30/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσφυγή τελωνειακού στο ΣτΕ για ακύρωση της πειθαρχικής ποινής

Είναι προφυλακισμένος, αφού κρίθηκε ένοχος από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος. Του έχει επιβληθεί η τιμωρία της οριστικής απόλυσης από την υπηρεσία του για εμπλοκή σε «εξαφάνιση» λαθραίων τσιγάρων.
      Pin It

Είναι προφυλακισμένος, αφού κρίθηκε ένοχος από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος. Του έχει επιβληθεί η τιμωρία της οριστικής απόλυσης από την υπηρεσία του για εμπλοκή σε «εξαφάνιση» λαθραίων τσιγάρων

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Την ακύρωση της πειθαρχικής ποινής με την οποία παύθηκε οριστικά από την υπηρεσία του, εξαιτίας εμπλοκής του σε υπόθεση εξαφάνισης λαθραίων τσιγάρων, ζητά με προσφυγή του, που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρώην προϊστάμενος διοικητικής υποστήριξης του Τελωνείου Ελευσίνας.

 

Ο πρώην τελωνειακός, που είναι υπόδικος και προσωρινά κρατούμενος στις Φυλακές Κορυδαλλού, υποστηρίζει πως είναι παράνομη και αντισυνταγματική η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης, η οποία τον οδηγεί σε κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση και του επιβλήθηκε μετά από ΕΔΕ που διενεργήθηκε για την «εξαφάνιση» τουλάχιστον 60 χαρτοκιβωτίων λαθραίων τσιγάρων, που είχαν κατασχεθεί, κατά τη μεταφορά τους από το τελωνείο στον χώρο καύσης.

 

Τα λαθραία τσιγάρα είχαν κατασχεθεί τον Νοέμβριο του 2009 μετά από έφοδο αντρών του ΣΔΟΕ σε περιοχή του Ασπρόπυργου. Συνολικά τα κατασχεθέντα ήταν 1.712 χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων (860.390 πακέτα τσιγάρων), συνολικής αξίας 2.525.882 ευρώ και είχαν μεταφερθεί στο Τελωνείο Ελευσίνας να φυλαχθούν μέχρι την καύση τους. Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατά τη μεταφορά τους με νταλίκες από τον χώρο του τελωνείου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΤΙΤΑΝ προκειμένου να καταστραφούν, μέρος των κατασχεθέντων τσιγάρων (τουλάχιστον 60 χαρτοκιβώτια) μεταφέρθηκαν σε άλλο φορτηγό.

 

Η μεταφόρτωση των λαθραίων χαρτοκιβωτίων χρεώθηκε στον προσφεύγοντα, που είχε μεριμνήσει για τη μεταφορά των κατασχεθέντων τσιγάρων προς καύση λόγω της θέσης του ως προϊσταμένου διοικητικής υποστήριξης του Τελωνείου Ελευσίνας.

 

Ακολούθησε η σε βάρος του ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, από την οποία προκλήθηκε στο Δημόσιο ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 147.000 ευρώ, και ψευδή βεβαίωση από υπαίτιο που είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του και σε άλλον αθέμιτο όφελος, κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε προφυλακιστέος.

 

Τον Φεβρουάριο του 2011 διενεργήθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό και σε βάρος του τελωνειακού αποδόθηκε η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός της υπηρεσίας.

 

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2012 αποφάσισε ομόφωνα τη μετατροπή των κατηγοριών που είχαν αποδοθεί στον τελωνειακό υπάλληλο στα παραπτώματα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης καθήκοντος και του επέβαλε την πειθαρχική ποινή του προστίμου με πλήρη στέρηση των αποδοχών του 45 ημερών.

 

Ωστόσο ο υφυπουργός Οικονομικών τον Νοέμβριο του ίδιου έτους έκανε ένσταση κατά της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής απόφασης και το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον έκρινε ένοχο για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς υπάλληλου εντός της υπηρεσίας επιβάλλοντάς του την ποινή της οριστικής απόλυσης από την υπηρεσία του.

 

Ο τελωνειακός προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι το πειθαρχικό συμβούλιο επηρεάστηκε από το γεγονός της προφυλάκισής του και του επέβαλε την ποινή της οριστικής απόλυσης. Παράλληλα σημειώνει ότι η πειθαρχική ποινή πάσχει από ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, είναι βαρύτατη στο πρόσωπό του και τον οδηγεί στην πλήρη ηθική, κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση.

 

Scroll to top