Επιδίωξη είναι να συγκεραστούν δύο απόψεις: να αποτυπωθεί στα ψηφοδέλτια η αυτοδιοικητική πρόταση αλλά και η πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση
Tου Φώτη Παπούλια
«Οι δημοτικές εκλογές είναι τελείως διαφορετική διαδικασία από τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές». Με τη φράση αυτή έμπειρο περί τα αυτοδιοικητικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής, περί τα μέσα Ιανουαρίου, στην οποία και θα οριστικοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα οι υποψηφιότητες τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους και στις περισσότερες περιφέρειες.
«Αφετηρία το 28%»
Οι «αισιόδοξοι» στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το κόμμα «έχει αφετηρία το 28% που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, άρα είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσουμε να εκλέξουμε περιφερειάρχες και δημάρχους στους περισσότερους δήμους, και μάλιστα στους θεωρούμενους μεγάλους και να χτυπήσουμε πέντε – έξι περιφέρειες».
Ο αντίλογος που εκφράζεται από τους «σκεπτικιστές» δεν συμμερίζεται απόλυτα την προαναφερόμενη αισιοδοξία. «Οι τοπικές εκλογές διακρίνονται από ιδιαιτερότητες που άπτονται του τοπικού χαρακτήρα, των προσώπων και των συνεργασιών που θα αποτυπωθούν σε τοπικό επίπεδο». Με κομψό τρόπο, εκφράζουν την επιφύλαξη απέναντι στη διαφαινόμενη πρόθεση της ηγεσίας να ρίξει στη μάχη των τοπικών εκλογών βουλευτές του κόμματος, ισχυριζόμενοι ότι «οι στενές κομματικές υποψηφιότητες θα λειτουργήσουν ανασταλτικά, αφού θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ούτε οι συνεργασίες προχώρησαν ούτε έγινε προσπάθεια νέα πρόσωπα να δώσουν τα χαρακτηριστικά της ανανέωσης του ευρύτερου αριστερού χώρου».
Οπως πάντα, όμως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Είναι βέβαιο ότι το «κοντέρ» ξεκινάει από το μηδέν, όπως είναι εξίσου βέβαιο ότι τίποτα σήμερα δεν θυμίζει το χθες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεωρούσε επιτυχία να εκλέξει ένα σημαντικό αριθμό συμβούλων και μια δεκάδα δημάρχων. Οσοι ενστερνίζονται την άποψη «στελέχη πρώτης γραμμής να κατέβουν υποψήφιοι», τη στηρίζουν στη λογική ότι «η κοινωνία θα δώσει ένα ηχηρό πολιτικό ράπισμα στην κυβέρνηση, άρα η νίκη θα πιστωθεί όχι στα πρόσωπα αλλά στο κόμμα και θα ανοίξει ο δρόμος και για τις βουλευτικές εκλογές».
Θέμα… ερμηνείας
Βεβαίως, εδώ υποκρύπτεται και η διαφορετική ερμηνεία, αν χάσει ο υποψήφιος, τότε «δεν απέδωσε η επιλογή…», άρα αναζητήστε τόν ή τούς υπεύθυνους…
Από την άλλη πλευρά, όσοι υπεραμύνονται των ευρύτερων συνεργασιών εκτιμούν ότι στους δήμους και τις περιφέρειες απαιτούνται «νέα πρόσωπα που θα σηματοδοτούν και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία, αλλά και θα αποτυπώνουν την πολιτική των συνεργασιών που είναι δομικό στοιχείο της πολιτικής μας κουλτούρας».
Οι σχεδιασμοί αυτοί τελούν υπό την αίρεση ότι δεν θα προκύψουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, αν και τυπικά δεν υπάρχει κώλυμα, στο ερώτημα ποιοι θα «παίξουν» για τη Βουλή και ποιοι για τις τοπικές εκλογές η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη. Αν, δε, στο ερώτημα συμπεριληφθεί και το πώς θα στελεχωθεί η ευρωλίστα, τότε η απάντηση έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.
Στελέχη του κόμματος που επιδιώκουν να συγκεραστούν οι δύο απόψεις εκτιμούν ότι «μπορεί να υπάρξει συνδυασμός των απόψεων και να αποτυπωθεί και η αυτοδιοικητική πολιτική αλλά και εκείνη της μετωπικής πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση». Κάτι που θα εξαρτηθεί και από την τακτική που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. τουλάχιστον στους τρεις μεγάλους δήμους και σε μεγάλες περιφέρειες. Αν επιλέξει να «κατεβάσει» ήδη βουλευτές ή υπουργούς, τότε «πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να βρεθούν απέναντί τους πρόσωπα με κομματικό πρόσημο, χωρίς να αποκλείεται και ευρύτερη προσωπικότητα».
Πάντως, η συνεχής πρωτιά που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχει σχηματισθεί ρεύμα νίκης υπέρ των υποψηφίων του κόμματος.
Βεβαιότητα
Αν, δε, συνυπολογισθεί το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ακολουθεί το ρεύμα υπέρ του νικητή, τότε δεν αποκλείεται να «δούμε μια διαφορετική εκλογική μάχη». Πάντως, επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, στην Κουμουνδούρου φέρονται αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια συνεργασιών, κοιτώντας κυρίως προς τη δεύτερη Κυριακή.