Μέσω ανακοίνωσης της εταιρείας AXON, ο μεγαλοεπιχειρηματίας αρνείται τη συνάντηση στην οποία ο Α. Κάντας ισχυρίζεται ότι του έδωσε 600.000 ευρώ σε σακ βουαγιάζ για την προμήθεια των αρμάτων Λέοπαρντ. Συλλήψεις ετοιμάζουν οι δικαστικές αρχές
Της Κατερίνας Κατή
Ετοιμάζεται το πρώτο ένταλμα σύλληψης για το «πανηγύρι των μιζών» από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Επειτα από πολύωρες συσκέψεις των αρμόδιων δικαστικών αρχών, στις οποίες αξιολογήθηκαν οι αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα και ειδικότερα ποιες από αυτές στοιχειοθετούν ποινικές ενδείξεις ικανές να οδηγήσουν είτε σε εντάλματα σύλληψης είτε σε κλήσεις σε απολογία, έρχεται -σύμφωνα με πληροφορίες- η πρώτη σύλληψη εμπλεκομένου.
Εισαγγελείς διαφθοράς και ανακριτές είναι έτοιμοι να κινηθούν άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προετοιμάσει ο εμπλεκόμενος το έδαφος για εξαφάνιση τυχόν άλλων ενοχοποιητικών στοιχείων ή και να εγκαταλείψει τη χώρα.
Γι’ αυτούς τους λόγους η σύλληψη του συγκεκριμένου ατόμου, οι κατηγορίες σε βάρος του οποίου δεν στηρίζονται μόνο σε στοιχεία που διέθεσε στις Αρχές ο Αντώνης Κάντας, αλλά και σε άλλα ευρήματα (πιθανότατα από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών), αναμένεται να πραγματοποιηθεί, αν όχι σήμερα, τουλάχιστον μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται κλήσεις σε απολογία για αρκετά από τα πρόσωπα που κατονόμασε ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, ενώ στις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν ενδέχεται να περιλαμβάνεται και το κακούργημα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Για άλλα πρόσωπα, όπως είναι ο Θωμάς Λιακουνάκος, τον οποίον ο Αντώνης Κάντας εμφανίζει να πλειοδοτεί στον «διαγωνισμό της μίζας», κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά, οι δικαστικές αρχές προβληματίζονται για τις περαιτέρω κινήσεις τους. Κι αυτό, γιατί μπορεί μεν οι ισχυρισμοί Κάντα ως προς τον Θωμά Λιακουνάκο να είναι άκρως εντυπωσιακοί, πλην όμως αναφέρεται μόνο σε καταβολές μετρητών, κάτι που δεν αποδεικνύεται εύκολα, και όχι σε εμβάσματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Για τα Λέοπαρντ
Υπενθυμίζεται ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος, στον οποίο ο Αντώνης Κάντας έχει αποδώσει κεντρικό ρόλο στο βρόμικο παιχνίδι που παιζόταν στο ΥΠΕΘΑ γύρω από τις προμήθειες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, κατηγορείται ήδη σε βαθμό κακουργήματος για την προμήθεια παρεμβολέων και έντεκα κέντρων ακροάσεων, σύστημα για το οποίο, αν και δόθηκε προκαταβολή στην εταιρεία του (SONAK), και μάλιστα μεγαλύτερη από αυτή που ορίζει ο νόμος, η χώρα δεν το παρέλαβε ποτέ.
Απ’ την άλλη, και οι εισαγγελείς διαφθοράς έχουν εδώ και καιρό στο στόχαστρο τον Θωμά Λιακουνάκο στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνάς τους για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως για τα Λέοπαρντ ΙΙ στα οποία τον εμπλέκει ο Αντώνης Κάντας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά στην απολογία του βάζοντας στο κάδρο και τον Γιάννο Παπαντωνίου:
«Τα Λέοπαρντ τα προμηθευτήκαμε από τη γερμανική ΚMW. Η σύμβαση υπογράφτηκε όταν είχα φύγει, επί υπουργίας Παπαντωνίου, από τον Σπυρίδωνα Τραυλό. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας στην Ελλάδα ήταν ο κύριος Θωμάς Λιακουνάκος. (…) Οταν το υπουργείο ανέλαβε ο κύριος Παπαντωνίου, στον οποίο είχα ετοιμάσει να υποβάλω την παραίτησή μου, τον Νοέμβριο του 2001, εκείνος δεν ήθελε να φύγω και δεν την έκανε δεκτή. Του είπα για τα Λέοπαρντ ΙΙ, που ήταν σε εξέλιξη, ότι κόστιζε πάρα πολύ και δεν ήταν απαραίτητο.
Μου απάντησε ότι το ζητάει ο Στρατός και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε.Του απάντησα ότι η επιχειρησιακή τους ωφέλεια είναι δυσανάλογη με το κόστος και η προμήθειά τους δεν είναι αναγκαία. Εκτοτε δεν με ξαναφώναξε ούτε για ενημέρωση, παρά το ότι τον ήξερα πάρα πολύ καλά από παλαιά και στην αρχή δεν ήθελε να φύγω. Η αίσθησή μου είναι ότι ήθελε το πρόγραμμα των Λέοπαρντ ΙΙ.
»Στη συνέχεια ο κύριος Λιακουνάκος ίσως να πληροφορήθηκε ότι δεν ήμουν υποστηρικτής των αρμάτων και τηλεφωνικά επέμεινε να με συναντήσει, ίσως και γιατί είχε αλλάξει το καθεστώς των υπουργών. Ετσι, περί τον Δεκέμβριο του 2001 τον δέχτηκα στο γραφείο μου.
(…) Ηταν αργά το απόγευμα και μου είπε στο επίπεδό μου να μη φέρω πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας των Λέοπαρντ ΙΙ. Μαζί του κρατούσε ένα σακ βουαγιάζ, το οποίο φεύγοντας το άφησε στον καναπέ. Μόλις το αντιλήφθηκα βγήκα από το γραφείο και του είπα “ξέχασες την τσάντα”. Εκείνος μου είπε: “Είναι για εσένα, δεν την έχω ξεχάσει”. Μόλις έφυγε άνοιξα την τσάντα και διαπίστωσα ότι υπήρχαν εντός 600.000 ευρώ. Εγώ πράγματι έπαψα να φέρνω αντιρρήσεις για την προμήθεια αυτή».
Η απάντηση Λιακουνάκου
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η AXON του κ. Λιακουνάκου αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«… Ο κατηγορούμενος Αντ. Κάντας επιχειρεί να εμπλέξει την εταιρεία “ΑΧΟΝ” και τον πρόεδρό της προσωπικά σε έκνομες και παράνομες συμπεριφορές.
Επιδεικνύοντας μια απολύτως επιλεκτική μνήμη αναφέρεται στην εταιρεία μας και στον πρόεδρό της κατά τρόπο ομιχλώδη και ψευδή. Η αναξιοπιστία των αναφερομένων στην απολογία Κάντα και η σύγχυσή του είναι απολύτως εμφανής, οι δε ισχυρισμοί του απέχουν απολύτως από την αντικειμενική πραγματικότητα.
Ουδέποτε ο πρόεδρος της “ΑΧΟΝ” κ. Θωμάς Λιακουνάκος συνάντησε τον κατηγορούμενο κ. Κάντα στο γραφείο του, γεγονός που ευχερώς αποδεικνύεται από τα τηρούμενα βιβλία Πύλης του ΥΕΘΑ/ΓΔΕ, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε του προσέφερε σε μετρητά 600.000 ευρώ και μάλιστα σε περίοδο (Δεκέμβριος 2001) που το ευρώ σε φυσική μορφή δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην ελληνική επικράτεια.
Αναφορικά με την επίμαχη σύμβαση προμήθειας των αρμάτων Leopard ΙΙ, τονίζουμε ότι επρόκειτο για σύμβαση που υπεγράφη μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας “KMW” στις 20 Μαρτίου 2003, κατόπιν διεθνούς δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, το αδιάβλητο του οποίου έχει ήδη αξιολογηθεί δικαστικώς και στον οποίο ουδεμία απολύτως ουσιώδη ανάμειξη ή συμμετοχή είχε ή θα μπορούσε να έχει εκ της θέσεώς του ο Αντώνιος Κάντας».
Οι άλλοι εμπλεκόμενοι
Ενα από τα πρόσωπα στα οποία ποντάρουν οι Αρχές για την κατάθεση νέων στοιχείων είναι ο 82χρονος, πρώην έμπορος όπλων, Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έχει ήδη κληθεί σε απολογία για τις 2 Ιανουαρίου 2014 και έχει διαμηνύσει μέσω του συνηγόρου του στους ανακριτές ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις.
Οπως έχει ομολογήσει ο Αντώνης Κάντας, ο 82χρονος τον είχε δωροδοκήσει, ως εκπρόσωπος της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας STN ATLAS, για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και των ASRAD.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Αντώνη Κάντα, οι μίζες που είχε πάρει, κυρίως επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου (αλλά και επί Παπαντωνίου), αφορούν 12 συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Γι’ αυτές τις προμήθειες έχει κατονομάσει 17 πρόσωπα βάζοντας στο «κάδρο» και τους δύο πολιτικούς του προϊσταμένους στο ΥΠΕΘΑ, Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και τον έγκλειστο πλέον στον Κορυδαλλό, πρώην διευθυντή εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκο.