών καταστημάτων, αλλά συλλαμβάνουν ακόμα και τους υπαλλήλους που κάνουν τη λάντζα της φωτοτύπησης και εκτύπωσης, λες και στη σημερινή κρίση εργασίας έχουν περιθώριο να αρνηθούν τις εντολές του εργοδότη τους.

 

Το θέμα έθεσε την περασμένη εβδομάδα ο Σύλλογος Μεταφραστών, Επιμελητών, Διορθωτών (ΣΜΕΔ) στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ), ο οποίος έχει αναλάβει δράση τους τελευταίους μήνες ενάντια στην παράνομη φωτοτύπηση. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, ο ΟΣΔΕΛ κατήγγειλε και μήνυσε δύο φωτοτυπικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας με αποτέλεσμα τον περασμένο Μάρτιο να συλληφθούν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τέσσερα άτομα, ένας υπεύθυνος και ένας εργαζόμενος από κάθε κατάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο ένας εργαζόμενος είναι μετανάστης και έχουν εκδοθεί γι' αυτόν περιοριστικοί όροι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει από τη χώρα μέχρι να γίνει η δίκη τους επόμενους μήνες.

 

Ο ΟΣΔΕΛ διαβεβαίωσε τον ΣΜΕΔ ότι δεν έχει στραφεί ποτέ εναντίον εργαζομένων και ότι η δίωξη των συλληφθέντων τον Μάρτιο ασκήθηκε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα. Διευκρίνισε ότι δεν θα παραστεί στη δίκη ως πολιτικός ενάγων και ότι έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί τη δίωξη ή την καταδίκη των εργαζομένων.

 

Στις αρμοδιότητες του ΟΣΔΕΛ (ο οποίος εισπράττει δικαιώματα αναπαραγωγής, κυρίως μέσω φόρου 4% επί της αξίας των φωτοτυπικών συσκευών, των σαρωτών, του φωτοτυπικού χαρτιού και των αποθηκευτικών μέσων χωρητικότητας κάτω των 100ΜΒ και τα αποδίδει σε εκδότες και δημιουργούς που έχουν συμβληθεί μαζί του) είναι και η δίωξη της παράνομης φωτοτύπησης. Ωστόσο, ο ΣΜΕΔ έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δράση του. «Τείνει να πάρει τον χαρακτήρα “εκστρατείας” κατά μιας “μάστιγας”, με αποτέλεσμα να στοχοποιεί τελικά ακόμα και εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες, σε ευθεία αντιστοιχία με την “πάταξη του παρεμπορίου”, η οποία έχει αναδειχθεί εδώ και καιρό από το επίσημο κράτος σε ύψιστη αποστολή και φάρμακο για όλα τα δεινά, από την κρίση της αγοράς μέχρι τη… μετανάστευση. [...]

 

Οπως κάθε κατασταλτική εκστρατεία, έτσι και αυτή ενάντια στην “κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας” ανάγει το γενικό στο μερικό, παρέχει κάλυψη σε αντιδραστικές και φοβικές ιδεολογίες, προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό ως μέσο άσκησης κρατικής πολιτικής και υποθάλπει μια γενικευμένη ποινικοποίηση της κοινωνικής ζωής. Στην περίπτωση της πρόσφατης δίωξης σε βάρος εργαζομένων σε φωτοτυπικά καταστήματα, συνάδελφοι-μέλη του ΣΜΕΔ, με την ιδιότητά τους ως πνευματικών δημιουργών-συμβαλλόμενων του ΟΣΔΕΛ, στράφηκαν αντικειμενικά ενάντια σε άλλους εργαζόμενους, ενεπλάκησαν σε μια εικονική αντιπαλότητα “συμφερόντων” που αντιβαίνει στις ίδιες τις καταστατικές αρχές του σωματείου μας», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΜΕΔ.

 

Προσθέτει δε ότι τα δικαιώματα αναπαραγωγής δεν είναι η σημαντικότερη πλευρά του ζητήματος της πνευματικής ιδιοκτησίας. «Στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι αποκλειστικά, η παράνομη φωτοτύπηση αφορά ακριβά εκπαιδευτικά και επιστημονικά βιβλία, έχει δηλαδή άμεση σχέση με όλα τα δεινά της εκπαίδευσης στη χώρα – τον εντεινόμενο ταξικό χαρακτήρα της, την εκτεταμένη ιδιωτικοποίησή της σε όλες τις βαθμίδες της, την παροιμιώδη ανεπάρκεια των εγχώριων βιβλιοθηκών, τα συστηματικά “φέσια” του κράτους σε εκδότες επιστημονικών συγγραμμάτων και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Προς το παρόν, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: τη νύφη για όλα αυτά δεν θα την πληρώσουν εργαζόμενοι», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Scroll to top