30/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γερμανική δυσπιστία για την ελληνική προεδρία

80% των Γερμανών καταψηφίζει την Ελλάδα σε γκάλοπ στην ιστοσελίδα της «Bild». Οχι σε κούρεμα του ελληνικού χρέους, λέει ο διοικητής της Bundesbank Γ. Βάιτμαν.
      Pin It

80% των Γερμανών καταψηφίζει την Ελλάδα σε γκάλοπ στην ιστοσελίδα της «Bild». Οχι σε κούρεμα του ελληνικού χρέους, λέει ο διοικητής της Bundesbank Γ. Βάιτμαν

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

verolino-dyspistiaΤο Βερολίνο θα συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα προς την κατεύθυνση της πολιτικής λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων και το 2014, αν και στα μέσα της χρονιάς –πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές– θα πρέπει να βρεθεί λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

 

Πάντως, η λύση αυτή δεν πρόκειται να είναι το «κούρεμα». Το διαμήνυσε άλλωστε και ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γενς Βάιτμαν, με προχθεσινές δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπιλντ».

 

Δηλώσεις Κούρκουλα

 

Η ίδια εφημερίδα, στην κυριακάτικη έκδοσή της, αναφέρεται και στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας, θέτοντας ερωτήματα για το αν μπορεί να τα καταφέρει και παράλληλα φιλοξενώντας δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα.

 

Στην ηλεκτρονική της σελίδα, η «Μπιλντ» διεξάγει και ψηφοφορία με τίτλο «Η Ελλάδα στην προεδρία της Ε.Ε. Εχει αυτό νόημα;». Οι αναγνώστες έχουν δύο επιλογές: να ψηφίσουν «όχι» – η Ελλάδα πρέπει να φροντίσει πρώτα τα δικά της προβλήματα και «ναι» –αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό κίνητρο. Μέχρι χθες το βράδυ, το 80% είχε ψηφίσει την πρώτη επιλογή και το 20% τη δεύτερη.

 

Μιλώντας στην «Μπιλντ», ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιτμαν, δηλώνει πως «ένα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας. Αντίθετα, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη δύσκολη πορεία των μεταρρυθμίσεων και να την ολοκληρώσει».

 

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης προσθέτει ότι «η Ελλάδα πρέπει να διορθώσει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που η ίδια έχει δημιουργήσει στον εαυτό της. Να γίνει πιο παραγωγική και να εξυγιάνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό της. Ως βοήθεια απέξω μπορεί να εξαγοράσει μόνο χρόνο, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη χώρα».

 

Οι απόψεις αυτές είναι ανάλογες με αυτές που εκφράζει και η νέα γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, μόνο που ο Βάιτμαν δεν αναφέρεται στο πώς θα λυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη μετά τις ευρωεκλογές.

 

Το «κακό παιδί»

 

Στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Μπιλντ» φιλοξενείται ρεπορτάζ με τίτλο «Μπορούν πραγματικά να τα καταφέρουν οι Ελληνες;», σχετικά με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας.

 

Στην εισαγωγή γίνεται αναφορά στην κρίση και τους παράγοντες που έπληξαν την ελληνική αξιοπιστία και τίθεται το ερώτημα αν είναι δυνατόν όλα αυτά να ξεπεραστούν με την ανάληψη της προεδρίας και η Ελλάδα να εμφανιστεί με ένα άλλο πρόσωπο.

 

Στο ρεπορτάζ παρατίθενται δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα, που κάνει λόγο για «σπαρτιάτικη» προεδρία, δίχως υπερβολές, και τονίζει: «Γνωρίζω πως υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Θέλουμε να αποτελέσουμε έναν έντιμο διαμεσολαβητή και για έξι μήνες να ξεχάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

 

Το δημοσίευμα καταλήγει: «Μπορεί το κακό παιδί να γίνει υπόδειγμα καλού μαθητή; Το 2014, η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά περιμένει, μετά από χρόνια, μια μικρή οικονομική ανάκαμψη και υποχώρηση της ανεργίας. Στο τέλος του χρόνου εκπνέει και το δύσκολο πρόγραμμα διάσωσης. Επισήμως η Ελλάδα επιθυμεί να παραδώσει στην ιταλική προεδρία μια Ε.Ε. σε καλή κατάσταση. Ανεπισήμως, ο στόχος της χώρας είναι να λάμψει και πάλι».

 

Scroll to top