Pin It

Τη χειρότερη ύφεση εδώ και δεκαετίες καταδεικνύει ως αιτία της δραματικής έξαρσης του φαινομένου της αιθαλομίχλης έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τους Αριαν Σαφάρι και Κωνσταντίνο Σιούτα, η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω των αυξημένων επιπέδων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η πόλη που επέλεξαν για να διεξαγάγουν την έρευνά τους.

 

Τα στοιχεία που συνέλεξαν αφορούν τις περιόδους Φεβρουάριος – Μάρτιος 2012 και Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2013, περιόδους χειμερινές, δηλαδή, που η ανάγκη για θέρμανση γίνεται επιτακτική. Οπως παρουσιάζεται στην έρευνα, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 30%, ενώ είναι διπλάσια τη νύχτα σε σχέση με τη μέρα.

 

Στο τελευταίο αυτό στοιχείο συντελεί η χρήση των οικιακών πηγών θέρμανσης, που το βράδυ είναι εντονότερη. Tο πιο ανησυχητικό όμως εύρημα της μελέτης είναι η αύξηση των καρκινογόνων σωματιδίων κατά 5-6 φορές.

 

Σοβαρές επιπτώσεις

 

Τα αερομεταφερόμενα σωματίδια έχουν υποδειχτεί ως υπεύθυνα για την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας στους κατοίκους των περιοχών όπου είναι αυξημένα.

 

Αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και νευρολογικές διαταραχές είναι σε γενικές γραμμές οι επιπτώσεις τους.

 

Οπως παρατηρείται στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνιας, η οικονομική ύφεση των τελευταίων δύο χρόνων στην Ελλάδα, η μείωση των εισοδημάτων και ο τριπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης υποχρεώνουν τους κατοίκους να καίνε ανεξέλεγκτα ξύλα και βιομάζα για οικιακή θέρμανση, αντί για το παραδοσιακό πετρέλαιο θέρμανσης, γεγονός που έχει οδηγήσει στη σημαντική αλλοίωση της ποιότητας του αέρα.

 

«Τεράστιο λάθος» χαρακτηρίζει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο Κωνσταντίνος Σιούτας, καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνιας.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, χρειάζεται «άμεση ενεργοποίηση των δημόσιων αρχών και των υπηρεσιών ελέγχου της ποιότητας του αέρα. Είναι επείγον να εφαρμόσουν αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή».

 

Προσθέτει επίσης ότι «μια μακροπρόθεσμη λύση θα ήταν διανομή φυσικού αερίου σε όσο το δυνατόν περισσότερες κατοικημένες περιοχές» και προτείνει τη χρήση καταλυτικής ξυλόσομπας και την ενίσχυση της ικανότητας των ήδη υπαρχόντων κτιρίων να διατηρούν την ενεργειακή τους επάρκεια.

 

Γιάννης Μπασκάκης

 

Scroll to top